Vienos problemos išspręstos, kitoms – prošvaisčių nematyti

duobes gotlybiskiai
Gotlybiškių kaimo gyventojų netenkina Mokyklos gatvė ir prie parduotuvės esanti duobėta aikštelė. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių rajono savivaldybės taryba ir savivaldybės administracija pastaruoju metu priėmė keletą palankių spendimų Gotlybiškių bendruomenės naudai – bendruomenė neliks ant gatvės ir nereikės iš stadiono išsinešti naujai įrengtų treniruoklių bei vaikų žaidimo aikštelės. Tiesa, kaimui iškovoti duobėtos gatvės kapitalinio remonto kol kas nepavyksta.

Spalį posėdžiavusi savivaldybės taryba nusprendė perduoti asociacijai „Gotlybiškių bendruomenės centras“ šalia buvusios mokyklos esantį valgyklos pastatą. Jis bendruomenei šiuo metu pagal panaudos sutartį perduotas penkerių metų laikotarpiui. Medinis mokyklos kieme esantis 154 kv. m ploto pastatas anksčiau buvo naudotas kaip valgykla, o pastaraisiais metais iš viso buvo mokyklai nereikalingas, nenaudojamas. Vietos seniūnaitė Audra Atažanovienė sako, jog, uždarius mokyklą ir bendruomenei likus visiškai be patalpų, šis pastatas bus „geriau negu nieko“.

„Dar kol kas negavome raktų, nežinau, kaip tas vidus, reikia apsižiūrėti, nes tas pastatas jau senokas, medinis, nežinia, ar ten reikia kažką tvarkyti. Lyg nusivylėme, kad tas pastatas yra avarinės būklės, bet tai turbūt dėl to, kad ten nėra plastikinių langų. Reikia ruoštis šildymo sezonui – vis tiek jį reikės pakurti, turim pasiruošti malkų“, – pasakoja seniūnaitė, kuri yra ir tos pačios bendruomenės narė.

Seniūnaitė sako, kad tas namukas labai reikalingas, nes ji ir dabar susitinka su vietos vaikais, kartu daro įvairias veiklas.

Kitu klausimu – dėl naujos bendruomenės įrangos stadione, kurią šįmet jie įkūrė prie tos pačios mokyklos, pasikalbėti seniūnaitė buvo susitikusi net su rajono meru Edgaru Pilypaičiu. Savivaldybės administracija planuoja parduoti buvusios mokyklos pastatą, tad iškilo stadiono, kuris taip pat priskirtas mokyklai, panaudojimo klausimas. Bendruomenė, gavusi beveik 6 tūkst. eurų paramą iš ministerijos naujiems vaikų žaidimo aikštelės įrenginiams ir treniruokliams, įsipareigojo aikštelę išlaikyti ir projektą vykdyti 5-erius metus. Beje, sutikimą įsirengti mokyklos stadione aikštelę bendruomenė buvo gavusi dar iš mokyklos administracijos. Seniūnaitei iš karto po mokyklos uždarymo kilo klausimas, ką daryti, jeigu mokyklos pastatas bus parduotas anksčiau, kaip įgyvendinti įsipareigojimus dėl aikštelės? Anot A. Atažanovienės, bendruomenė gavo pažadą, kad stadionu galės naudotis bendruomenė bet kokiu atveju ir savo naujų įrenginių išsinešti iš jo nereikės.

Dar vienas aktualus Gotlybiškių kaimui klausimas iš mirties taško kol kas nejuda – kaimo viduryje reikia verkiant asfaltuoti Mokyklos gatvę, nes ties „Aibės“ parduotuve yra didžiulės duobės, o visa gatvė yra blogos būklės, šį klausimą seniūnaitė kelia jau ne pirmą kartą. Gatvės 500 m atkarpai sutvarkyti reikia 50 tūkst. eurų. Rajono meras E. Pilypaitis susitikime su seniūnaite pasiūlė ieškoti lankstesnių sprendimo būdų, pasikalbėti su verslininkais, kurie naudojasi ta gatve. Kitaip bus sunku kažką paskubinti – gatvėje yra mažai gyventojų, nėra mokyklos, tad į prioritetų sąrašą ji nepatenka. Vietinės reikšmės keliams ir gatvėms asfaltuoti savivaldybė teikia prioritetus, jeigu tai svarbu vietos verslui ir jie prisideda patys prie gražesnės aplinkos kūrimo. Pasak A. Atažanovienės, pagal paskaičiavimus po 5 tūkst. eurų prisidėti galėtų tiek „Aibės“ vadovai, tiek UAB „AUGA Grūduva“. Seniūnaitė nedelsiant nuskubėjo pas verslininkus, tačiau atsakymai jai ir kaimui kol kas nėra palankūs.  

A. Atažanovienė sako, jog neaišku, kada ši gatvė paklius į prioritetų sąrašo viršų, nes ir vietos seniūnas Dalius Jasevičius šiais metais teikdamas sąrašą savivaldybei nieko nežada keisti – jis sudarytas dar anksčiau ir toks liks ir šįmet, nes seniūnija turi užtikrinti visos teritorijos žmonių lūkesčius.

„Dėl tos gatvės kol kas niekas neaišku, nors būklė tikrai prasta“, – konstatavo seniūnaitė.

Pats verslininkas A. Tarnauskas sako, jog kiek jų įmonės galimybės leidžia, prie savo parduotuvių gerina dangas, ar įvažiavimus į kiemus, bet prie inforastruktūros prisidėti – ne tokio smulkaus verslo galimybėms.

„Legalus verslas yra labai daug apkrautas mokesčiais, mes juos susimokame. Ta gatvė kažkada buvo asfaltuota, buvo įrašyta ir į vietinės reikšmės kelių tvarkytinų objektų sąrašą, bet man neaišku, dėl kokių priežasčių tai nesirealizavo, buvo vis išbraukiama. Buvo kokius du kartus pakeisti sprendimai ir tame kaime vis buvo tvarkomos kitos gatvės, bet ne šita. Kas taip nusprendė, nežinau, bet gaila, kad asfaltuota danga pavirto duobėtu keliu“, – sakė A. Tarnauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.