Vaikų darželių burbulas subliūško

klaseGiedrė MERČAITIENĖ
 
Sparčiai gyventojų skaičiumi mažėjančiame rajone išgirdus, kad Šakių darželiuose netelpa vaikai, sunku bepatikėti. Antradienį savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno kabinete vykusio specialaus susitikimo metu paaiškėjo – vaikų nėra per daug. Išsiaiškinus padėtį ir priėmus keletą svarbių sprendimų, viliamasi, kitąmet bus patenkinti visų tėvų prašymai priimti jų atžalas į ugdymo įstaigas.
 
Nuotr. Antras mėnuo Šakių „Varpo“ mokytoja Daina Bankauskienė priešmokyklinukus ruošia pirmajai klasei.
 
Susirūpino perpildytais darželiais
 
Antradienį savivaldybėje susitiko Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas E. Paliukėnas, skyriaus specialistai Sofija Liudžiuvienė, Gintaras Demenius, vicemeras Edgaras Pilypaitis, Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, Šakių mokyklos-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė, Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė.

„Dabar taip išeina, kad ne visi norintys patenka į Šakių darželius. Mano žiniomis, į „Berželį“ nepateko 8 vaikai, į „Klevelį“ – 8“, – padėtį apžvelgė E. Pauliukėnas.

„Turime spręsti bėdą. Kas gi yra Šakiai? Atviras miestas jaunai šeimai ar ne? Kaip ir ne. Būsto politikos normalios neturime. Ateitų jaunas specialistas su šeima, kur jis gyventų, kur jis leistų vaikus į darželį? Vadinasi, mes užkertam kelią“, – sakė E. Pilypaitis.

Griežta kontrolė

Patenkinti visų tėvų prašymus pavyktų perpildant grupes. Tačiau šiuo klausimu Šakių visuomenės sveikatos centro specialistai vykdo griežtą įstaigų kontrolę. Higienos normose numatyta, jog lopšelio grupėse gali būti ne daugiau kaip 15 vaikų, o vyresniųjų – 20.  

„Bet kodėl nežiūrima, kas yra dideliuose miestuose. Pažiūrėkite, po kiek vaikų yra Vilniaus, Kauno darželiuose. Tai čia mūsų Šakiuose kažkaip viską sureikšminame“, – pastebėjo specialistė S. Liudžiuvienė.  

Negana to, į Šakių darželius suvažiuoja vaikai iš kitų seniūnijų.

„Reikėtų koreguoti Tarybos sprendimą, leidžiantį ateiti iš visų seniūnijų. Dabar, jeigu netenkina gyvenamosios vietovės ikimokyklinės įstaigos darbo laikas, jie gali ateiti į Šakius. Jeigu iš seniūnijų atvažiuojantys vaikai lankytų savo gyvenamosios vietos ikimokyklines įstaigas, sumažėtų vaikų“, – sakė direktorė L. Viliūšienė.  

Šešiamečius į mokyklą

„Jeigu yra nepatenkintų tėvų prašymų, gal galima mąstyti, kad nuo kito rugsėjo visi mažiukai būtų priimti į darželius, o šešiamečiai galėtų mokytis mokykloje, – kalbėjo E. Pauliukėnas. – Nuo šio rugsėjo atsidarė šešiamečių klasė „Varpe“. Lukšiuose šešiamečiai taip pat perkelti į mokyklą. Dėl trumpos darbo dienos tėvai nėra visai patenkinti vaikų buvimu mokykloje.“

Švietimo ir mokslo ministerijoje garsiai kalbama, kad nuo 2016 m. rugsėjo bus privalomas priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymas, kuris šiemet vykdomas pagal naują programą.

„Manėme, kad su ta nauja programa ateis ir privalomas šešiamečių ugdymas, bet ji atėjo, o privalomo mokymo nėra“, – komentavo specialistė S. Liudžiuvienė. Antras mėnuo priešmokyklinę grupę Šakių „Varpe“ lanko 22 šešiamečiai. Juos ugdanti mokytoja Daina Bankauskienė, kuri toliau mažuosius vesis į pirmą klasę, labai džiaugiasi šia naujove.

„Šią naujovę vertinu tikrai teigiamai. Vaikai nejaus jokios baimės ateiti į pirmą klasę, nebus streso todėl, kad bus pasimokę vienerius metus mokykloje, – sako D. Bankauskienė.– Kitas teigiamas dalykas – šiuos vaikučius toliau vesiuosi į pirmą klasę. Aš puikiai žinau, ko kiekvienam reikia.“
 
Paleisti nenori

Visišku priešmokyklinio amžiaus vaikų nukreipimu į mokyklą neliko sužavėtos darželių direktorės. Kaip pastebėjo daželio „Klevelis“ direktorė V. Butikienė, toks sprendimas nebūtų geras ir tuo  tikrai nebūtų patenkinti tėvai.

„Manau, tėvai to nenorės. Aš pati norėčiau, kad mano vaikas, būdamas šešerių metukų, eitų į darželį“,–sakė V. Butikienė. Be to, žvelgdama į rajono vaikų gimstamumą ir pateikusiųjų prašymus darželiuose lankyti priešmokyklines grupes, direktorė mano, kad ne visais metais galės jas užpildyti.  

Kad neliktų „Varpas“ be šešiamečių, o ir darželiai būtų patenkinti, nutarta darželiuose leisti  formuoti po dvi priešmokyklines grupes, į kurias galės ateiti ir jaunesni vaikučiai. Į „Varpą“ numatyta nukreipti visus norinčius ar netelpančius į darželius. Posėdį reziumavęs E. Pilypaitis sakė:  „2016 m. rugsėjo 1 d. mes neturėsime problemų nei su priešmokyklinukų, nei su ikimokyklinukų priėmimu į ugdymo įstaigas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.