Dėl išeitinės kompensacijos – diskusijos

drazdauskiene2Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Rajono taryba, atsižvelgdama į Šakių kultūros centro direktorės Irenos Drazdauskienės prašymą nutraukti darbo sutartį, pritarė šiam sprendimui, nors daugybę diskusijų sukėlė išmokos dydis ir faktas, kad, išeidama savo noru, direktorė tikisi gauti kompensaciją. Ne pirmą kartą prabylama apie tai, kad tokais atvejais turėtų būti nustatytos lėšų „lubos“ ir tvarka, kurios savivaldybė neturi.
 
Nuotr. Diskusijų sukėlė ne pats I. Drazdauskienės atleidimo faktas, bet tai, kelių mėnesių kompensaciją išmokėti savo noru iš pareigų pasitraukiančiai direktorei.
 
Nuo sausio 31 dienos su I. Drazdauskiene nutraukta darbo sutartis, išmokant jai trijų mėnesių tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją ir kompensaciją už nepanaudotas atostogas. Laikinai direktoriaus pareigas Šakių kultūros centre eis kultūrinės veiklos organizatorius Mindaugas Kriaučiūnas. Jam už papildomą darbą, tarybos sprendimu, bus mokama 40 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio priemoka. Artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas šioms pareigoms užimti.

Tai, kad būtų priimtas toks sprendimas, kilo ypač daug diskusijų tiek komitetų, tiek tarybos posėdžių metu. Daugiausiai kalbų sukėlė faktas, kad, išeidama savo noru, I. Drazdauskienė prašyme nurodė „šalių susitarimu“. „Šiuo atveju nutraukimą inicijuoja ne darbdavys, o darbuotoja. Nurodant tokį pagrindą už jo savaime yra pinigai“, - kalbėjo laikinoji merė Rima Rauktienė. Kelių mėnesių išmoką skirti, pati direktorė nenurodė, tad šiuo klausimu vėl užvirė diskusijos. Vieningo sprendimo priimta nebuvo iki pat tarybos posėdžio, o nuomonės išsiskyrė vos ne kiekvieno tarybos nario atskirai. Vieni siūlė atsižvelgti į ankstesnę praktiką skirti šešių mėnesių kompensaciją, kiti siūlė alternatyvą – tris mėnesius arba išvis nieko. Be to, kaip aiškino juristė Jūratė Šneideraitienė, savivaldybėje kitokios praktikos, kaip tik atleidimas šalių susitarimu, niekuomet nebuvo. „Iš esmės reikia peržiūrėti praktiką, kaip atleidžiami žmonės. Šiuo atveju išeina savo noru, nurodydama šalių susitarimą, kas iš dalies reikštų, kad galime išvis nieko neskirti. Tai ir buvo siūloma kai kuriuose komitetuose. Be to, direktorės veikla nebuvo teigiamai įvertinta, kad išeidama nors ir šalių susitarimu, būtų verta šešių mėnesių išmokos“, - posėdžio metu kalbėjo R. Rauktienė. Finansų komiteto siūlymą neskirti jokios išmokos ypač palankiai įvertino tarybos narys Edmundas Rinkevičius. „Džiaugiuosi, kad atsiranda racionalus požiūris, jog nereikia švaistyti mokesčių mokėtojų pinigų. Iš tikro jie turėtų būti apskaitomi dar griežčiau. Ir aš siūlau skirti nulį“, - kalbėjo E. Rinkevičius. Tačiau buvo raginančių atsižvelgti, jog kultūrininkų algos apskritai mažos ir nereikėtų jų lyginti su kitų sričių specialistų algomis. „Čia nėra švietimo įstaigų vadovams taikomi koeficientai. Išmoka nesiektų nė 20 tūkst. litų. Švietimiečiams mokėjome, o kultūrininkus norime palikti ubago vietoje“, - teigė Vaidas Balčiūnas.

Diskutuojant buvo prisimintos ne tik švietimiečių išeitinės, bet ir neseniai patenkintas Kukarskės globos namų direktorės prašymas atleisti iš darbo, nes jai buvo skirta būtent šešių mėnesių išeitinė kompensacija. Tačiau kiti tarybos nariai ragino nelyginti šių vadovių, nes Kukarskėje įstaiga turėjo sutaupiusi lėšų, o Šakių kultūros centras to neturi. Be to, Kukarskei vadovavusi Ona Aldona Zokienė jau buvo pensinio amžiaus. Į klausimą, ar Šakių kultūros centras turėtų lėšų, iš ko išmokėti savo direktorei išeitinę šešių mėnesių kompensaciją, Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė paaiškino: „Nebent šešis mėnesius nepriimtume kito vadovo. Biudžetas išdėliotas 12 mėnesių ir situacija sudėtinga“.

Diskusijoms vis labiau kaistant, tarybos nariai vienas kitą pradėjo raminti ir rekomendavo priimti sprendimą. „Ilgai diskutuojame, nes nėra tvarkos“, - pripažino Henrikas Zaremba. Apie tai, kad turėtų būti sukurta ir reglamentuota tvarka ir numatyti kriterijai, išmokų „lubos“, kalbama ne pirmą kartą, tačiau kol kas tai ir lieka tik kalbomis. „Tai kada ir kas tą tvarką parengs, nes vėl bus ramu iki kito panašaus atvejo“, - teiravosi Violeta Simonavičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.