Seniūnijose šviesiau ne tik nuo įžiebiamų lempučių

seniunai slederis
Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis (dešinėje) priminė, kad seniūnai su seniūnaičiais apsitartų, kurias gatves įtraukti į trimetę kelių tvarkymo programą. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Paskutiniame šiais metais seniūnų pasitarime pasidžiaugta nuveiktais darbais, artėjant šventėms seniūnijos puošiasi, gyvena švenčių laukimu, tačiau, pasak seniūnų, kasdieniai rūpesčiai niekur nedingsta – su nerimu laukiama žiemos.

Pasak pasitarimą pradėjusio rajono mero Edgaro Pilypaičio, tik seniūnų kūrybiškumas, darbų, verslo organizacijų prisijungimas tvarkantis seniūnijose duoda geresnį rezultatą naudojant ir biudžeto lėšas.

Seniūnai jau planuoja veiklas, pirkinius kitiems metams, todėl administracijos direktorius Dainius Grincevičius prašė seniūnų savo poreikius aptarti ir su administracija, o ne tiesiai į tarybą kreiptis.

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis priminė, kad seniūnai jau turėtų pradėti dėlioti, kurias gatves įtraukti trimetę kelių tvarkymo programą. Taip pat racionaliai panaudoti nuo projektų ar kelių programos vykdytų darbų likusias medžiagas (šaligatvio bordiūrus, plyteles).

„Įgyvendinant projektą Šakiuose, L. Giros gatvėje, prie vieno gyventojo augančios penkios eglės, rengiant pėsčiųjų taką, turės būti pavasarį nupjautos. Dar su gyventoju nesam kalbėję. Medis auga ne jo sklypo teritorijoje, todėl su juo derinti nereikia, tik iš žmogiškos pusės reikėtų gyventojui pasakyti. Yra šventinis laikas, galbūt medžius reiktų nukirsti dabar ir jais galėtų pasipuošti organizacijos ar pas save mieste, nei pavasarį nukirsti į malkas“, – mintimis dalijosi A. Šlėderis.

Vicemeras Darius Jakavičius padėkojo seniūnams už pagalbą pavežant mokinius.

„Dėl skiriamų vaiko pinigų, manau, trūksta tėvams informacijos, jie įsivaizduoja, kad vaiko pinigai tai papildo šeimos biudžetą. Vaiko pinigų funkcija yra, kad vaikas galėtų visapusiškai vystytis, pažinti, edukacijoms, būreliams apmokėti. Tėvai vaikui turi užtikrinti būtiniausius poreikius, o čia yra valstybės parama vaiko pažintiniams poreikiams“, – pastebėjimus išsakė vicemeras.

Taip pat jis prašė seniūnų pasikalbėti su seniūnaičiais, socialiniais darbuotojais, kurie būna arčiausiai žmonių, atkreipti dėmesį į pasitaikančias savižudiško elgesio apraiškas.

Apžvelgdamas pandeminę situaciją rajone savivaldybės ekstremalių situacijų vadovas Redas Juškaitis priminė, kad profilaktiškai testuotis (nepasiskiepiję) turi ir visi seniūnijų darbuotojai – ir valytoja ar traktoristas, ne tik administracijos darbuotojai. Kaip pasakojo Kriūkų seniūnas Anatolijus Kazlauskas, jis jau susidūrė su šia problema, teiravosi, kaip jam elgtis, jeigu darbuotojas kategoriškai atsisako skiepytis ir testuotis. Anot R. Juškaičio, traktoristas nuotoliu negali dirbti, toks žmogus, deja, turi būti atleistas iš darbo.

Sugrįžęs iš susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite naujienomis pasidalino Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius. Anot jo, daugiausia dėmesio susitikimo metu skirta teisinio seniūno – valstybės tarnautojo – statuso reglamentavimo klausimams, bus siūloma atsisakyti seniūnų kadencijų (dabar seniūnai skiriami penkeriems metams, bet kadencijų skaičius neribojamas – red. past.).

Griškabūdžio seniūną neramina gauta informacija apie kitais metais ESO numatomą kabeliavimą. Anot jo, kol kas su juo darbų niekas nederino, dažnai atsitinka, kad seniūnijos susitvarko gatves, vėliau jas tiesdama kabelius vėl kasa ESO.

Administracijos vadovai pasidžiaugė, kad seniūnų veiklumo dėka daugelyje seniūnijų šviestuvai pakeisti taupiais ir moderniais. Rajono meras kvietė seniūnus ypač susižiūrėti autobusų stoteles, kuriose laipinami moksleiviai. Pernai Pajotijo (Gelgaudiškio sen.) gyvenvietėje buvo įrengtas apšvietimas įkraunamas saulės elementu ir tai ypač pasiteisino. Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas pasidžiaugė, kad pavyko susitarti su verslo įmone „Mediresta“ ir bendromis jėgomis apšviesti įmonės teritoriją. Naujų šviestuvų įsigijo Slavikai, juos įrengus, anot seniūno Valdo Dumčiaus, seniūnijoje jau bus pakeistas visas apšvietimas. Tiesa, dėl prasto apšvietimo Gelgaudiškyje administracijos vadovas turėjo pastabų šios seniūnijos vadovui Vincui Dabravolskiui.

„Ar tikrai nereikia pagalbos iš administracijos keičiant tuos šviestuvus? Nuperkam tuos darbus ir pakeičiam šviestuvus. Treji metai kalbam tą patį, o tu, seniūne, tą šviestuvą kabini vos ne į kas trečią stulpą. Tarpuose viena balta, kita geltona lempa“, – pagalbą seniūnui siūlė administracijos direktorius, tačiau seniūnas tikino, kad šįmet pagalbos nereikia, seniūnija įsigijo 40 naujų šviestuvų, neapšviesti likę tik pakraščiai.

Gražėja tvarkomi seniūnijų pastatai: remonto darbai baigiami Sintautuose, Lukšiuose, o Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė jau planuoja metų pabaigoje pakviesti į įkurtuves.

„Manau, kad pasirinkome teisingus sprendimus dėl Sudargo ar Žvirgždaičių pastatų, kuriuose įsikūrė ar įsikurs seniūnijos, kai vienoje vietoje kuriasi visos seniūnijos įstaigos“, – svarstė administracijos direktorius.

Tiesa, ne vieną seniūną neramina artėjanti žiema. Griškabūdžio seniūnas S. Naumavičius sako, kad kasdien žiūri į dangų ir ruošiasi, kaip reikės kovoti su žiemos sniegu.

„Tikimės, kad nebus tokia žiema kaip pernai, kuomet visą mėnesį kasdien reikėjo kelius ir gatves valyti, praktiškai traktoriaus nėjo gesinti“, – kalbėjo seniūnas.

Išties, ne vienas seniūnas gerina ir seniūnijos technikos ūkį, neseniai pradėjusi dirbti Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė pasakojo, kad planuoja įsigyti rotacinę šienapjovę, bene didžiausius pirkinius planuoja įsigyti dvi seniūnijos: Lekėčiai – traktorių, Plokščiai – automobilį.

Ne vienas seniūnas, tarp jų ir Slavikų seniūnas V. Dumčius, pirmiausiai pasidžiaugė kapinėse pagaliau pašalintais medžiais bei įmonės, pjovusios medžius, atliktu itin tvarkingu, kokybišku darbu.

Dar iki metų pabaigos seniūnai planuoja susitikti su seniūnaičiais, aptarti ateinančių metų veiklas. Žvirgždaičių seniūnė Jurgita Didžiulienė išsakė problemą dėl vienos miško ruošos įmonės vežėjų, kurie, anot seniūnės, labai gadina vietinės reikšmės kelius, seniūnė žada kreiptis dėl padarytos žalos atlyginimo.

Kriūkų seniūnas A. Kazlauskas pasidžiaugė atgimstančiu Žemosios Panemunės dvaru.

„Turime ten probleminį kalną, naujieji šeimininkai prašo jį sutvarkyti. Jų planai didžiuliai, pasirodo, tas dvaras nebuvo toks, kokį jie pirko, jis daug senesnis. Jau dabar į apleistą pastatą ekskursijos autobusais važiuoja. Aš įsitikinęs, kad ateityje turėsime mūsų krašte tikrą perlą“, – pasakojo Kriūkų seniūnas.

Šakių seniūnas pasidžiaugė gražėjančiu Šakių miestu. Jo tvirtinimu, atsiradus naujų, jų prižiūrimų teritorijų (pasiesarties takas, parkas), prireiks naujų smėlio dėžių. Administracijos direktorius prašė seniūno spręsti klausimą dėl žadėtų įrengti dėžių šunų ekskrementams.

Visgi pagrindiniai šių dienų seniūnų darbai – ruošimasis artėjančioms šventėms, miestelių erdvių puošimas, rengimasis eglučių įžiebimo šventėms. Ne vienas seniūnas paminėjo, kad prieš Kalėdas žada aplankyti vienišus senelius, taip pat pasidžiaugti savo bendruomenės žmonėmis. Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis ypač džiaugėsi veikliu Lekėčių bendruomenės moterų klubu.

Seniūnijų vadovai pasakojo, kad užsibrėžti šiųmečiai darbai buvo praktiškai visi padaryti, dėkojo administracijos vadovams ir specialistams už bendravimą, kartu pasiektus rezultatus.

„Matau, kad formuojasi puiki komanda“, – pasitarimą reziumavo administracijos direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.