Pavėžėjimo paslauga reikalinga, tačiau jos neina suteikti

Rugpjūtį startavęs pavėžėjimo paslaugos projektas, kuriame dalyvauja ir mūsų rajono savivaldybė, perėjo į antrąjį etapą. Nuo spalio 1 d. į jį įtraukta viena didžiausių pacientų grupių – vyresnio amžiaus asmenys. Be tų, kuriems reikia atlikti hemodializę ar transplantaciją, nuo šiol nemokamą pavėžėjimo galimybę gaus ir nepakankamas pajamas turintys 75-erių metų bei vyresni rajono gyventojai.

Kaip informavo Šakių socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Gintautė Didžbalienė, nors antras etapas jau prasidėjo, tačiau kol kas paslauga neteikiama, nes tie žmonės, kurie ja domisi, turi mažas pajamas, tačiau susiduriama su užbrėžta amžiaus riba – jie būna jaunesni nei 75-erių metų.
 
„Žmonės turi įvairių ligų, siuntimus pas gydytojus, tačiau neatitinka kriterijų ir mes jiems suteikti pavėžėjimo paslaugos negalime“, – apgailestavo G. Didžbalienė, pridurdama, kad tenka laukti tolimesnių etapų.

Nuo lapkričio 1 d. pavėžėjimo paslauga bus teikiama dar vienai pacientų grupei – neįgaliesiems, tačiau, kaip patikslino direktorės pavaduotoja, ne visiems, o tik turintiems mažas pajamas ir ne didesnį nei 55 proc. darbingumą. Gruodį paslaugos gavėjų sąrašan bus įtrauktos ir kitos tikslinės grupės.

Pasak Šakių socialinių paslaugų centro pavėžėjimo paslaugos projekto koordinatorės Jolitos Urbonienės, ši paslauga labai reikalinga. Rugpjūčio mėnesį pavėžėjimo paslauga, skirta hemodializei atlikti, suteikta 116, rugsėjį – 105, per pirmas spalio savaites – 34 kartus. Šiuo metu pavėžėjimo paslaugą pas gydytojus gali gauti mažas pajamas turintys 75-erių metų ir vyresni rajono gyventojai, tereikia gydytojams nurodyti pavėžėjimo poreikį E027 formoje.

2024 m. birželio 30 d., pasibaigus bandomajam projekto laikotarpiui, pavėžėjimo paslaugą planuojama plėsti visos Lietuvos mastu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px