Šakietės dėl gimdos kaklelio vėžio tikrinasi vangiai

Tryliktus metus Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa, pagal kurią kiekviena 25–60 metų moteris, apdrausta privalomuoju sveikatos draudimu, kartą per trejus metus gali nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Deja, Šakių rajono moterys nėra tarp rūpestingiausių.

Preliminariais Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2016 m. pagal gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą iš 796 tūkst. moterų, prisirašiusių prie gydymo įstaigų, pasitikrino vos 119 tūkstančių. 2015 m. pasitikrino apie 9 proc. daugiau nei 2014 m.
 
Kauno teritorinės ligonių kasos (Kauno TLK) vyriausioji specialistė Veronika Pečkienė pastebi, kad skirtingose savivaldybėse informavimo paslauga apie galimybę pasitikrinti pacientėms suteikiama skirtingai. Geriausiai 2016 m. buvo informuojama Prienų r. (74,2 proc. daugiau nei planuota), Kauno rajono, Birštono, Kazlų Rūdos, Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybėse informuotos moterys sudarė 70,6–79,2 proc. nuo gydymo įstaigose įregistruotų moterų skaičiaus. Gerėjantis informavimo rodiklis pastebimas Šakių ir Vilkaviškio savivaldybėse, nes 2015 m. informavimo paslauga buvo suteikta tik 55 proc. moterų nuo planuojamų patikrinti jų skaičiaus. Nors informacijos daugiau, tačiau Šakių rajono moterys – tarp mažiausiai šį tyrimą pasidarančių pacienčių Kauno TLK veiklos zonoje, kurioje 13 savivaldybių. Šakių rajone citologinio tepinėlio paėmimo paslauga suteikta 47,4 proc. pacienčių. Mažiau moterų išsityrė tik Kaišiadorių ir Raseinių rajonuose.

Jei asmuo yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu, paslauga yra nemokama. Atliekant tyrimus, akcentuoja VLK, pastebimi teigiami rezultatai: aptinkama vis daugiau ikivėžinių susirgimų ir dažniau susirgimo atvejai pastebimi pirminėse vėžio stadijose. Laiku pradėjus gydymą, pasveiktų daugiau nei 80 proc. šia liga sirgusių moterų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.