Trečiojo amžiaus universitetas – jau ir Šakiuose

steigimasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Išsipildė daugelio vyresnio amžiaus kraštiečių svajonė – pirmadienį Šakiuose, pasirašius steigimo aktą, įkurtas Šakių trečiojo amžiaus universitetas (TAU).

Nuotr. Vyresnio amžiaus žmonėms skirto universiteto Šakiuose valdybos pirmininke išrinkta Margarita Liukaitienė (antra iš kairės).

Universitetas – nuo rugsėjo 1 d.

Kol kas, kadangi universitetas dar tik kuriasi, o jo veikla prasidės naujaisiais mokslo metais – rugsėjo 1 d., nėra viskas galutinai sudėliota. Aišku tiek, jog universiteto būstinė – senajame gimnazijos pastate. Kaip ir priklauso tikram universitetui, čia bus fakultetai, jų dekanai. Tačiau kol kas neaišku kokie, mat planuojama atsižvelgti į žmonių poreikius bei norus. Valdybos pirmininke išrinkta „Žiburio“ gimnazijos direktorės pavaduotoja Margarita Liukaitienė pasakojo, kad įstatuose nurodyta, jog šį universitetą lankyti galės vyresnio amžiaus žmonės. TAU savo veiklą dažniausiai planuoja dvejiems metams. Po universiteto baigimo jį lankiusiam žmogui įteikiamas pažymėjimas. Švietimo ir mokslų ministerija neformaliam suaugusiųjų ugdymui yra numačiusi 1 mln. 700 tūkst. lėšų.

„Jeigu vyresnio amžiaus žmogus nori mokytis, tai jam gali būti ir 44m., ir 75m., ir 90 m., mes amžiaus neribosime“, – minėjo M. Liukaitienė.

Kadangi TAU veikla yra priskiriama prie neformaliojo ugdymo veiklų, dėstytojams už paskaitų vedimą nebus mokamas atlygis, jie dėstys savanoriškos veiklos pagrindu. M. Liukaitienės teigimu, Seimo narys Arvydas Vidžiūnas, vienas iš universiteto steigėjų, yra žadėjęs Vilniaus universiteto dėstytojų, kitų iškilių žmonių pagalbą. Taip pat planuojama, kad paskaitas vesti bus kviečiami ir buvę kraštiečiai, gyvenantys svetur.

Kaip pasakojo M. Liukaitienė, mintis Šakiuose steigti TAU neatsirado šiaip sau. Šakiečiai vieni kitų klausinėjo, kada gi Šakiuose atsiras toks universitetas. Beje, kai kurie kraštiečiai TAU lankė Marijampolėje ir Garliavoje.

„Prieš dvejus metus „Žiburio“ gimnazija dalyvavo suaugusiųjų švietimo antrojo etapo programoje. Buvo organizuojami penkių modulių mokymai. Meninio ugdymo modulio grupėje vietoje planuotų 20 žmonių dalyvavo 45, psichologijos – 40, populiarūs buvo ir kiti moduliai. Jau tuomet pamatėme didžiulį žmonių susidomėjimą“, – kalbėjo pirmininkė.

 Veikia nuo 1995 m.

TAU yra viena labiausiai populiarėjančių mokymo įstaigų Lietuvoje. Pirmasis TAU įsikūrė 1995 m., 2012 m. veikė 24 TAU, o 2014 m. pavasarį Lietuvoje jau buvo žinomi 40 įvairiuose miestuose veikiantys trečiojo amžiaus universitetai. Šiuo metu jų dar daugiau.

Šio universiteto steigėjai Šakiuose – švietimo, kultūros ir politikos atstovai. Tai ir rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, tarybos narė Rima Rauktienė, Seimo narys Arvydas Vidžiūnas, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė, laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė, Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis, „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, jos pavaduotoja Margarita Liukaitienė.

Kaip jau minėta, Šakiuose apie tokio universiteto steigimą kalbėta jau ne kartą. Štai ir vicemeras prisiminė, kaip prieš savivaldos rinkimus ši tema buvo labai plačiai išdiskutuota.

„Kai prasidėjo priešrinkiminiai debatai, ne vienas pretendentas į mero postą buvo tiesiogiai pareiškęs, kad toks darinys būtų reikalingas čia, Šakiuose. Sveikintina, jog nuo žodžių pereiname prie darbų“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px