Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriaus valandos suskaičiuotos

barzdu skyrius
Nuotr. Jau seniai kalbėta apie tai, kad Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriuje, tragiškai mažėjant vaikų skaičiui, jį reikia uždaryti. Ko gero, kad nuo rugsėjo 1 d. taip ir bus.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Jau kuris laikas viešai akcentuojama problema – mokinių mažėjimas švietimo įstaigose. Tokių mokyklų, kuriose mokosi itin mažai mokinių, išlaikymas slegia rajono savivaldybės administracijos pečius. Regis, situacija nuo rugsėjo gali šiek tiek pasikeisti.

Vaikų mažai

Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriuje vaikų jau kuris laikas mažėja, beje, daugelis Barzdų krašto tėvų savo vaikus mokslo aukštumų siekti išleidžia į Pilviškių, bet ne Griškabūdžio gimnaziją.

Tačiau, kaip sakoma, kiekvieno valia rinktis. Tokią valią turi ir tėvai.

Skausmingai mažėjantis mokinių skaičius šioje įstaigoje privedė prie kritinio taško, tad čia dar belikę keli mokinukai ir darželinukai turės mokslus krimsti kitose švietimo įstaigose, artimiausios – Griškabūdyje ir Pilviškiuose.

Dar praėjusių metų balandžio mėnesį Barzduose vyko pasitarimas, kuriame dalyvavo miestelio bendruomenė, Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis, Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas bei tuometinis rajono meras Juozas Bertašius.

Nors tuomet buvo kalbėta, kad valdžios atstovai į Barzdus vyksta su konkrečiu ir aiškiu tikslu – pranešti bendruomenei, kad skyrius bus uždarytas, scenarijus pasisuko kiek kita linkme. Tuomet nuspręsta ne tik neuždaryti skyriaus, bet ir iš savivaldybės biudžeto skirti 10 tūkst. eurų būtiniems remonto darbams, kad ugdymo įstaiga atitiktų Higienos normų reikalavimus. Kaip tarė, taip padarė – pastatas suremontuotas.

Tačiau atėjus šiems mokslo metams paaiškėjo, jog iš čia turėjusių mokytis 28 darželinukų ir mokyklinio amžiaus vaikų teliko 18 – penki ikimokyklinio, vienas priešmokyklinio ir 12 mokyklinio amžiaus vaikų. Tad balandį žadėtų vaikų nebeliko... Tėvai juos nusprendė leisti į kitas ugdymo įstaigas.

Istorijoje padės tašką

Akyse prastėjanti situacija dar kartą aptarta antradienį vykusiame Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje, kurią pristatė rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas E. Pauliukėnas.  

Anot vedėjo, nuo ateinančių mokslo metų skyriuje mokytis liktų vienas pirmokas, penki antrokai, vienas trečiokas ir vienas ketvirtokas. E. Pauliukėnas kėlė klausimą – ar apskritai gali mokykla egzistuoti su tokiu kiekiu mokinių?

„Jei taryba pritartų, nuo rugsėjo skyrių uždarytume, vaikai gali rinktis mokslus tęsti Griškabūdyje arba Pilviškiuose. Žinome, kiek priimtų viena įstaiga, kiek kita, žinome, kokia situacija būtų su jų pavėžėjimu“, – komentavo vedėjas.

Niekam ne paslaptis, kad Pilviškių gimnazija „susišlavusi“ labai didelę dalį Barzdų krašto mokinių. Kaip pagarsino E. Pauliukėnas, yra net 14 darželinukų ir 89 1–12 klasių mokiniai, kurie mokosi Pilviškiuose.

Švietimo ir sporto skyrius jau apskaičiavo, kad mokinių pavėžėjimas metams atsieitų 2 tūkst. 548 eurus, o tolesnis skyriaus išlaikymas kainuotų apie 22 tūkst. eurų.

„Man atrodo, kad žaisti nebegalima ir reikia priimti atitinkamus sprendimus“, – kalbėjo E. Pauliukėnas.

Komiteto pirmininkei Rimai Rauktienei pasiteiravus, kokia gi laukia mokytojų ateitis, jei skyrius bus uždarytas, vedėjas atsakė: „Bloga.“

„Būtų atleidžiama mokytoja, kurios darbo stažas 28 m., kitos darbo stažas – 10 m., atleidžiama būtų ir darželinukų auklėtoja, valytoja, virėja ir auklėtojos padėjėja“, – dėstė vedėjas.

E. Pauliukėnas sakė, kad netrukus planuojama organizuoti susitikimą su Barzdų bendruomene ir pranešti apie planuojamą skyriaus uždarymą. Tokiam sprendimui taip pat turės pritarti rajono savivaldybės taryba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.