Kaip prakišti kupranugarį pro adatos skylutę?

rauktieneAsta GVILDIENĖ

Praėjusį pirmadienį rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir specialiai mokyklų tinklo optimizavimui bei pertvarkymui sukurta komisija, vadovaujama vicemerės Rimos Rauktienės, susitiko su Gelgaudiškio vidurinės mokyklos ir miestelio bendruomene. Čia buvo daug kalbama apie neišvengiamą rajono švietimo sistemos pertvarką, apie gelgaudiškiečių norus turėti gimnaziją, apie išimtis ir nuotolinį mokymą.

Nuotr. R.Rauktienė supažindino su Švietimo ir mokslo ministerijos raštu, kuriame teigiama, kad mokykla į akreditavimo planą nėra įtraukta ir neturi raštiško sutikimo mokyti nuotoliniu būdu.

Gelgaudiškiečiai nenori nusileisti

Panašu, kad pramiegojusi progą įšokti į nuvažiuojantį galimybių  tapti gimnazija traukinį, Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenė prašo rajono savivaldybės valdžios padaryti jų mokyklai išimtį ir bent iki 2015 metų leisti vykdyti vidurinio ugdymo programą. Jų manymu, mokinių stygius nėra kliūtis, nes jie tikisi, pakeitę nuostatus, vykdyti nuotolinį mokymą užsienyje gyvenantiems kraštiečiams arba pritraukti kitų panemunės mokyklų moksleivius, kai šios taps pagrindinėmis. Taigi, net ir tuo atveju, jei tai bus neteisinga kitų mokyklų atžvilgiu, gelgaudiškiečiai nelinkę nusileisti.
 
Išimtys nebus daromos

Išklausęs gelgaudiškiečių norus, meras pabrėžė, kad išimtys nebus daromos nei vienai mokyklai. „Vien norų neužtenka, - tvirtino jis. – Reikia sąlygų, galimybių ir finansų. Jei mokykla išpildytų pagrindinę akreditacijos sąlygą ir turėtų reikiamą skaičių vaikų, niekas jai tapti gimnazija netrukdytų.“ Pasak jo,  skirtumas tas, kad rajono savivaldybės valdžia turi galvoti ne apie vieną, o apie visas rajono mokyklas.

Mero pavaduotoja pabrėžė, kad turėtume žiūrėti plačiau ir pirmiausiai būti tikri, ar Gelgaudiškio vidurinei mokyklai nuotolinį mokymą leis vykdyti Švietimo ir mokslo ministerija.  Ji patikino, kad tokį nuotoliniu būdu besimokančių moksleivų sąrašą, kokį pateikė savivaldybei gelgaudiškiečiai, gali susidaryti kiekviena mokykla. Mat paaiškėjo, kad dalis ten įtrauktų moksleivių jau mokosi kitose mokyklose.

Ministerija leidimo nedavė

Kadangi susitikimo metu mokyklos direktorius Romas Dumbliauskas patikino, jog švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio rašto, skirto Gelgaudiškio mokyklai, nėra akyse regėjęs, su Šakių rajono savivaldybės merui persiųsta jo kopija gelgaudiškiečius supažindino R.Rauktienė.

Šiuo raštu švietimo ir mokslo viceministras informavo, kad  Gelgaudiškio vidurinė mokykla į 2012 metų akreditacijos planą neįtraukta, nes mokyklos savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija ministerijai nepateikė prašymo. Tačiau čia pat primena, kad minėta mokykla neturi dviejų vienuoliktųjų klasių, kaip reikalauja akreditacijos kriterijai.

„Nesame tikri, kad nuotolinio mokymo klasės, kurią jūs planuojate sudaryti nuo 2012 metų rugsėjo 1 dienos, mokiniai mokysis pagal tą patį ugdymo planą ir tuo pačiu metu kaip 11 – osios klasės mokiniai Gelgaudiškyje“, - teigė savo rašte V.Bacys, paaiškindamas, kad nuotoliniu būdu „nuolat užsienyje gyvenantieji asmenys gali mokytis lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos ir geografijos.“

Be to, rašte akcentuojama, kad mokykla mokyti nuotoliniu būdu gali tik tuo atveju, kai turi ne tik technologinių išteklių ir metodinę medžiagą, bet ir yra raštu suderinusi su švietimo ir mokslo ministru.

Vietoj pabaigos

Gelgaudiškio mokyklos ir miestelio bendruomenė vienbalsiai nepritarė rajono švietimo sistemos pertvarkymo projektui. Susitikimą vedusi mokytoja Valda Valaitienė visų gelgaudiškiečių vardu rajono savivaldybės valdžios ir komisijos prašė padėti bendrom jėgom prastumti kupranugarį pro adatos skylutę. Tik ar tai šiandien įmanoma?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.