Dviračių takas Šakiai–Lukšiai – artima vizija

pergyna gyvuliu
Šakiečiai siūlo išnaudoti jau įrengtą gyvulių perginimo vietą, pro kurią galėtų eiti ir dviračių takas, tačiau ar į tai atsižvelgs projektuotojai, klausimas atviras. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Apie dviračių tako nuo Šakių iki Lukšių įrengimą kalbama jau keleri metai, ledai pajudėjo – pradėti projektavimo darbai. Neseniai vykusio savivaldybės vadovo, Susisiekimo ministerijos, Lietuvos automobilių kelių direkcijos, dviratininkų bendruomenės susitikimo su projektuotojų atstovais metu buvo pateikti pasiūlymai, išsakyti lūkesčiai. Planuojama, kad iš Šakių į Lukšius dviratininkai galės keliauti dešine kelio Kaunas–Zapyškis–Šakiai puse.

Proveržis šiuo klausimu pasirodė dar praeitų metų rudenį, kuomet kraštietis susisiekimo viceministras Mindaugas Tarnauskas pristatė nacionalinę pėsčiųjų bei dviračių takų schemą. Tuomet jis kalbėjo, kad seniai laukto dviračių tako Šakiai–Lukšiai galėtume sulaukti jau 2024-aisiais.

Kalbos neliko vien kalbomis – šių metų liepą Lietuvos automobilių kelių direkcija, kelio Kaunas–Zapyškis–Šakiai savininkė, pasirašė su įmone UAB „Sweco Lietuva“ pėsčiųjų tako Šakiai–Lukšiai projektavimo darbų sutartį. Projektavimo terminas – 10 mėn. Vertė – 90 tūkst. eurų. Po projektavimo darbų iš karto bus skelbiamas rangos darbų pirkimas, o toliau vyks ir patys statybos darbai.

Kaip dar liepą kalbėjo savivaldybės meras Raimondas Januševičius, projektavimo metu turi būti inicijuojamas susitikimas su projektuotoju, savivalda ir dviratininkų bendruomene, kad, aptarus lūkesčius, rezultatai būtų kiek įmanoma geriausi.
Toks pasitarimas vyko spalio viduryje. Kaip pasakojo meras, buvo aptarta paties projekto pradžia. Anot mero, Kelių direkcija pasidžiaugė, kad vyksta pokalbiai būtent projektavimo pradžioje, kad šakiečiai išsako savo lūkesčius, kad vėliau tiesiog nebūtų priekaištaujama.

Kaip sakė meras, susitikimo metu pasiūlyta ir bendru sutarimu nutarta, kad dviračių takas nuo Šakių iki Lukšių eis dešine kelio Kaunas–Zapyškis–Šakiai puse.

„Nuo esamo „baikeryno“ Girėnų kaime dviračių takas eis iki Lukšių dešine kelio puse ir Lukšiuose, jau gyvenvietėje, kirs kelią ir drieksis per miestelį iki J. Dainelienės įmonės“, – pasakojo meras.

Jo tvirtinimu, projektuotojams jis siūlė įvertinti ir tai, kad per miestelį jau driekiasi iš projekto „Lukšių gyvenamosios vietovės sutvarkymas“ sutvarkyta pėsčiųjų tako dalis, kad ji tiktų ir dviračių takui ir nereiktų jau investuoti naujo dviračių tako tiesimui.

Meras pasakojo, kad svarstyta, jog dviračių takas ties „Circle K“ degaline gali būti įrengtas per kelią ties žiedine sankryža,tačiau šakiečiai siūlė galbūt panaudoti už dviejų šimtų metrų nuo žiedo esančią, jau įrengtą požeminę gyvulių perginimo vietą ir galbūt per ją nukreipti dviračių taką.

„Tik pasiūlėm įsivertinti galimybę išnaudoti tą gyvulių perginimo vietą, taip būtų išvengta, jog dviratininkams tektų kirsti ties žiedu intensyvų šioje vietoje kelią. Tačiau nemažas atstumas iki tos vietos, tai kyla klausimas, ar po to vis tiek dviratininkai nepasirinks trumpesnio kelio ir ar nekirs kelią per žiedą...“ – svarstė meras.

Susitikimo metu buvo pasiūlyta, kad galbūt dviračių takas galėtų driektis ir pro Valiulių poilsiavietę.

Pasak mero, projektuotojams rekomendavo įsivertinti dar ir tai, kad prieš pat Lukšių miestelį, būtent dešinėje pusėje, pavasarį, rudenį ar bet kuriuo lietingu metu Siesarties upelis patvinsta iki pat kelio.

„Kad nenužemintų labai to tako, o įsivertintų ir galimą potvynių pavojų“, – kalbėjo meras.

Kaip galima suprasti iš brėžiamų dviračio tako įrengimo ribų, jis prasidės Girėnuose, maždaug nuo Kauno g. 44 numerio. Teiraujamės mero, ar dabar Kauno gatvėje esantis pėsčiųjų takas taip pat bus atnaujintas ir susijungs su naujuoju dviračių taku.

„Kėlėm klausimą ir dėl atkarpos nuo Šakių iki „baikeryno“ atnaujinimo. Tai mane Kelių direkcijos atstovai patikino, kad ta atkarpa eilėje tūkstantis kelintu numeriu stovi. Apie tai ir kalbėjau aš jiems, kad dviračio tako vidurys bus gražus, o galai nesutvarkyti“, – kalbėjo meras.

Kitas susitikimas vyks lapkričio pabaigoje, jo metu tikimasi iš projektuotojų išgirsti jau apie konkrečius sprendinius. R. Januševičius patikslino, kad dviračių tako projektavimo darbai numatyti baigti kitų metų gegužės mėnesį, jis viliasi, kad projektavimas vyks sklandžiai, šakiečiai bus išgirsti ir jau kitais metais prasidės realūs dviračių tako įrengimo darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.