Bedarbių integracija – daug pastangų kainuojantis darbas

Ilgą laiką nedirbusių, iš socialinės paramos gyvenančių, bet dar darbingo amžiaus rajono gyventojų integracija tampa panaši į pasakojimą iš Graikų mitologijos apie Sizifo akmenį – dirbama dirbama su ilgalaikiais bedarbiais, pastangų dedama daug, bet jie motyvacija dirbti netrykšta.


Apie tai, kaip savivaldybei sekasi dirbti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įgyvendinamu projektu, pagal kurį rajone į darbo rinką turėtų būti vėl įtraukta kuo daugiau ilgą laiką pašalpas gavusių asmenų, kuriems jau yra daugiau kaip 40 metų, įžvalgomis pasidalino savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė. Vedėja neslepia, kad su šiuo projektu iš tiesų sekasi sunkiai, nes ilgai niekur nedirbę asmenys, 15–20 metų gyvenę iš pašalpų, yra labai nemotyvuoti ir labai vangiai dalyvauja įvairiose integracijos programose, mokymuose. Tačiau specialistai deda visas pastangas, kad juos prikalbintų dalyvauti programose, kurios padėtų socializuotis, įgyti pasitikėjimo savimi ir galų gale imtis kokio nors darbo. Pasak D. Pilypaitytės, šiuo metu yra atrinkta 70 asmenų, kurie galėtų dalyvauti šiame projekte, tačiau realiai projektas pradėtas įgyvendinti tik su dešimčia gyventojų. Dar penki asmenys iš tų 70  dalyvavo pirminėse konsultacijose dėl priklausomybės problemų, taip pat buvo ir tokių, kurie mokėsi skaitmeninio raštingumo bibliotekoje. Anot vedėjos, atsirado asmenų, kuriems prireikė papildomų psichologų paslaugų. Projektas, pasak D. Pilypaitytės, vykdomas ir juda į priekį, tačiau didžiausia problema, kad šie asmenys ilgus metus gyvena pagal tam tikrą savo ritmą ir sunku juos kažkur prikalbinti dalyvauti, nes jie atranda įvairiausių pasiaiškinimų ir pasiteisinimų, kodėl neatėjo į vienokius ar kitokius užsiėmimus.

„Kartais tos priežastys būna, dėl ko neatvyko, labai nenuspėjamos – pasako, kad aš negaliu atvykti, nes man skauda koją, bet vis tiek bandai prikalbinti, kad kitą kartą atvyktų. Bandai ir bandai, kol atsiranda nors menkiausia viltis, arba prikalbini“, – situaciją apžvelgė D. Pilypaitytė.

Šįmet projekto įgyvendinimui savivaldybė iš ministerijos gavo 83 tūkst. eurų. Vedėja mano, kad projektas bus pratęstas ir kitais metais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px