Direktoriaus atšaukimas iš pareigų vis dar kelia daugybę klausimų

taryba zoom
Po nuotoliniu būdu vykusio savivaldybės tarybos posėdžio iš tarybos narių skambėjo ne vienas paklausimas, susijęs su Šakių kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus atšaukimu iš pareigų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Panašu, kad Šakių kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus atšaukimas iš pareigų ir tarybos nariams vis dar kelia nemažai klausimų. Penktadienį tarybos posėdžio metu, apsvarsčius darbotvarkės klausimus, ne tik iš opozicinės frakcijos narių pasipylė su direktoriaus atšaukimu susiję paklausimai.

Pirmiausiai jautį už ragų griebė savivaldybės taryboje dirbantys „valstiečiai“. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šakių skyriaus pirmininkas bei tarybos narys Tomas Skaizgirys pateikė net kelis raštus, kuriuose – daugybė klausimų savivaldybės administracijai. Atsižvelgdami į paskutinius įvykius, susijusius su R. Januševičiaus atšaukimu iš užimamų pareigų, jie prašė išsamaus situacijos išaiškinimo, kokiais kriterijais remiantis buvo priimtas sprendimas atšaukti direktorių, taip pat teirautasi, kokio dydžio išlaidas yra patyrusi savivaldybės administracija būdama atsakove byloje dėl Šakių kultūros centro vadovo metinės ataskaitos vertinimo. Domėtasi, ar meras Edgaras Pilypaitis, jeigu teismas pripažintų jį netinkami įvertinus R. Januševičiaus metinę ataskaitą, bylinėjimosi išlaidas padengtų iš asmeninių lėšų. Po šio paklausimo sekė kitas. T. Skaizgirys kalbėjo, kad matydamas viešoje erdvėje ištransliuotą nuomonę dėl R. Januševičiaus supainiotų viešųjų ir privačių interesų jis, tiksliau, visi keturi po raštu pasirašę „valstiečiai“ (be T. Skaisgirio, Jonas Bakas, Mantas Puskunigis ir Valdas Stankūnas), norėtų patvirtinimo ar paneigimo dėl galimų giminystės ryšių tarp savivaldybės Ūkio, architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio ir specialisto Vytauto Mauzos, taip pat prašyta informacijos apie skirtus ar neskirtus piniginius priedus prie atlyginimo. Vėliau sekė paklausimai ir dėl galimų giminystės sąsajų tarp administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus ir UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktoriaus Raimondo Rauckio, tarp mero ir Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės bei jai skirtų priedų.

„Prašome pateikti, kiek buvo išmokėta išeitinių išmokų buvusiems Šakių rajono savivaldybės ar jai priklausančių įstaigų darbuotojams. Kuo remiantis buvo nustatomi išmokų dydžiai?“– skambėjo dar vienas klausimas, po kurio – dar kitas ir teirautasi, kiek 2021-ųjų metų biudžete planuojama skirti lėšų teisiniams ginčams spręsti.

Klausimų virtinės išklausęs meras tikino, kad į dalį jų jau atsakyta anksčiau, tad pakartoti esą nebus sunku, į kitus bus atsakyta raštu. Spaudos konferencijos metu administracijos direktorius D. Grincevičius priminė, kad su R. Rauckiu jo giminystės ryšiai nesieja, o to teiraujamasi jau ne pirmą kartą.  

„Niekur Konstitucijoje ir įstatymuose nėra draudžiama dirbti vienoj įstaigoj kažkokiems giminystės ryšiais saistomiems asmenims, tačiau yra aiškiai įstatymu apibrėžtos teisės ir pareigos nepainioti viešųjų interesų priimant sprendimus, kurie yra susiję su tais žmonėmis“, – dėmesį atkreipė E. Pilypaitis ir jau kelintą kartą pateikė tą patį palyginimą – vairuotojo pažymėjimą turėti gali, bet tai nereiškia, kad gali pažeidinėti Kelių eismo taisykles.

Nors išties R. Januševičiaus atšaukimo iš pareigų temai „Drauge“ buvo skirta ne viena publikacija, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Bernardinas Petras Vainius prašė „aiškumo visuomenei dėl šios situacijos“ bei kėlė klausimą, o kaip apskritai rajone bus tvarkoma kultūra.

Vėliau tuo pačiu klausimu norą kalbėti pareiškė ir Rima Rauktienė, apgailestavusi, kad klausimo nepavyko išspręsti taip, jog R. Januševičius visgi liktų savo pareigose. Dėl to ir mero potvarkio įsigaliojimo išvakarėse dar posėdžiavo Švietimo, kultūros ir sporto komitetas, prieš tai nekart situaciją taikiai bandė padėti išspręsti ir R. Rauktienės vadovaujama Kultūros ir meno taryba. Visgi dabar, sakė R. Rauktienė, apie rajoną sklindantis garsas, deja, nėra geras. Todėl ji linkėjo ieškoti būdų, kaip labiau susikalbėti ir rajone išsaugoti veiklius ir norinčius dirbti žmones.

„Aš tikiu, kad gėris ir grožis gali išgelbėti pasaulį“, – mintimis dalijosi tarybos narė.

Meras ragino nepainioti meno, scenos ir ūkinių bei administracinių dalykų. Jis taip pat sakė, jog pirminiai susitikimai ir pokalbiai „judėjo visai neblogai, kol neįsikišo teisininkai, kurie kuruoja ir konsultuoja Raimondą“.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė Margarita Liukaitienė prisiminė, kad prieš sprendimą vykęs komiteto posėdis išties buvo sunkus ir ji vylėsi, kad pirmadienį, kaip buvo pasiūlyta, R. Januševičius ateis pas merą ir priims bendrą sprendimą, tačiau jis apsisprendė kitaip.

„Nemanau, kad mes galime teisti tiek vieną, tiek kitą, tai yra darbiniai santykiai, kuriuose yra vienas svarbus dalykas – subordinacija. Tad jeigu vadovas praranda mero pasitikėjimą, tai, aš manau, mūsų jausmai turėtų būti antrame plane“, – patikino tarybos narė, užbaigdama klausimų laviną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px