Konferencijoje – apie dvasinių vertybių ir verslo sankirtas

verslumo konferencijaSima KAZARIAN
 
Lukšių gimnazijoje vyko jau penktoji tradicinė dvasingumo konferencija, sulaukusi netgi prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo.
 
Nuotr. Šakių verslininkai pasakojo Lukšių gimnazistams apie savo profesijos subtilybes.
 
Šįsyk garbingiausias konferencijos svečias buvo vienas iš „Senukų“ įmonių grupės akcininkų ir įkūrėjų, „Žinių radijo“ savininkas, Visuomenės harmonizavimo parko įkūrėjas, vienas turtingiausių šalies verslininkų, investuojančių į įvairias ūkio šakas, Augustinas Rakauskas. Jis visą pusvalandį skyrė gimnazijos moksleiviams ir kitiems konferencijos dalyviams skaitydamas pranešimą „Ar sėkmė versle turi savo dėsningumus?“ Kaip žinoma, A. Rakauskas yra išleidęs knygą „Verslumo dvasia“ ir labai daug dėmesio skiria ne tik verslui, tačiau ir humanitarinei kultūrai, mecenavimui. A. Rakauskas kalbėjo apie šviesiąsias ir tamsiąsias verslo puses, jis palietė ir verslininkų bei valdžios priešpriešos temą, pabrėždamas, kad verslininkas neretai tampa įstatymų įkaitu. Pranešėjas kėlė klausimus, kas aš esu, kodėl gyvenu šiame pasaulyje, ar esu visuomenės įkaitas, ar dalyvauju jos ugdyme? A. Rakauskas teigė, kad jo intencija yra ugdyti žmogaus dvasinį sąmoningumą. Jo manymu, tikroji verslumo dvasia atsiskleidžia tada, kai norėdamas pasiekti rezultatą nieko neignoruoji, nes visas pasaulis, visa gyvūnija yra susiję glaudžiais saitais.

Pagrindinis šios konferencijos iniciatorius ir įkvėpėjas, buvęs šios mokyklos mokinys, profesorius Juozas Mureika šįkart kalbėjo nedaug, tačiau akcentavo, kad dvasinės vertybės ir verslas visais laikais turi savo problematiką. Vienaip ji pasireiškė tada, kai buvo pirmieji nepriklausomos Lietuvos gyvavimo metai, kitaip dabar, kai esame Europos Sąjungoje.

Konferencijoje dalyvavo ir vietiniai Šakių verslininkai. UAB „Bakūžė“ vadovas Vaidas Morkevičius kalbėjo apie pagrindines dvasines savybes, reikalingas versle arba savo, kaip smulkiojo verslininko dvasinę patirtį. Jis akcentavo, kad verslininkui yra svarbus ne užsispyrimas, o atkaklumas, kuris siejasi su kūrybiškumu. Jei vienaip nepavyko, bandome kitaip“, - sakė V. Morkevičius. Jis priminė, kad iš 100 įkurtų įmonių 80 žlunga, tad būtina nusiteikti tam, kad gali tekti pradėti ir antrą, trečią ar ketvirtą kartą. Anot jo, progresas – kurti sau patogesnį gyvenimą. Bet kuriuo atveju, esmė yra visai ne versle, pinigų turėjime, o asmeninėje laimėje. „Laimė – ne įgyta, o duota kiekvienam žmogui“,- įsitikinęs V. Morkevičius. Jis teigė, kad labai svarbu tinkamai naudoti energiją, neišbarstyti jos baimei, nerimu ir malonumams.

Sigitas Bendorius, UAB „Lukšių tekstilė“ direktorius, teigė, kad versle itin trukdo godumas. „Godumas – tai ne verslas, o vagystė. Godumas neturi savyje dvasinės energijos“,- teigė verslininkas, kuris pabrėžė komandos, žmonių, dirbančių tame pačiame versle – nuo vadovų iki darbuotojų – tarpusavio sutarimą.

UAB „Lauksva“ direktorė Loreta Valaitienė pabrėžė išsilavinimo svarbą, kalbėjo apie tai, kaip būdama verslininke pajuto žinių stoką ir įgijo antrą aukštąjį išsilavinimą, apie tai, kad moksleiviai turi įsisavinti visas žinias, kurios jiems yra teikiamos gimnazijoje.

ŽŪK „Suvalkijos daržovės“ vadovas Martynas Laukaitis prabilo apie tai, kad pinigai yra tarsi kraujas, kuris padeda verslui gyvuoti, todėl jų svarbos paneigti neįmanoma. Vis tik, jei žmogus susikoncentruoja tik į pinigus, jis greitai išsikvepia.

„Ar žemės ūkis geras verslas?“ svarstė Sigitas Stanaitis, UAB „Stanagro“ vadovas, kuris teigė, kad žemdirbystė yra perspektyvi verslo šaka, nes žemės plotų nedaugėja, o gyventojų skaičius pasaulyje didėja ir visiems turi pakakti maisto. Žemdirbystė yra garbingas verslas, nes kuria pridėtinę vertę.

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė aptarė kultūros paslaugų ir verslo santykį. Konferencijos metu buvo paskelbti moksleivių rašinių konkurso rezultatai, nugalėtojai buvo apdovanoti A. Rakausko įsteigtais prizais. Gimnazistai taip pat dalyvavo verslo idėjos konkurse, Šakių verslininkų klubas apdovanojo tuos, kurių idėjos gali būti įgyvendintos realiame gyvenime. Konkurso „Mano tėvų verslas“ nugalėtojams apdovanojimus asmeniškai įsteigė profesorius J. Mureika. Vicemerė Rima Rauktienė, perfrazuodama mokinių pasakytą mintį pripažino, kad verslas jai atrodo tarsi „kosmoso pramonė“, tačiau nepaisant to, ji džiaugėsi girdėdama pasididžiavimą vaikų balse, kalbant apie savo verslininkus tėvus ir tai, kad greta poreikio uždirbti pinigus nepamirštamos ir dvasinės vertybės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.