25-metį švenčiančiai bendrijai „Šakių Viltis“ veiklos netrūksta

viltis roma
Bendrijos pirmininkė Roma Dėdynienė vardijo ne tik veiklas, kuriose dalyvavo bendrijos nariai, bet ir įteikė padėkos raštus tiems, kurie yra labai aktyvūs ir nuolat pasiryžę visur dalyvauti. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Trečiadienį Šakiuose vykęs sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių Viltis“ ataskaitinis susirinkimas jubiliejinis – šįmet šiai organizacijai sukako 25-eri. Iš pirmininkės Romos Dėdynienės pateiktos 2020 metų ataskaitos buvo galima nesunkiai suprasti, kad šios organizacijos nariams veiklos netrūko net ir per griežčiausią karantiną.

Dėl ekstremalios situacijos didelių iškilmių atsisakyta, bet 123 narius vienijanti organizacija yra aktyvi, ir trečiadienį susirinko gausus būrys narių. Tiesa, torto buvo atsisakyta, bet jį pakeitė atminimui įteikti saldainiai.   

„Nors buvo karantinas, bet vyko daug posėdžių ir veiklų nuotoliniu būdu. Nuo praėjusių metų aš priklausau ir respublikinei organizacijai, tad aktyviai dalyvavau įvairiuose posėdžiuose, domėjausi, pritariau tai veiklai, nes ta organizacija irgi mumis labai rūpinasi, mes gauname iš jų daug medžiagos, jie mus labai palaiko“, – apie 2020 m. veiklą kalbėjo R. Dėdynienė.

Anot vadovės, nors daug seminarų ar susitikimų vyko per nuotolį, bet labiausiai džiugina gyva veikla. Pirmininkė pasidžiaugė, kad Šakių dienos užimtumo centro auklėtiniai kasmet mielai važiuoja į renginį „Draugystės tiltai apleistuose kiemuose“, kurio metu auklėtiniai pabendrauja su „tetomis iš Vilniaus“, vežasi ten savo kūrinius, demonstruoja. Karantinas nesutrukdė tradiciniam neįgaliųjų renginiui „Aš esu“, nors jis vyko nuotoliniu būdu. R. Dėdynienei gaila, kad į kasmet neįgaliųjų organizuojamas vasaros stovyklas iš rajono važiuoja tik dvi šeimos. Pirmininkė svarsto, galbūt vangų dalyvavimą lemia, kad lydinčiam asmeniui prie stovyklos reikia prisidėti savo asmeninėmis lėšomis. Tačiau svarbu, kad stovykloje galima ne tik įdomiai praleisti laiką, bet ir pasisemti patirties, šiek tiek pailsėti, skirti laiko sau. Anot pirmininkės, nepamainoma šiose stovyklose yra savanorių, kurie užsiima su neįgaliaisiais, veikla.

Teikdama ataskaitą pirmininkė pasakojo, kiek ir kokios labdaros buvo gauta iš respublikinės „Vilties“, kurią išdalino dienos centrams, kaip ir vaikiškas knygeles, kurių kasmet gauna iš Šakių viešosios bibliotekos. Pati organizacija vykdė išvykas į Trakus, Uteną, Palangą. Per dvejus metus bendrija turėjo įvykdyti nemažai edukacinių veiklų, joms finansavimą gavo iš per Šakių miesto vietos veiklos grupę įgyvendinto projekto.

„Keturi užsiėmimai su stiklu vyko Jurbarko Vinco Grybo muziejaus meno dirbtuvėse, kur gaminome sages ir kitus gražius dalykus. Vyko teatro, vaško, molio terapijos užsiėmimai, buvo pradėti karpinių, skiautinių terapijos užsiėmimai bei muzikos terapijos užsiėmimai, sportiniai užsiėmimai baseine, nors kai kurių užsiėmimų veiklą teko nutraukti dėl karantino daug anksčiau. Populiarūs buvo sportiniai sveikatinimo užsiėmimai sporto salėje, kuriuos gausiai lankėme“, – vardijo veiklas R. Dėdynienė.

Pirmininkė pasidžiaugė pernai įvykusiu renginiu „Sportinės varžytuvės“, kuris sulaukė didelio susidomėjimo, tokį renginį ketina organizuoti vėl. Susirinkimo metu taip pat buvo pristatyta ir finansinė ataskaita.

Pirmininkė, pasinaudojusi proga, jog į susitikimą atėjo rajono vadovai meras Edgaras Pilypaitis ir vicemeras Darius Jakavičius, atkreipė dėmesį, jog bendrijos administracijos patalpoms, esančioms buvusiame Šakių „Žiburio“ gimnazijos pastate, reikalingas mažas remontėlis.  

Renginio metu R. Dėdynienė ne kartą pasidžiaugė, kad labai aktyvūs, visur dalyvaujantys yra nariai iš Paluobių dienos užimtumo centro, kuriems už tai ir padėkojo. Buvo padėkota ir neįgaliųjų dienos centrų darbuotojoms, kurios visada aktyviai įsilieja į įvairias veiklas. R. Dėdynienė aktyviausiems, sportiškiausiems organizacijos nariams įteikė padėkas.

Nuoširdžiausių sveikinimų ir pasididžiavimo aktyvia bendrijos veikla, kokią vykdė „Šakių Viltis“ net ir per karantiną, nepagailėjo ir rajono meras E. Pilypaitis, ir vicemeras D. Jakavičius. Meras sako, jog ši bendrija yra tarsi viena didelė šeima, palinkėjo tokiems likti ir toliau.

Iš Vilniaus atvykusi „Vilties“ tarybos pirmininkės pavaduotoja Ramunė Lebedytė-Undzėnienė sakė, jog Šakių bendrija yra viena iš pavyzdinių jų asociacijos narių. Ji priminė, kad šalia šios organizacijos dar labai svarbi ir savanorių, padedančių suorganizuoti įvairias veiklas neįgaliesiems, veikla. Paskatino jų ieškoti ir Šakiuose, į savanorystę įtraukti vyresniųjų klasių moksleivius. Susirinkusius pasveikino ir žurnalo „Viltis“ redaktorė Janina Butkuvienė, kuri ragino šį leidinį užsiprenumeruoti, nes jame galima rasti vertingų straipsnių, patarimų, o ir patiems galima savo kūrybą į jį siųsti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px