Savanorystė ne tik prasminga, bet ir įdomi veikla

savanores bibliotekojeRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Vasara – mokinių atostogų metas. Atrodo, visi moksleiviai nori pailsėti arba užsiimti labai malonia veikla – nieko neveikimu. Tačiau per atostogas nerūpestingai leisti laiką aktualu toli gražu ne visiems. Birželio pabaigoje Šakių viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje apsilankė trys paauglės, kurios pasisiūlė atostogų metu patalkinti bibliotekoje.
 
Nuotr. Vasaros atostogos Gabijai ir Kamilei šiais metais yra kitokios – savanoriška veikla tapo pagrindinė, maloni jų laisvalaikio praleidimo forma.
 
Bibliotekos pagalbininkės

Goda ir Gabija Enzelytės bei Kamilė Povilaitytė – trys stropios paauglės – bibliotekos vaikų literatūros skyriuje nebuvo naujokės. Merginos nuo vaikystės draugavo su knyga - mėgo skaityti, buvo nuolatinės bibliotekos lankytojos. Tapusios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus savanorėmis, trys darbščios merginos ilgai be darbo nesėdėjo ir puolė tvarkyti vaikų literatūros skyriaus fondą, išvalė lentynose susikaupusias dulkes. Vėliau mokėsi skaitytojų grąžintas knygas tinkamai išdėstyti į lentynas. Jaunesniems skaitytojams merginos pasitarnauja padėdamos kruopščiai pasirinkti norimas knygas, aiškindamos, kaip naudotis kompiuteriu Vaikų literatūros skyriaus Interneto skaitykloje. Savanorės darbavosi ne tik Šakių viešojoje bibliotekoje, bet ir vaikų dienos centro „Gelbėkit vaikus“ organizuotoje stovykloje „Šypsenos“, padėjo vadovams suorganizuoti įvairius užsiėmimus.
 
Laikas bėga turiningai

Per trumpą savanorystės laiką merginos padėjo bibliotekos darbuotojoms surengti ne vieną renginį, ruošti ir vesti literatūrines popietes. Merginos su džiaugsmu prisimena, kaip vedė literatūrines popietes mažiesiems skaitytojams persirengusios varle, princese ir burtininke, kad geriau perteiktų skaitomų pasakų personažus. Paklaustos, ar nevargina vaikų dėmesys ir jų nerūpestingumas, merginos atsako – priešingai, joms labai patinka bendrauti su mažamečiais. Savanorės ne tik pristato naujausias knygas, rengia įvairias viktorinas, bet ir organizuoja dar vieną malonų užsiėmimą mažiesiems – knygų iliustravimą. Įvairūs vaikų dailės darbeliai puošia vaikų literatūros skaityklos stendus ir sienas. Savanoriška veikla užsiimančios paauglės yra lankiusios Šakių meno mokyklos dailės būrelius, todėl piešiniai – jų stichija.

Iš visų mažiesiems perskaitytų knygelių savanorės Gabija ir Kamilė (Goda tą dieną pokalbyje nedalyvavo) išskiria joms pačioms labiausiai patikusias dvi užsienio autoriaus David Walliams knygas– „Močiutė plėšikė“ ir „Berniukas milijonierius“. Pačios merginos labiau mėgsta skaityti fantastinius romanus. Kamilė yra ne tik naujų fantastinių romanų gerbėja, bet ir aktyvi recenzijų rašytoja.

Ateities planai

Šiuo metu Kamilė rašo ne tik recenzijas, bet ir istorijas bei asmeninę knygą. Apie ką ši knyga, Kamilė kol kas neatskleidžia, tačiau istorijomis apie vienų milijonierių šeimą paauglė dalijasi socialiniuose tinkluose, kur jų paskaityti užsuka ne vienas internautas smalsuolis. Gabijos mėgstamiausias užsiėmimas – žiūrėti filmus apie įvairius išradimus.

„Svajoju sukurti arba mašiną, kuri užrašo žmogaus mintis, arba išrasti maisto spausdintuvą“,- pasidalino savo svajonėmis Gabija.

Viešosios bibliotekos savanorės turi ir vieną bendrą svajonę – įkurti knygų klubą, kur galėtų rinktis vyresni negu 14 metų skaitytojai, norintys pasidalinti mintimis apie perskaitytas knygas.

„Knygų klubas – tai būtų vieta, kur galėtų rinktis žmonės, kurie skaito knygas. Čia jie galėtų pasidalyti perskaitytų knygų įspūdžiais, rekomenduoti patikusią knygą draugams. Būtų smagu suburti visus netgi į komandas“,- svajonėmis apie knygų klubą dalijasi Kamilė.

Kad knygų klubas – reali svajonė, kuri išties ateityje galėtų virsti realybe, mano ir bibliotekos vaikų literatūros skyriaus darbuotojos, mat paaugliam skirtų renginių ar sambūrių trūksta. Anot Vaikų literatūros skyriaus vedėjos Meilutės Sapronaitienės, nors mažiesiems skaitytojams naujų knygų pristatymų ar garsinių skaitymų ir bibliotekoje netrūksta, tačiau reikia ieškoti būdų, kaip pritraukti į biblioteką paauglius.

„Įsteigti knygų klubą – labai originali mintis, kilusi mūsų talkininkėms savanorėms. Tikimės, kad ši svajonė artimiausiu metu virs realybe ir į biblioteką dažniau užsuks ne tik mažieji skaitytojai, bet ir vyresni vaikai“,- viliasi M. Sapronaitienė.

Trims savanorėms merginoms atsipūsti nėra laiko – jau rugpjūčio 10 d. bibliotekoje vėl vyks naujų knygų vaikams pristatymas, tarp kurių ir „Lietuvos vaikų rekordų knyga“. Taip pat žadama surengti aukščiausių knygų rietuvių varžytuves, linksmus nykštuko žaidimus su Goblino skraidančia lėkšte bei konkursą „Darau“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.