Naumiestiečiai susitiko su „Jaunimo linijos“ savanoriais

jaunimo_linijaAsta GVILDIENĖ

Praėjusį sekmadienį Kudirkos Naumiestyje lankėsi „Jaunimo linijos“ savanoriai Tomas Armoška, Dovilė Genutytė ir Joana Leonavičiūtė. Vizito metu jie susitiko su Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos bendruomene, pasakojo apie emocinės paramos galimybes, pagalbą palūžusiems ir galvojantiems apie savižudybę, dalijo informacinę medžiagą ir populiarino savanorišką veiklą.

Nuotr. „Jaunimo linijos“ savanoriai Kudirkos Naumiesčio gimnazistams ir mokytojams papasakojo apie savo savanorišką veiklą, dalyvavimą akcijose ir naktinius budėjimus prie nemokamos pagalbos linijos telefono.

Mokytoja Onutė Povilaitienė apgailestavo, kad į renginį susirinko nedaug moksleivių, nes sekmadienio vakaras labai netinkamas laikas. Tą patį patvirtino ir Kudirkos Naumiesčio miesto ir seniūnijos bendruomenės centro „Santaka“ pirmininkas Edvardas Belevičius. Tačiau savanoriai yra studentai ir mokosi, todėl išvykti gali tik savo laisvo laiko sąskaita. „Šis projektas labai reikalingas, - tvirtino O.Povilaitienė. – Graži savanorystės idėja prigytų ir mūsų mokykloje, nes tikrai atsirastų norinčiųjų užsiimti savanoriška veikla.“

Plačiau apie naują savanoriškos veiklos projektą ir savanorystę kalbėjomės su „Jaunimo linijos“ savanoriu Simonu Narvydu.
 
Koks akcijos „Emocinė parama 100-ui Lietuvos miestelių“ tikslas? Ko siekiate?

Akcijos metu norime informuoti žmones apie nuotolinės nemokamos emocinės paramos galimybes – apie nemokamą liniją, į kurią galima skambinti visą parą ir kurioje dirba tokie patys, paprasti, jauni savanoriai. Juk atviras pokalbis gali padėti esant sunkiai emocinei būklei ar net išgelbėti gyvybę.

Norime suteikti žinių apie tai, kaip žmonės patys gali padėti sau ir savo artimiesiems, draugams ar kaimynams, galvojantiems apie savižudybę,  populiariname savanorišką veiklą savo pavyzdžiu, parodydami jos prasmę, skatindami prisijungti prie jos.

Kaip kilo idėja pasirinkti 100 Lietuvos miestelių? Kaip jie buvo pasirinkti?

Šiais metais „Jaunimo linija“ švenčia savo veiklos 20 - metį. Šią progą savanoriai nusprendė paminėti prasmingai, neapsiribojant vienadieniu renginiu. Buvo nuspręsta įgyvendinti akciją „Emocinė parama 100-ui Lietuvos miestelių“, kuri apimtų visą Lietuvą ir įtrauktų visus „Jaunimo linijos“ savanorius - juk šie metai paskelbti Savanorystės metais. Paskaičiavome, kad 100 miestelių galėtume aplankyti per šešis projekto įgyvendinimo mėnesius. Vietoves, kurias lankome kampanijos metu, atrinkome pagal gyventojų skaičių. Nedideliuose miesteliuose psichologinės pagalbos galimybės yra labai ribotos, o savižudybių problematika – didelė.

Kodėl buvo pasirinkta tokia akcijos forma?

Statistiškai savižudybių skaičius šiuo metu išlieka labai didelis. Didžiausias jis būtent mažuose miesteliuose ir kaimuose. Lietuvoje kasmet įvyksta daugiau kaip 1000 savižudybių. Vienas iš „Jaunimo linijos“ tikslų yra savižudybių prevencija. Savanoriai  siekia, kad kiekvienoje bendruomenėje būtų mokančių atpažinti savižudybių rizikos ženklus ir galinčių padėti. Akcija „Emocinė parama 100-ui Lietuvos miestelių“ yra nuosekli visos „Jaunimo linijos“ veiklos dalis.

Mažuose miesteliuose ir kaimuose emocinės pagalbos galimybės yra labai ribotos: daugelyje jų nėra psichologų, o gyventojams trūksta žinių, kuo ir kaip jie galėtų padėti nusižudyti ketinančiam žmogui. Be to, neretai į psichologinę pagalbą, emocinę paramą vis dar žiūrima gana skeptiškai, netrūksta klaidingų stereotipų apie savižudybes bei jų prevenciją.

Galvojant apie tai, ką būtų galima padaryti, kad gyventojai geriau suprastų emocinės paramos prasmę, žinotų, kur jos gali sulaukti, nebijotų kreiptis į emocinės paramos tarnybas, ir buvo sumanytas projektas „Emocinė parama 100-ui Lietuvos miestelių“.

Ar savanorystė - vienas iš problemų sprendimo būdų?

Savanoriška veikla - tai ne tiek sprendimo būdas, kiek  pagalba. Kai žmogui sunku, jis gali paskambinti, išsikalbėti bei, esant reikalui, jam gali būti suteikta informacija, kur galima kreiptis tolimesnės pagalbos. Laiku ištartas paguodos žodis gali sulaikyti žmogų nuo tolesnių, neapgalvotų sprendimų.

Ačiū už pokalbį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.