Ugniagesiai ne tik žmones gelbsti, bet ir vejasi prarastą laiką

vedegys
Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys džiaugiasi, jog per 5-erius metus jau pavyko atnaujinti pusę gaisrinių automobilių parko, o ateityje planuojama įsigyti ir kitų gelbėtojams reikalingų priemonių. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prieš gerą mėnesį VšĮ Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba šventė penkerių metų sukaktį. Nuo pat pradžių prie jos vairo stojęs viršininkas Gintautas Vedegys sako, jog visi tie metai buvo gana intensyvūs, nes įstaiga, regis, nieko kito ir neveikė, kaip tik stengėsi „pasivyti laiką“.

Paskutiniajame praėjusių metų rajono tarybos posėdyje vėl pritarta atriekti nuo biudžeto pyrago 25 tūkst. eurų ir skirti juos šiai įstaigai tikslinei dotacijai – kito gaisrinio automobilio įsigijimui. Viršininkas patikino, jog dabar pirmieji eilėje – Griškabūdžio ugniagesių komanda. Su visu nugyventu inventoriumi ir technika tik prieš 5-erius metus savivaldybei iš Valstybės žinios perėmus šios įstaigos funkcijas, viena svarbiausių užduočių buvo pirmiausiai atnaujinti turimą ugniagesiams labai reikalingą įrangą ir technines priemones. Pasak G. Vedegio, įstaiga tikriausiai jai iškeltus tikslus per tą penkmetį vykdė tinkamai, nes daug ką jau ir pavyko padaryti, ką veiklos pradžioje buvo suplanavę.

„Stengiamės nuolat tobulėti, investuoti lėšas į darbo priemones, pasirengimą. Visą laiką vykdėme ne tik pavestas funkcijas, bet ir gerinom darbuotojų darbo sąlygas ten, kur darbuotojai praleidžia bemaž  trečdalį savo gyvenimo. Tad bendrąja prasme tiek praėjęs penkmetis, kuris man prabėgo kaip viena darbo savaitė, tiek 2020 metai, manau, buvo geri“, – pasidžiaugė tarnybos viršininkas.

O pasidžiaugti iš tiesų yra kuo – per 5-erius metus atnaujintas ugniagesių automobilių parkas tiek, kiek nesugebėta nei per 25-erius pirmuosius Valstybės laisvės metus. Keturios naujesnės, modernesnės gaisrinės mašinos nupirktos už tuos savivaldybės iš biudžeto kasmet skiriamus pinigus bei prie jų prisidėjus ir gausiam rėmėjų būriui. Apynaujais „Mercedes“ ar „Iveco“ markių gaisriniais automobiliais jau pasipildę Gelgaudiškio, Kidulių, Lukšių ir Sintautų ugniagesių komandų garažai, o Kudirkos Naumiestis turi taip pat geros būklės kadaise iš projektinių lėšų įsigytą gaisrinį automobilį. Tačiau Griškabūdžio, Sudargo, Kriūkų ir Lekėčių ugniagesių komandos dar turi darbuotis su 1970–1990 metais gamintais „zilais“ ir „gazikais“, todėl nieko nuostabaus, kad šiais metais tarnyba vėl ieškos už papildomai gautas lėšas naujesnio gaisrinio automobilio. Pasak G. Vedegio, esmė senųjų gaisrinių automobilių yra ne tik jų pagaminimo metai, bet svarbiausia, kad jie nėra funkcionalūs, greiti, be to, dar ir neekonomiški.

„Mūsų tikslas, jog, kilus gaisrui ar kitai nelaimei, mes greitai ir operatyviai suteiktume visuomenei pagalbą. Senuose automobiliuose netgi nėra tiek vietos, kad būtų galima visada vežiotis kitus papildomus daiktus, kurių kartais labai prisireikia. Tiesiog senesnio modelio mašinos nėra pritaikytos šių dienų technologijoms, o pritaikyti jas neapsimoka, nes jos yra ir neekonomiškos“, – vieną iš priežasčių atnaujinti automobilių parką įvardija G. Vedegys.

Tačiau viršininkas paatviravo, jog technika ir įranga dar ne viskas norint užtikrinti sklandų darbą – tai įmanoma tik sutelkus gerą, darnų kolektyvą, kurį šiuo metu sudaro 75 darbuotojai.

„Už tai ir noriu padėkoti – už iniciatyvą, geras mintis, patarimus ir įvykdytus bendrus sprendimus tiems įstaigos darbuotojams, kurie mane suprato, supranta ir, tikiuosi, supras, ko mes siekiame šiame darbe bei kaip darbas turi būti atliekamas. Šiems darbuotojams linkiu išlikti nuoširdiems, sveikiems ir supratingiems kitų atžvilgiu“, – už ugniagesių atsidavimą darbui dėkojo tarnybos vadovas.

Pasak G. Vedegio, jo kolektyve, kaip ir visur, pasitaiko visaip mąstančių žmonių – yra keletas darbuotojų, kurie nerodo noro tobulėti, stengtis ar suprasti tam tikrų aplinkybių ir dėl to nepasiveja įstaigos veiklos principų.

„Jiems linkiu viską apsvarstyti pirmiausiai savyje ir po to tai, ką apsisprendė viduje, parodyti ir atliekamame darbe. Juk niekada nėra vėlu atversti naują puslapį“, – viršininkas linki tiems, kurie vis dar dvejoja dėl savo pasirinkimų.

Visgi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas sako, jog tai, ką pavyko pasiekti per šiuos vadovavimo tarnybai metus, nebūtų pasiekęs be rajono valdžios supratimo ir palaikymo.

„Džiugu, kad rajono valdžia laikosi strateginio plano nuostatų ir kasmet skiria lėšų automobilių įsigijimui. Viena yra priimti kažkokią strategiją popieriuje, o visai kita yra jos laikytis. Man yra malonu ir kaip Šakių rajono savivaldybės gyventojui, ir kaip šios įstaigos vadovui, kad priimti sprendimai yra vykdomi net ir sunkiu laikmečiu vyraujant pandemijai. Be jų, prie įstaigos vystymosi daug prisidėjo ir patys gyventojai paremdami pinigais, kaip ir įstaigos, bendrovės, organizacijos“, – sako G. Vedegys.

Anot vadovo, netolimoje ateityje įstaiga sieks įsigyti kvėpavimo aparatų, kad ugniagesiai galėtų patekti į uždūmintas patalpas kuo anksčiau ir operatyviai gelbėti žmones, nelaukdami, kol atvyks  gelbėtojai iš Šakių miesto. Taip pat gelbėtojų darbams atlikti kiekvienai komandai reikėtų turėti ir gelbėjimo roges, kurios praverstų gelbėjant žmones įlūžus ledui. Šiuos ir kitus įrankius ar įrangą ugniagesių komandoms pavyks nupirkti tada, kada bus visiškai atnaujintas komandų automobilių parkas. Ugniagesių garažai, anot viršininko, šiuo metu yra pakenčiamos būklės, o Kiduliuose, kur padėtis buvo blogiausia, patalpos atnaujintos pernai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.