Skandalingas įvykis Šakių „Žiburio“ gimnazijoje

ziburio gimnazija
Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijoje narpliojamas detektyvas, kodėl nė vieno abituriento apeliacija nepasiekė Nacionalinio egzaminų centro.
 

Asta Saulė ŠULSKYTĖ 

Praėjusį ketvirtadienį Nacionaliniam egzaminų centrui (NEC) paskelbus visų dalykų apeliacijų rezultatus, paaiškėjo, kad septynių Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientų darbai buvo net neperžiūrėti. Pasak gimnazistės Paulinos Diržiūtės, apeliacijos tiesiog nepasiekė NEC.

Yla iš maišo išlindo, kai Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientai pastebėjo, jog įvertinimų peržiūrai skirtoje NEC sistemoje nė vieno moksleivio rezultatas nepakito. Keisčiausia buvo tai, kad jie nerado skilties „rezultatas po apeliacijos“, nurodančios, koks yra įvertinimas po apeliacijos. Tai ir sukėlė moksleivių įtarimą.

Be to, įtarimą patvirtino ir rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus pateikta informacija spaudoje, kad NEC pateiktos tik dvi rajono moksleivių apeliacijos iš Lukšių Vinco Grybo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijų, o apie devynias (du moksleiviai iš septynių pateikė po dvi apeliacijas) iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos – nė žodžio.

Paulinos teigimu, kai viena gimnazistė paskambino į NEC ir tiesiai šviesiai paklausė, ar jos pavarde buvo pateikta apeliacija, gavo atsakymą, kad jie negali suteikti tokios informacijos, tačiau sistemoje mato, kad Šakių „Žiburio“ gimnazija jiems nepateikė nė vienos apeliacijos.

Po šios žinios abiturientė susisiekė su Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktore Jūrate Mozūraitiene ir jos pavaduotoju Dariumi Aštrausku, tačiau nei vienas, nei kitas negalėjo paaiškinti susiklosčiusios situacijos ir prasitarė, kad galbūt kažkas kažkur nepadėjo varnelės ir dėl to NEC negavo gimnazistų apeliacijų.

Paulina nenuleido rankų. Pasak jos, išsiaiškinti visą teisybę jau buvo principo reikalas. Juk ne veltui sakoma – belskite ir jums bus atidaryta. Po daugybės skambučių į NEC, į Lietuvos mokinių sąjungą, moksleivės teigimu, ji prisikasė iki tiesos – galimai gimnazijos sekretorė kažkur nepadėjo kažkokios varnelės ir ši lemtinga klaida nulėmė, jog devynios apeliacijos iš „Žiburio“ gimnazijos nebuvo išsiųstos į  NEC.

„Visiems suprantama, kad žmonės klysta, tačiau jie prisiima atsakomybę. Apmaudu, kad gimnazija bandė viską nuslėpti, nieko nedarė ir galvojo, jog mums pakaks atsakymo, kad rezultatai liko tokie patys, ir mes nieko nesiimsime ir viskas tyliai praeis“, – neslėpė savo nusivylimo abiturientė.

Susisiekę su šiuo metu atostogaujančia Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktore, išgirdome ir jos atsakymą, kad apeliacijos NEC buvo tikrai pateiktos, tik ar dėl žmogiškos klaidos, ar dėl sistemos klaidos nebuvo paspausti mygtukai KELTO sistemoje.
„Patys apeliacijų prašymai NEC buvo gauti, – tikino J. Mozūraitienė. – Galbūt ir mokykla, ir NEC padarėm kažkokias klaidas, svarbiausia, kad susitarėm, jog mokinių darbai per penktadienį bus peržiūrėti.“

Rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius teigė, jog dėl šios situacijos turi per mažai informacijos ir negali išsiaiškinti priežasčių, kieno tai klaida – sistemos ar gimnazijos, nes tai pasakyti gali tik NEC programuotojai.

Peržiūrėjus mokinių darbus pagal pateiktas apeliacijas, paaiškėjo, kad septynių rezultatai liko tie patys, tačiau dviejų žymiai keitėsi į gerąją pusę. Paulina informavo, kad lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino neišlaikiusio Šakių gimnazisto rašinys buvo įvertintas 22 balais, o vienos gimnazistės padidėjo nuo 56 iki 69 balų. Tad kovoti iš tiesų vertėjo.  

Tarybos narys Martinas Eimutis, padėjęs abiturientams susiorientuoti šioje žmogiškųjų klaidų situacijoje, tikisi, jog Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyrius nuodugniai ją išanalizuos ir imsis priemonių, kad tai nepasikartotų. Galų gale juk nesunku po apeliacijų pateikimo iš mokyklų surinkti duomenis apie pateiktų apeliacijų skaičių ir sutikrinti su KELTO sistemoje matomais duomenimis. Dėl šventos mokinių, jų tėvų ir mokytojų ramybės...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.