Ketinama sudrausminti baudomis

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos Lietuvoje draudžiama jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus. Jau pirmąją lapkričio savaitę planuojama tikrinti, kaip prekybininkai laikosi šio reikalavimo.
Rajone patikrinimus vykdys rajono policijos komisariato pareigūnai kartu su Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriais bei savivaldybės darbuotojais.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyta, kad pardavusiems energinių gėrimų asmenims, jaunesniems kaip 18 metų, skiriamos baudos nuo 200 iki 400 Lt, o nupirkusiems ar kitaip perdavusiems šių gėrimų nepilnamečiams, gresia baudos nuo 50 iki 200 litų . Be to, visi pažeidimai bus skelbiami viešai. Pardavėjas, suabejojęs, ar pirkėjas pilnametis, turi teisę iš jo pareikalauti pateikti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Jo nepateikus, pardavėjas privalo atsisakyti parduoti energinių gėrimų“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė. Specialistė primena, kad energinis gėrimas – nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio. Taip vadinamas ir gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, gliukurono, laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.

Energinių gėrimų vartojimas dėl centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų gali sukelti neigiamų pasekmių vaikų ir paauglių sveikatai. Mat jie jautresni kofeinui nei suaugusieji. Be neigiamo pačių energinių gėrimų poveikio, didelę grėsmę kelia ir energinių gėrimų vartojimas su alkoholiu.
 
„Draugo” inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px