Sodininkų galvos skausmą perims savivaldybė

sodo_keliasAsta GVILDIENĖ

Jau kokį penketą metų trukę sodininkų kelių tvarkymo klausimai pagaliau turėtų išsispręsti. Seimui priėmus Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas, nuo 2013 metų sausio 1 – osios sodo kelius privalės tvarkyti ir prižiūrėti ne patys soduose gyvenantys bendrijų nariai, o savivaldybės siųsti darbuotojai ir jų technika. Ar tikrai ateis diena, kai sodininkams neskaudės galvos, kaip sutvarkyti kartais vos išvažiuojamus kelius.

Nuotr. Sodininkų bendrijų gyventojams tokie vos išvažiuojami keliai – kasdienė realybė.

Nerado atsakymo

Į klausimą, kas turi tvarkyti ir prižiūrėti miškovežių išklampotus sodininkų kelius atsakymo ilgai nerado nei „Šilgalių“ sodų bendrojoje gyvenantys žmonės, nei savivaldybė. Praėjusių metų pavasarį ypač paaštrėjusių nesutarimų, apie kuriuos jau pasakojome savo laikraščio puslapiuose, galėjo ir nebūti, tačiau jie egzistuoja iki šiol. Rakinamas kelio užtvaras, kad iki miško su miškovežiais negalėtų patekti privataus miško savininkai, gadinantys patežusius sodo kelius, problematiškas už sodo ribos gyvenančių žmonių privažiavimas prie savo sodybų. Kai sodininkai kreipdavosi į savivaldybę pagalbos dėl vidaus kelių tvarkymo, jiems būdavo atšaunama, kad tai jų keliai ir patys, kaip išmano, turi tvarkytis. Kai sodininkų keliais pajudėdavo miškovežiai, iš kažkur atsirasdavo servitutinių kelių pavadinimai, nors tokie pačių sodininkų išsipiltais dviejų metrų pločio keliukais per sodus niekada nėjo ir negali eiti (iš tiesų, servitutinis kelias eina per mišką, tik gerokai tolėliau nuo sodų teritorijos). Galiausiai, kelius, kuriuos savo lėšomis vis dar tvarko sodininkai, Nacionalinės žemės tarnybos Šakių žemėtvarkos skyriaus vedėjas Algirdas Vaičiūnas įvardijo kaip... niekieno, motyvuodamas tuo, kad šių kelių kadastriniai matavimai neįregistruoti nekilnojamojo turto registre. Grįžtame prie to paties klausimo, kas turi tvarkyti ir prižiūrėti niekieno kelius?
 
Priėmė pataisas

Praėjusių metų birželio 29 dieną, Seimui priėmus Sodininkų bendrijų įstatymo pataisų projektą, atsakymas į jau minėtą klausimą tapo akivaizdus. Bendrijų prašymu sodininkų vidaus kelius, Vyriausybės nustatyta tvarka nuosavybės ar patikėjimo teise perims, valdys ir tvarkys savivaldybė. Įstatymas taip pat numato, kad vidaus kelius perdavus savivaldybei už kadastrinių matavimų atlikimą ir jų duomenų įregistravimą Nekilnojamojo turto registre sumokės savivaldybė, kuriai už atliktus darbus bus kompensuojama valstybės biudžeto lėšomis. Įstatymo pataisose nurodoma, kad jokiu nuomos mokesčiu bendrojo naudojimo žemėje esantys vidaus keliai ir gatvės nebus apmokestinami.

Kelių tinklas didesnis

2007 metais, dalyvaujant seniūnams ir bendruomenių atstovams, buvo nustatytas optimalus rajono vietinių kelių tinklas, į kurį Sodininkų bendrijų keliai, kaip ir privažiavimai prie atskirų sodybų, kuriuos turi prisižiūrėti patys tų sodybų savininkai, nebuvo įtraukti. Nors šiandien oficialiai patvirtintas maždaug 1 tūkst. 485 km rajono vietinių kelių tinklas, tačiau, pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio, jis yra kur kas didesnis, todėl ir vietos kelių remontui skiriamų Kelių direkcijos lėšų nepakanka.

Problemos pačios neišsisprendžia

Rajono savivaldybės administracijos direktorius informavo, kad Seimo priimtos Sodininkų bendrijų įstatymo pataisos jam žinomos ir sodininkų vidaus kelius savo žinion savivaldybė perims, kai tik Vyriausybė ar jos įgaliota institucija nustatys jų perdavimo savivaldybėms tvarką. Šiuo klausimu jis jau pradės rūpintis nuo šių metų pradžios. Problemos pačios neišsisprendžia – kelių taisymui ir priežiūrai reikalingi pinigai, o Sodininkų bendrijų įstatymo pataisose nenurodoma, iš kokių lėšų savivaldybė turės finansuoti perimtų minėtų kelių priežiūrą bei išlaikymą. Tam pinigų nenumatyta ir savivaldybės biudžete. Todėl, pasak J.Puodžiukaičio, tik tada, kai sodų vidaus keliai bus patvirtinti kaip savivaldybės viešieji bendro naudojimo keliai, jie galės pretenduoti į vietos kelių remontui bei priežiūrai skiriamas Kelių direkcijos lėšas, tik tuomet juos bus galima tvarkyti teisėtai. Tad sodininkų bendrijose gyvenantiems žmonėms kol kas dar reikia apsišvartuoti kantrybe ir  palaukti, kol jų galvos skausmą perims ir tvarkyti pradės savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px