Meno mokykla mokslo metus pasitiko ir su iššūkiais, ir su naujovėmis

meno mokykla vadovai
Meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis ir jo pavaduotoja ugdymui Ramunė Valaitienė sako, kad iššūkių kyla ne tik dėl pandeminės situacijos, bet ir dėl pamokų laiko „Varpe“. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Neseniai prasidėję mokslo metai tiek mokytojams, tiek mokiniams dėl pandeminės situacijos tikrai kitokie. Gerokai daugiau nei įprastai iššūkių ši situacija pažėrė ir Meno mokyklai, mat, pavėlinus pamokų laiką „Varpe“, moksleiviai į pamokas Meno mokykloje sunkiai spėja, dažnas ateina pavargęs, o tvarkaraščius siekiama dėlioti atsižvelgiant ir į važinėjančius vaikus. Tiesa, mokykla turi ir džiugių naujienų.

Dar prieš prasidedant mokslo metams dėl koronaviruso viena iš rekomendacijų mokyklose buvo kiek įmanoma reguliuoti moksleivių srautus ir pamokas bei pertraukas organizuoti taip, kad jie kuo mažiau susitiktų. Tad Šakių „Varpo“ mokykloje pamokos ne pradinukams prasideda ne nuo 8 val. ryto, o valanda vėliau. Meno mokyklos administracija atkreipia dėmesį, kad dėl to tinkamai sudėlioti tvarkaraščius be galo sunku, nes net gimnazistai aštuonias pamokas baigia anksčiau nei „Varpo“ auklėtiniai septynias („Varpe“ septynios pamokos baigiasi 15.50 val., „Žibury“ aštuonios – 15.20 val.). Be to, dalis Meno mokyklos ugdytinių yra važinėjantys ir jų tvarkaraščius stengiamasi sudaryti atsižvelgiant į autobusų maršrutus.

„Tvarkaraštis minimum valanda žemyn pavažiavo“, – sako Meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis,  prisimenantis laikus, kai pamokos jo vadovaujamoje mokykloje prasidėdavo 12.30 val., paskui 13.20 val., dar vėliau 14.10 val., 15 val., o šiais metais net nelabai aišku, ar spės ateiti 16 val., o važinėjantys jau 17 val. nori išeiti.

cepaityte babraitis
Šiais metais Meno mokyklos mokytojų gretas papildė du nauji specialistai – Agnė Čepaitytė ir Rolandas Babraitis. D. Pavalkio nuotr.

Direktoriui pritardama jo pavaduotoja ugdymui Ramunė Valaitienė kelia retorinį klausimą, ką daryti ir kaip padaryti, kad visiems būtų gerai. Juk ir Meno mokykloje dirbantys žmonės turi šeimas bei asmeninius gyvenimus, o paskutinės pamokos čia baigiasi jau po 20 valandos.

„Gaila, kad vaikai išeina kaip į darbą ir pamokas baigia kaip suaugę darbus, tai kur dar jie gali norėti eiti“, – svarsto R. Valaitienė ir atvirauja, kad yra ir tokių tėvų, kurie pamokas Meno mokykloje vaikams prašo organizuoti nuo 8 valandos ryto. Ir tikriausiai taip reikės daryti.

„Bet dar yra ir pamokų ruoša, ir toks dalykas kaip vaikystė“, – ironizuoja E. Martinaitis.

Tiesa, ketvirtadienį buvo surengtas bendras „Varpo“ administracijos, Meno mokyklos, sporto ugdymo bei valdžios atstovų susitikimas ir ieškota sprendimo būdų, nes jeigu, kaip sako E. Martinaitis, vaikai turi galimybę turėti užklasinį ugdymą, tai kažkaip reiktų visiems tartis. Ir susitarta. Nuspręsta „Varpe“ pamokas vyresniesiems pradėti ne nuo 9 val., kaip buvo dabar, o nuo 8.45 val.

„Mums tos 15 minučių tikrai jau šio to. Tikrai geranoriškai pabendravome. Kai norime, visada galime rasti sprendimą“, – džiaugėsi susitikimo produktyvumu E. Martinaitis.

Tiesa, be tvarkaraščių sudarymo iššūkių, dar yra ir įvairios rekomendacijos dėl pandeminės situacijos, kurias vertindamas E. Martinaitis juokauja, kad „tie, kurie sugalvojo tas taisykles, Meno mokykloj tikrai nebuvo, bet aš jau pradedu abejoti, ar jie apskritai mokykloj buvo“. R. Valaitienė svarsto, kas įvertins tuos vadinamus protingumo principus, nes kas vienam atrodo protinga, kitam gal visai nelogiška. Mokyklos vadovai jau nekalba apie tai, kad dažnai, nors besikeičiančios rekomendacijos ir yra, jos nebūna oficialiai paskelbtos arba paskelbimas vėluoja, tad vadovautis tenka portaluose pateiktais aukštų valdininkų komentarais ar žurnalistų straipsniais.

Visgi iššūkius palikus nuošaly Meno mokykla turi ir kuo pasidžiaugti. Šiais metais mokykloje pradėjo dirbti du nauji specialistai – solinio dainavimo mokys buvosi Meno mokyklos auklėtinė, gelgaudiškietė Agnė Čepaitytė, o pianinu groti mokys, akomponuos Rolandas Babraitis.  

„Smagu, kad toks žmogus atvažiuos į Šakius“, – apie naująjį kolegą sako direktorius, mat jis yra VDU Muzikos akademijos Džiazo katedros dėstytojas, džiazmenas ir šios muzikos mėgėjai jį puikiai pažįsta. Be to, jis galėtų mokyti groti ir mušamaisiais, nes turi tam tinkamą kvalifikaciją, be to, mokykla turi užmačią padaryti kolektyvą, kuris ateityje galėtų akomponuoti, tad šia linkme šiais metais bus bandoma žengti.

Paklausus apie tai, kiek mokinių mokosi Meno mokykloje, vadovai pripažįsta skaičių įvardyti negalintys, nes ugdytinius skaičiuoja spalį. Pavyzdžiui, pernai mokyklą lankė 384 mokiniai. Visgi pastebi, kad galbūt daugiau šiais metais rinkosi dainavimą, ypač išpopuliarėjo ankstyvasis ugdymas, kur priimami vaikai nuo ketverių iki septynerių metų.

„Jei pernai ankstyvojo muzikinio ugdymo turėjome dvi grupes, tai šiais metais keturios. Šįmet viena grupė yra ankstyvajame meniniame ugdyme, bet dar mamos skambina, teiraujasi, tai tikrai gali būti pokyčių“, – sako R. Valaitienė ir kartu su direktoriumi viliasi, kad, įveikus visus iššūkius, pavyks užtikrinti kokybišką ugdymą to trokštantiems vaikams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.