Žaliąsias atliekas – tik į specialius konteinerius

atliekosNuo gegužės 1 dienos specialiais lipdukais pažymėti tik žaliosioms atliekoms skirti konteineriai pastatyti prie visų Marijampolės apskrityje esančių kapinių ir sodų bendrijų bei didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Gyventojai prašomi į šiuos konteinerius mesti tik žaliąsias atliekas, kurios vėliau bus vežamos į kompostavimo aikšteles.
 
Nuotr. Žaliąsias atliekas reikėtų mesti tik į specialiais lipdukais pažymėtus konteinerius ir nemaišyti jų su kitomis atliekomis.
 
Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC) akcentuoja, kad kompostavimo aikštelėse negali būti priimamos mišrios komunalinės atliekos, į sąvartynus negali patekti žaliosios atliekos.

2012 metų rudenį Marijampolės apskrityje pradėjo veikti penkios kompostavimo aikštelės – po vieną kiekvienoje savivaldybėje. Į šias aikšteles turėtų būti vežamos visos žaliosios atliekos ir jas perdirbus bei pagaminus kompostą, šis taps dirvožemį praturtinančia trąša.

MAATC informuoja, kad į šias aikšteles priimamos šios žaliosios atliekos: želdynų karpymo ir sodo atliekos, nupjauta žolė, medelių, krūmų ir gyvatvorių nugenėtos šakelės, nukritę medžių lapai; daržininkystės atliekos, miškininkystės atliekos, medienos pjuvenos, skiedros, drožlės; medienos gaminiai, kurie nėra impregnuoti, laminuoti, dažyti ar padengti kitomis cheminėmis medžiagomis, mediniai padėklai, statybinė mediena.

Jeigu atliekų turėtojai, kaip to reikalauja teisės aktai, atskirtų mišrias komunalines atliekas, antrines žaliavas ir žaliąsias atliekas, jų tvarkymui reikėtų mažiau lėšų. Kai atliekų turėtojai nerūšiuoja atliekų, jas, prieš nuvežant į sąvartyną ar kompostavimo aikšteles, tenka perrūšiuoti, todėl padidėja darbo ir transportavimo sąnaudos, atsiranda rūšiavimo išlaidos. Atliekoms tvarkyti reikia vis daugiau pinigų, jeigu jų pritrūktų, tektų didinti atliekų tvarkymo mokesčius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px