Varpiečiai nepamiršta tautiškumo ir etnokultūros tradicijų

viktorinaAsta GVILDIENĖ

Kovo 16 dieną Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje, kur nuo seno puoselėjamos tautiškumo ir etnokultūros tradicijos, pirmą kartą buvo organizuojama viktorina „Senolių pramintu taku“.

Nuotr. 11b klasės komanda, matyt, ne veltui pasivadino „Kytručiais“. Jie surinko daugiausiai taškų ir iškovojo pirmąją vietą.


Į ją buvo pakviesta  Vytauto Didžiojo universiteto Etnologijos ir folkloristikos katedros dėstytoja doc. dr. Laima Anglickienė  bei II kurso magistrantai etnologai. Tai šakietė Skaistė Višinskaitė, Justė Vasilionytė, Artūras Zaveckas bei etnologijos magistrantūros studijas jau baigusi Lina Endriukaitytė.

Meilė gimtajam kraštui skatina „Varpo“ vidurinės mokyklos moksleivius įsitraukti į įvairius etnokultūrinius projektus. Jais domisi ir patys mažiausieji, su dideliu noru lankantys „Zanavykų mokyklėlę“, kuriai vadovauja pradinių klasių mokytojos Aušra Gudiškienė ir Aurina Bernotienė. Šį kartą viktorinoje dalyvavo ir savo etnokultūros žinias pasitikrino 9 – 12  klasių moksleiviai. Jie suformavo penkias komandas: „Kultūrininkų“ (12a klasė), „Užnoviečių“ (9b klasė), „Kytručių“ (11b klasė), „Galvočiukų“ (12b klasė) ir „Čirpokų“ (10b klasė). Kiekvienoje komandoje -  po penkis moksleivius.
 
Renginio organizatoriai – Zanavykų krašto muziejaus specialistė etnografijai Rima Vasaitienė ir „Varpo“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Grušys džiaugėsi, kad moksleiviai taip susidomėjo viktorina ir noriai joje dalyvavo. Nuotaikos nesugadino net patys sunkiausi klausimai apie mūsų krašto istoriją, papročius ir tradicijas, konkrečių patarlių interpretacijos ar muzikiniai klausimai. Gera nuotaika ir atsakymus lydėjęs humoras buvo tik pliusas, o ne minusas.

Susumavus visų rungčių taškus buvo paskelbti viktorinos rezultatai. Geriausiai pasirodė ir pirmąją vietą laimėjo „Kytručiai“. Antroji vieta atiteko „Galvočiukams“. Trečioje vietoje liko „Užnoviečiai“. Ketvirtoji vieta paskirta „Čirpokams, o penktoji – „Kultūrininkams“. Svečiai iš Vytauto Didžiojo universiteto tokias viktorinas padėjo organizuoti ne vienoje šalies bendrojo lavinimo mokykloje, todėl docentė L.Anglickienė stebėjosi, kad varpiečiai domisi savo krašto papročiais ir turi sukaupę nemažą etnokultūrinių žinių bagažą.

Pasak R.Vasaitienės, pirmas blynas neprisvilo, todėl kitais metais ji planuoja surengti tokią viktoriną rajono mastu, kad joje galėtų dalyvauti ir savo etnokultūrines žinias pasitikrintų moksleiviai iš visų mūsų krašto bendrojo lavinimo mokyklų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px