Ar renovacijos nepristabdys statybinių medžiagų kainų šuolis?

renovacija sauliu
Prie Šakių mieste Šaulių gatvėje esančio 24-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo visą vasarą stūkso pastoliai – čia namo modernizavimo darbai tik įpusėjo. (G. Bernotienės nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po pandemijos drastiškai pakilusios statybinių medžiagų kainos veikia ir daugiabučių namų renovacijos procesus. Rangovai neskuba dalyvauti pirkimuose – laukia, kada subliūkš statybinių medžiagų kainų burbulas, o ir apsisprendę dalyvauti pirkimuose ieško stambių objektų.

Šiuo metu Šakiuose renovacija, atrodo, tikrai nestringa – mieste pilna pastolių, kai kurių namų renovacija jau įpusėjo, kitų baigta. Didžioji dalis renovuojamų namų šio proceso administratoriumi pasirinkę UAB „Šakių šilumos tinklai“. Įmonės komercijos direktorius Vilmantas Paškevičius sako, jog smulkių nesusipratimų dėl dabar renovuojamų namų pasitaiko, tačiau taip yra todėl, kad kai kurie gyventojai nusiteikę priešiškai, neįsileidžia statybininkų, kartais tenka netgi kreiptis į teismą. Bet dabar įmonei didesnis iššūkis surasti naujų rangovų, kurie apsiimtų renovuoti kitus daugiabučius namus – jie neskuba dalyvauti konkursuose, nenori apsiimti tvarkyti mažų objektų. Šiuo metu, anot komercijos direktoriaus V. Paškevičiaus, rajone įmonė administruoja dešimties daugiabučių renovaciją: devyni dabar tvarkomi, o dešimtam jau nupirkti rangos darbai ir procesas prasidės šį rudenį.

Šakių mieste V. Kudirkos g. 92-uoju numeriu pažymėtas namas jau bus priduodamas – jo renovacija tuojau baigsis. Tiesa, šio namo renovacijos problemos buvo nuskambėjusios ir spaudoje, kada viena gyventoja nesutiko su sąlygomis ir neįsileido statybininkų į butą, kai reikėjo keisti vamzdynus, šildymo sistemą ir kt., tačiau po to, kai administratorių įmonė kreipėsi į teismą, pavyko su namo gyventoja sudaryti taikos sutartį, o moteris su renovacijos vykdytojais bendrauja lyg niekur nieko. Komercijos direktorius V. Paškevičius pasidžiaugė, jog, vienaip ar kitaip, su gyventojais dažniausiai randama bendra kalba, susikalbėti padeda ir vėliau į objektą atvykę besidarbuojantys rangovai. Tyčinių atvejų, kai neįsileidžiama į butus atlikti tam tikrų darbų, anot direktoriaus, yra santykinai mažai, tačiau apskritai, kiekvienas namas – savita istorija.

„Kitam finansavimo etapui taip pat norime teikti paraiškas – dabar derinam investicinius projektus, vyksta susitikimai su gyventojais. Ir Šakiuose, ir Lukšiuose, ir Lekėčiuose yra norinčiųjų renovuoti daugiabučius namus, tačiau sudėtingas pirkimų procesas – rangovai atsargiai perka naujus namus. Labai iškilusios statybinių medžiagų kainos, o jie skaičiuoja, žiūrisi, neskuba pirkti“, – aiškina komercijos direktorius V. Paškevičius.

Šiuo metu įmonė pirkimų nedaro, jų bus rudenį, tačiau iki tol, tikisi pašnekovas, gal jau sprogs tas kainų burbulas ir vėl viskas stosis į savo vietas. Dar viena problema, kurią įvardija komercijos direktorius – rangovai nenori pirkti mažų objektų. Pavyzdžiui, Šakių mieste Šaulių g. 22-uoju numeriu pažymėto namo renovacijai rangovų neina rasti jau antrus metus, nes namas nedidelis, jo niekas nenori apsiimti tvarkyti, nors buvo skelbtas ne vienas pirkimas.

Gyventojų požiūris į renovaciją taip pat svarbus – vasarą administratorių atstovus su namo gyventojais pasikalbėti apie renovaciją buvo pasikvietę Šakių S. Banaičio g. 3-uoju numeriu pažymėto daugiabučio bendrijos nariai, tačiau per susirinkimą paaiškėjo, jog dauguma to namo gyventojų nenori renovacijos.

„Kartais netgi neaišku, ko tie skeptiškai nusiteikę žmonės bijo. Yra buvę daug tų susirinkimų, bet ne visur žmonės pasiryžo darytis renovaciją. Tiesa, rezultatai yra – juk turime nemažai dabar renovuojamų namų“, – sako V. Paškevičius.

Anot komercijos direktoriaus, pagrindinis klausimas, kurį užduoda susirinkimuose žmonės – kiek jiems po to reikės mokėti. Tačiau atsakyti į šį klausimą, pasak V. Paškevičiaus, neįmanoma net preliminariai, nes kiekvienu atveju sąskaitos dydis priklauso nuo daugelio veiksnių. Kiekviename name viskas skaičiuojama individualiai, priklausomai dar ir nuo to, ką per renovaciją panorės susitvarkyti patys gyventojai, kokias medžiagas pasirinks, tad konkretesnė kaina paaiškėja tik tada, kai jau būna paruoštas namo investicinis projektas, ir tai, kol viskas įgyvendinama iki galo, ji dažnai susvyruoja, nes, vykdant darbus, išlenda ir nenumatytų, neplanuotų, keistinų dalykų.  

Kitam finansavimo etapui įmonė žada teikti dar aštuonias paraiškas, o tai reiškia, kad reikės vėl skelbti pirkimus rangos darbams ir tikėtis, kad norinčių įmonių atsiras, o gal ir statybų rinkoje pasikeis situacija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.