Senoliai nepalikti vieni

dumbliauske
Žvirgždaičių seniūnijos socialinio darbo organizatorė Rita Dumbliauskė, dirbanti ir Barzdų seniūnijoje, patikino, kad kaimiškose vietovėse vienišais žmonėmis dažnai pasirūpina ir kaimynai. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvoje baigiasi trečioji karantino savaitė. Itin pažeidžiami yra pagyvenę, su negalia ir ribotai savimi galintys pasirūpinti žmonės. Kalbinti socialiniai, seniūnijų darbuotojai sako, kad iki šiol senoliais pasirūpinta.

Pasak Šakių žmonių su negalia sąjungos pirmininkės Stasės Vasaitienės, pastarosios savaitės užgriuvo su krūva darbų. Pirmininkė sako, kad įstaigos veikla nenutrūko: žmonės skambina ir prašo pagalbos, o pirmininkė su įstaigos vairuotoju sąjungos nariams į namus veža nupirkę reikalingų vaistų, maisto produktų, higienos priemonių. Norinčius atveža į prekybos centrus apsipirkti. S. Vasaitienė sako, kad nerimo yra, todėl įstaigos automobilis nuolat dezinfekuojamas, o žmonės prekių atsiimti ateina su apsauginėmis veido kaukėmis ir pirštinėmis.  

„Atvežame žmones į dializių procedūras. Kiekvienas neįgaliųjų klubo vadovas informuotas, kad pasirūpintų savo seniūnijų žmonėmis. Pagal projektą žmonės namuose vykdo veiklą: šiemet namuose margins medinius margučius, ansamblio dalyvės namuose mokosi dainų tekstus“, – apie žmonių su negalia veiklą pasakojo pirmininkė pridurdama, kad stengiasi kiekvieną žmogų išgirsti, išklausyti ir padėti.

Karštas dienas išgyvena ir Socialinių paslaugų centro darbuotojai. Įstaigos direktorė Vilma Bielskienė pasakojo, kad sulaukė keleto užsienyje gyvenančių šakiečių skambučių, jie teiravosi, ar jų artimiesiems ir toliau teikiamos paslaugos, ar jų artimaisiais pasirūpinta.

Pasak V. Bielskienės, būtinosios paslaugos gyventojams teikiamos ir toliau, tiesa, paslaugų gavimą sustabdė 42 žmonės, viena priežasčių – įvedus karantiną artimieji pasiima nedarbingumą ir patys gali prižiūrėti savo tėvus. Įstaigos vadovė pasakojo, kad nors paslaugos į namus sumažintos iki minimumo, trumpinamas apsilankymo pas klientus laikas, tačiau žmonėms šiuo metu aktualu yra krosnies kūrimas, malkų atnešimas. Pasak V. Bielskienės, tenka įstaigoje darbuotojų krūvius persiskirstyti, nes keliems vaikus auginantiems darbuotojams suteiktas nedarbingumo pažymėjimas, dešimt darbuotojų saviizoliacijoje.

„Į darbą visi einame su įtampa. Labiausiai bijau, kad mūsų darbuotojų tarpe nebūtų užsikrėtimo koronavirusu ir neužkrėstų žmones, kuriuos lankome“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Pačiame Šakių mieste gyvenančių vienišų žmonių yra nemažai, Šakių seniūnijos socialinio darbo organizatorė Loreta Tarutienė pasakojo, kad tiems žmonėms, kuriems neteikiamos paslaugos į namus, pati asmeniškai skambino, domėjosi, kaip šiuo metu jie gyvena. Kol kas rimtos pagalbos neprireikė.

Senjorų nemažai gyvena ir kaimiškose vietovėse. Žvirgždaičių ir Barzdų seniūnijų socialinės darbuotojos Ritos Dumbliauskės nuomone, kaime egzistuoja saugi kaimynystė, kuomet žmonės padeda savo kaimynams. Pašnekovė pasakojo, kad šią savaitę sulaukė vienos senolės prašymo parūpinti jai apsauginę veido kaukę, mat girdėjusi, kad kitu atveju pašto darbuotojas neduos pensijos. R. Dumbliauskė suskubo moteriškės prašymą įvykdyti ir nuvežė kaukę.

„Kol kas mūsų seniūnijos senoliai, matyt, labai dar visko turi, o tie, kurie sustabdė paslaugą – pagalbą į namus, apsitarę su kaimynais, kad parūpins, todėl šiai valandai žmonės pagalbos į seniūniją nesikreipė, nors esame su socialine darbuotoja pasiruošusios padėti, žmonės turi mūsų telefono numerius“, – pasakojo Kriūkų seniūnijos specialistė Anelė Mockaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.