Netinkamai prie vandens telkinių besielgiantiems gali grėsti ir baudos

palikti daiktai
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Atėjus šiltajam sezonui gyventojai patraukė į maudynių vietas. Statistika, deja, ir šį maudynių sezoną liūdna – iki praėjusio savaitgalio Lietuvoje jau buvo nuskendę 24 žmonės. Laimei, mūsų rajone tokių nelaimių šįmet kol kas neatsitiko.

Statistikos duomenimis, vandenyje žūsta daugiau žmonių negu gaisruose. Dažniausiai skęstama šiltuoju metų laiku.

Neatsitiktinai Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, siekdamas paskatinti gyventojus saugiai elgtis prie vandens telkinių, parengė prevencijos priemonių planą, kurį vykdo ir Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektoriai kone kasdien apvažiuodami populiariausias maudynių vietas rajone. Pasak Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresniojo inspektoriaus Rolando Pavalkio, prevencinės priemonės skirtos skatinti saugų elgesį vandenyje vasaros sezono metu bei gyventojų švietimo ir saugaus elgesio įgūdžių formavimui, nors inspektoriai, pastebėję grubių pažeidimų, turi teisę išrašyti ir administracinių nusižengimų protokolą (pernai gegužę rajono savivaldybė pasitvirtino naujas taisykles, reglamentuojančias poilsiautojų elgesį prie vandens bei vandenyje, jomis inspektoriai ir vadovaujasi).

Iki karantino, o ir jam atlaisvėjus, anot pašnekovo, inspektoriai skyrė labai daug dėmesio mokinių švietimui – įvairių renginių, susitikimų mokyklose metu buvo nuolat kalbama apie tai, kaip reikia elgtis prie vandens. Jis pastebi, kad lengviau apie saugų elgesį prie vandens išaiškinti ne suaugusiems, o vaikams, tad įvairios akcijos ypač naudingos.

Inspektorius sako, kad daugiausiai vandens pramogautojų sutinkama prie Valiulių tvenkinio, Ritinių, Lukšių, Sintautų tvenkinių. Prie Nemuno poilsiaujančius žmones kontroliuoja dar ir aplinkosaugininkai bei vandens inspekcija, tad į tokias vietas inspektoriai važiuoja rečiau, tačiau karts nuo karto stengiamasi prasukti pro visas jiems žinomas maudynių vietas. Kol kas rajone pranešimų apie skęstančius žmones nėra gauta.

„Tik turėdami atliekamą minutę važinėjam po tas populiariausias rajono maudyklų vietas, kur gausiausiai renkamasi. Prieš maudynių sezoną atnaujinome informacines lenteles. Sudrausmintų jau buvo, bet užteko pokalbio, nereikėjo bausti, o piktybiškai besielgiančių dar neteko sutikti. Pokalbių buvo ir su vaikais, su kuriais teko kalbėtis apie tai, kodėl negalima tvenkinyje plūduriuoti ant jų pamėgtų čiužinių. Tokiom priemonėm jie gali nuplaukti toli į gilumą, o jeigu jis prakiurs... Ne visada ant čiužinių plaukiantys vaikai dar patys moka plaukt, tad čia labai pavojinga pramoga“, – pasakoja R. Pavalkis apie tai, ką teko pamatyti per pirmuosius reidus prie maudyklų.

Anot inspektoriaus, šie reidai svarbūs ir dėl to, kad būtų sužiūrėta, ar prie vandens pramogauti neina vieni vaikai, be suaugusiųjų, nes dėl to rizika įvykti nelaimei dar padidėja. Deja, pasak vyresniojo inspektoriaus, dažniausiai dienomis prie vandens sutinkami tik paaugliai, bet čia jau ir pačių tėvų atsakomybė, jeigu jie pasitiki savo atžalomis.

„Stengiamės išaiškinti prie maudyklų sutiktiems paaugliams, kad nebėgtų, nešoktų įkaitę į vandenį – reikia apsipratinti, atvėsinti kūną. Svarbu bet kur nenardyti, o ypač, jeigu nežinai, koks dugnas, nes ten gali būti akmenys ar duobė, ar netgi stiklų pasitaiko. Visą laiką reikia galvoti, kaip elgtis prie vandens“, – sako inspektorius.

Pasak R. Pavalkio, jie prie vandens telkinių turi teisę ne tik įspėti žmones, bet už pažeidimus gali surašyti administracinių teisės nusižengimų protokolus.

„Jeigu maudymosi taisyklių pažeidimai grubūs, o įspėjimo nepaisoma, gali grėsti bauda nuo 100 iki 300 eurų, o jeigu tai jau ne pirmas nusižengimas – nuo 300 iki 900 eurų“, – pasakoja vyresnysis inspektorius.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai informavo, kad savivaldybė, kaip ir kasmet, skiria lėšų maudyklų vandens užterštumui ištirti. Vanduo buvo tiriamas šešiose maudyklų vietose – Nemune ties Gelgaudiškiu, Šešupėje ties Kudirkos Naumiesčiu, Šakių miesto ežere, Valiulių, Ritinių ir Lukšių tvenkiniuose. Ištyrus vandens kokybę paaiškėjo, jog visose maudymvietėse, išskyrus Lukšių tvenkinį, vanduo geras. Anot Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistės Mantės Barborinienės, Lukšių tvenkinio vandens kokybės tyrimai šiuo metu yra atliekami pakartotinai. Jei po jų paaiškės, jog vandens kokybė vis tiek prasta, anot specialistės, biuras negali uždrausti maudytis – viskas tik rekomendacinio pobūdžio, o seniūnija turi pasirūpinti, kad prie maudyklų būtų įrengti tą atspindintys specialūs ženklai, kuriuos seniūnijai biuras jau parūpinęs anksčiau. Pakartotinio tyrimo rezultatai, anot specialistės, turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis.  
Užpernai rajone nuskendo net penki žmonės, pernai – du.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.