Lukšių gimnazistai šventė Tautos vienybės dieną

tautos vienybesRugsėjo 8 dieną visa Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bendruomenė žinojo – laukia netradicinės pamokos. Pirmą kartą po daugelio metų čia buvo švenčiama Tautos vienybės diena.
 
Juk šiandien taip trūksta vienybės, pagarbos ne tik tarp politikų ar kitų garsių žmonių, bet ir dažnoje šeimoje, mokykloje. Tautos vienybės dienos iniciatorius ir vienas iš organizatorių - filosofas, profesorius, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras Juozas Mureika.  

Kadaise rugsėjo 8 – ąją Tautos vienybės dieną švęsdavo visa tarpukario Lietuva. Pirmą kartą Prezidento Antano Smetonos siūlymu ši diena paminėta 1930 - aisiais - jubiliejiniais Vytauto Didžiojo metais. Buvo numatyta, kad per Tautos vienybės dieną bus prisimintos ne tik jos praeities, bet ir dabarties problemos, labiausiai nusipelnę žmonės. Ta diena turėjo tapti ir visų lietuvių būrimosi vienybėn diena.

Tautos vienybės diena Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje prasidėjo netradicinėmis pamokomis renginių salėje, kurias vedė istorijos mokytojai Irena Liubinienė ir Vidmantas Zokas.  ,,Vincas Kudirka savo ,,Tautišką giesmę‘’ pabaigia žodžiais: ,,Vardan tos Lietuvos / Vienybė težydi!‘’ Jam buvo skaudu, kad lietuviai labai susiskaldę. Deja, šiandien taip pat vienybės nedaug. Juk vienybė - bendras tikslas, idėja, ‘’ - pamokoje kalbėjo mokytojas Vidmantas Zokas. Norėdamas, kad mokiniai patys pajustų vieningumo dvasią, čia pat kartu su mokiniais padainavo liaudies dainos ištrauką. Garsiai ir vieningai nuvilnijo per visą gimnaziją vyriškai dainuojama sutartinė. Čia alsavo ne tik vienybės, bet ir gailestingumo, jautrumo dvasia. Salėje buvo renkamos aukos niokojamos Ukrainos vaikams. Iš viso paaukota 360 litų. Šie pinigai bus pervesti į Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos sąskaitą.

Vėliau šventė persikėlė į stadioną, kur mokiniai, vadovaujami Gustės Žukauskaitės, rikiavosi bendram šokiui. Visus susirinkusiuosius pasveikino garbus svečias profesorius Juozas Mureika ir gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė. Pasak mokytojos Jolitos Zokienės, ypatingą bendruomenės vieningumą mokiniai ir mokytojai pajuto susikibę rankomis, kai skambant dainai ,,Lietuviais esame mes gimę“, garsiai skandavo žodį ,,Lietuva“. Šventinę dieną vainikavo  Lietuvos Respublikos vėliavos pagerbimas ir Vienybės parko įkūrimas, kuriame medelius sodino aktyviausi, pagarbos nusipelnę gimnazijos mokiniai, mokytojai bei svečiai.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.