Ūkininkai sulauks valstybės paramos

Tradiciniame rajono ūkininkų susirinkime, vykusiame praėjusią savaitę, gruodžio  5 -ąją, aptarti rajono žemdirbiams šiuo metu aktualiausi klausimai.
 
Rajono  savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfridas Vigelis ūkininkus informavo, jog pradėtos mokėti išmokos už 2014 metus pieno gamintojams, nuostolių patyrusiems dėl Rusijos embargo. Vedėjas taip pat priminė, kad iki gruodžio 31 dienos turi būti atnaujinti žemės valdų duomenys. Rajono ūkininkai dėl naujai įsisavintų ir šiemet deklaruotų žemės plotų įteisinimo iki sausio 15 dienos turi kreiptis į rajono Žemės ūkio skyrių ar seniūnijų žemės ūkio specialistus, taip pat būtina įregistruoti naujus žemės masyvus, kurie susidarė sujungus atskirus nedidelius dirbamos žemės sklypus.

Rajono žemės ūkio skyriaus specialistė Vaida Skaisgirienė supažindino ūkininkus su išmokų už pieną tvarka ir numatytais pakeitimais. Papildomos išmokos už šių metų rugpjūčio – lapkričio mėnesiais parduotą pieną, kuomet pieno supirkimo kainos drastiškai krito dėl Rusijos paskelbto embargo, pieno gamintojams bus pradėtos mokėti nuo kitų metų vasario iki balandžio mėnesio. Prognozuojama , kad gana sudėtinga situacija pieno sektoriuje išliks ir 2015 metais, tačiau Vyriausybė yra numačiusi tam tikras paramos priemones pienininkams. Be to, guodžiamasi ir ta mintimi, jog pastaruoju metu pasaulyje žaliavinio pieno paklausa yra didesnė negu pasiūla.

Rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Albertas Navarskas susirinkimo dalyvius  informavo, jog  sausio - vasario mėnesiais jau bus sudaryti žemės ūkio technikos tikrinimo grafikai. Specialistas paragino ūkininkus atsakingai paruošti techniką darbui, nes šiuo metu Darbo inspekcijos inspektoriai itin aktyviai tikrina, ar darbuotojai dirba su saugia ir techniškai tvarkinga žemės ūkio technika. Nustačius Darbo įstatymų pažeidimus, ūkininkams gresia nemažos sankcijos,- bauda nuo 1 iki 5 tūkst. litų.

Šakių rajono maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas - inspektorius   Algimantas Samajauskas dar kartą ūkininkams priminė, jog būtina kiek galima atsakingiau vertinti situaciją Lietuvoje dėl tebeplintančio afrikinio kiaulių maro, kadangi užkratas bet kada gali pasiekti ir mūsų rajoną. Rudeninė paukščių migracija šiemet į Europą atnešė naują paukščių gripo virusą. Užkratas iš Olandijos plinta ir į kitas Europos valstybes, didžiulius nuostolius patiria paukštininkystės ūkiai. Lietuvoje kol kas paukščių gripas neužfiksuotas, tačiau būtina laikytis visų  būtiniausių atsargumo priemonių. Veterinarijos specialistas ūkininkams pataria paukščius laikyti uždaruose tvartuose arba  bent po stoginėmis, kad būtų išvengta kontaktų su laukiniais paukščiais, galinčiais atnešti užkratą į bet kurią kaimo sodybą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.