Karščiausias koronaviruso taškas išlieka Kudirkos Naumiestyje

jasulaitis donatas KN
Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namų direktorius Donatas Jasulaitis sako, kad nors situacija neeilinė, tenka susidurti su iššūkiais, tačiau padėtis valdoma ir viliamasi, kad ji stabilizuosis. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Sergamumo koronavirusu kreivė kyla vis aukštyn. Ketvirtadienio ryto duomenimis, rajone buvo 234 sergantieji, kartu su jais saviizoliacijoje buvo 405 asmenys. Nors savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis pabrėžia, kad skaičiai ypač netikslūs, karščiausiu tašku išlieka Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namai.

Pirmadienį Šakių mobilioji komanda paėmė testus 61 Kudirkos Naumiesčio globos namų gyventojui, trečiadienį paaiškėjo, kad iš jų 15 pasitvirtintas Covid-19. Meras Edgaras Pilypaitis skelbė, kad iš viso įstaigoje serga septyni darbuotojai ir 16 gyventojų, tiesa, keliems gyventojams testai bus atlikti atskirai, jų atsakymai dar neaiškūs.

Būtent sergamumo protrūkis globos namuose stipriai kilstelėjo trečiadienio sergamumo rodiklius – per dieną rajone nustatyta 30 naujų atvejų.

„Skaičius nėra mažas, bet kol kas kritinės būklės ligonių dėl viruso nėra. Džiugina santūrus ir dalykiškas globos namų vadovo dekano kanauninko Donato Jasulaičio požiūris bei nuolatinis bendradarbiavimas su Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos centro vadove Audrone Račiūniene bei savivaldybės gydytoja Edita Zubrickiene. Šiuo metu globotiniai suskirstyti į tris atskiras zonas – užsikrėtusieji, su jais rizikingus kontaktus turėję ir sveikieji. Yra ir izoliatoriaus patalpos, kur nedelsiant patalpinamas sukarščiavęs žmogus.“, – apie situaciją globos namuose rašė meras.

Pats globos namų direktorius, Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos klebonas Donatas Jasulaitis pripažįsta, kad situacija neeilinė, bet į priekį žiūrima viltingai.

„Izoliavimas sergančių ir izoliacija išeinančių darbuotojų atneša situacijų sudėtingumą“, – sutinka dvasininkas, tačiau tuoj pat pasidžiaugia, kad jau artimiausią savaitę į darbą turėtų grįžti pasveikę darbuotojai.

Nors darbo režimas įtemptas, tačiau kol kas pavyksta užtikrinti visas reikiamas paslaugas. Tiesa, nemažai klausimų kyla gyventojams, kurie perdėtu rūpesčiu vadina pasitelktas priemones, kad maistas patiekiamas ne valgykloje, o kambaryje, kad negalima išeiti iš kambario ir pan. Šiuo metu, anot D. Jasulaičio, sunkesni ligoniai yra du, tačiau jų didžiausia liga, sako pašnekovas, metų našta, mat abiem sergantiems yra per 90 metų, kiti jaučia minimalius ligos simptomus.

Kalbant apie bendrą situaciją šalyje, kai dažnai globos įstaigose iškrenta kone visas personalas, ir visi gyventojai, D. Jasulaitis džiaugiasi, kad Kudirkos Naumiestyje po pirmos susirgusios darbuotojos kitas atvejis buvo tik po penkių dienų. Nuo pirmo susirgimo jau praėjo mėnuo. Tik susirgus penkiems darbuotojams pirmam gyventojui pasireiškė simptomai ir jis buvo izoliuotas.

„Galbūt tai lėmė ir darbuotojų sąmoningumas, ir mūsų išankstinės priemonės, nes pirmiausiai įsirengėme šešių vietų izoliatorių, kuris skirtas kokią nors simptomatiką pajutusiems ar sukarščiavusiems gyventojams“, – kalbėjo D. Jasulaitis ir sutiko, kad patvirtintas virusas 15 gyventojų buvo išties netikėtas. Manyta, kad sirgti galėtų tik šeši izoliatoriuje buvę asmenys.

„Duok, Dieve, kad tuo ir stabilizuotųsi, tačiau niekas nežino, kaip bus. Į situaciją žiūrime rimtai, bet ji nėra nevaldoma, esame nusiteikę viltingai“, – kalbėjo globos namų vadovas.

Tiesa, duomenys iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gana vėluoja, todėl kartais susidaro įspūdis, kad skelbiama informacija dažnai yra netiksli. Štai ir meras vieną dieną aiškino: „Duomenys apie užsikrėtusius plaukia visą parą ir kartais gali susidaryti įspūdis, kad mano skaičiai ne visai atitinka oficialią statistiką. Tai atsitinka todėl, kad statistikos skelbiami skaičiai yra vakarykščios dienos, o aš paskelbiu suderintus skaičius su NVSC tą akimirką. Paskui duomenys dar vejasi.“ R. Juškaitis pasakojo atvejį, kai seniūnas vyksta patikrinti saviizoliacijoje esančio žmogaus, tačiau tik nuvykus paaiškėja, kad jam saviizoliacijos laikas jau pasibaigęs. R. Juškaitis mano, kad sutikslinus skaičius turėtų ypač sumažėti saviizoliacijoje esančių skaičius, tikimasi tikslesnių skaičių iš NVSC sulaukti po savaitgalio.

Didžioji dauguma sergančiųjų susiję su židiniais darbovietėse ir per ten užsikrėtusius toliau plinta šeimose. Meras skelbė, kad po keletą atvejų fiksuojama „Lauksvos“ ir „Airbag“ įmonėse, taip pat ligoninės Vidaus ligų skyriuje, ketvirtadienį paaiškėjo, kad du darbuotojai užsikrėtė ir įmonėje „Gelgaudiškio gelžbetonis“, viruso nepavyko išvengti ir „Gulbelės“ kolektyvui.

„Iš viso šiuo metu Vidaus ligų skyriuje guli aštuoni infekuoti ligoniai (pradžioje buvo 10, bet 2 mirė), o susirgo ir saviizoliacijoje yra septyni skyriaus darbuotojai“, – antradienį rašė meras ir pabrėžė, kad planinių paslaugų atsakyti ir atidėlioti nereikėtų, beje, ką ne kartą yra akcentavęs ir Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis, nes tai ypač pavojinga lėtinių ligų turintiems ligoniams, vėliau pastebimi ir uždelsti ligų atvejai. Juk infekuoti ligoniai, rašė E. Pilypaitis, yra izoliuoti.

Kalbant apie mobilų patikros punktą galima paminėti, kad jis kol kas patenkina rajono gyventojų poreikius, šiuo metu į jį besikreipiantys priimami kas penkias minutes. Pavyzdžiui, trečiadienį, anot R. Juškaičio, buvo patikrinti 47 asmenys, ketvirtadienį buvo aišku, kad dar yra laisvų vietų penktadieniui.

„Manau, kad pajėgumai tinkami, tokius reikia ir išlaikyti, spūsčių irgi nesusidaro, nebent koks vienas automobilis laukia“, – kalbėjo ekstremalių situacijų operacijų vadovas.  

Liūdinti gali nebent statistika. Pavyzdžiui, per praėjusios savaitės keturias dienas, skelbė meras, Šakių mobiliajame punkte buvo atlikti 59 testai, iš kurių teigiami buvo net 24, o tai sudaro 40,68 proc. Pirmadienį ir antradienį buvo paimti 47 testai, iš kurių teigiamų net 17 (36,17 proc.), o kur dar kiti testavimo punktai, ligoninė...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.