Gyventojai bendruomenės centre pasigedo skaidrumo

briedziu bendruomeneLina POŠKEVIČIŪTĖ  

Briedžių kaimo gyventojai sunerimę – ar tikslingai yra naudojamos surinktos lėšos už nuomojamas  bendruomenės centro patalpas? Apie tai prabilta viešai, o bendruomenės centro pirmininkė Dalija Černeckienė sako, jog viskas yra gerai ir apgailestavo, kad jai pastabų dėl to niekas neišsakė.

Nuotr. Pasak pirmininkės Dalijos Černeckienės, surinktos lėšos yra naudojamos patalpų šildymui bei mokesčiams susimokėti.

Kontrolės komitete

Į Kontrolės komiteto pirmininką Mindaugą Tarnauską kreipėsi Briedžių kaimo gyventojai dėl neteisėto nuomos mokesčio už naudojimąsi bendruomenės patalpomis. Pasak gyventojų, sumokėjus mokestį,  nėra pateikiamas apmokėjimo kvitas. Gyventojams  kyla klausimas, kur naudojamos surenkamos lėšos?

Komitete dalyvavusi Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkė Aušra Slidziauskienė paaiškino: jeigu bendruomenė nutarė imti nuomos mokestį už patalpas, tai jų pačių reikalas spręsti, kur bus panaudotos lėšos, apskaitą veda bendruomenės buhalteris. Pasak A. Slidziauskienės, bendruomenė  iš surinktų lėšų moka už elektrą, vandenį. Kontrolės komiteto narė Dinara Gudaitienė pareiškė, kad žmonės, išsinuomojantys patalpas, turi reikalauti kvito. Negavus jokio dokumento, komiteto nariai  siūlė gyventojams kreiptis į mokesčių inspekciją.  

Bendruomenėje – vadovų kaita  

Briedžių bendruomenės centras turėjo ne vieną vadovą. Prieš penkerius metus centrui pradėjusi vadovauti Dalija Černeckienė tikėjosi gyvenimą šioje bendruomenėje padaryti įdomesnį, aktyvesnį.

 „Aš jau ketvirtoji pirmininkė, vienas netiko, antras pats atsisakė, aš sutikau vadovauti, nes maniau, jog kažką galiu padaryti, sutvarkyti. Gyvenu čia 30 metų, žmones pažįstu. Pagal bendruomenės centro patvirtintas patalpų naudojimosi taisykles leidžiam žmonėms jomis naudotis. Žmonės patalpas užsisako gedulingiems pietums bei kitomis progomis. Mes tiesiog leidžiame naudotis sale“, – kalbėjo D.Černeckienė.

Pirmininkės paklausus, kaip yra atsiskaitoma už patalpų naudojimąsi, pastaroji atsakė, jog žmonės duoda auką, kiek kas gali. D. Černeckienė patikino, kad žmogui yra išrašomas kasos pajamų kvitas, kuris įtraukiamas į kasos knygą. Bendruomenės centro pirmininkė patikslino, kad ne visi žmonės ima kvitus. Kadangi šiuo metu centras neturi buhalterės, apskaitą veda pati D. Černeckienė.  

„Pastatą reikia išlaikyti, pirkti kurą. Kai jį perėmėm, jis buvo tuščias, reikėjo viską įsigyti, tam lėšų nebuvo skirta, todėl surinktus pinigus tam ir naudojam. Mokam draudimo mokesčius, pinigų reikia ir renginių organizavimui“, – apie lėšų naudojimą pasakojo pirmininkė.

Atsiskaito visuomenei

Kodėl kaimo žmonėms kilo abejonių dėl lėšų naudojimo skaidrumo? Bendruomenės pirmininkė D.Černeckienė patikino, kad kasmet per ataskaitinį susirinkimą yra pateikiama bendruomenės veiklos ir finansinė ataskaitos.

„Jau esam svarstę, kad reikia nusistatyti įkainius už patalpų nuomą, tuomet galėtume teikti nuomos paslaugą. Čia taisytinas atvejis, nepasidomėjau, kaip šiuo klausimu tvarkosi kitos bendruomenės. Bet man vadovybė aiškino, kad aukos principas nėra blogas“, – atviravo D. Černeckienė.

O kaip moka jaunimas ir vaikai, kurie naudojasi treniruoklių sale? Pasak pirmininkės, jie už mėnesį moka po septynis eurus. „Kartais vaikai aukoja, kartais ne…“ – suabejojo pirmininkė.

 Ar nekeista, kad sportuojantis jaunimas pinigus palieka parduotuvėje pas pardavėją, kuri išduoda raktus nuo treniruoklių salės? Pirmininkė paaiškino, jog bendruomenės centras trenerio neturi, vaikai sportuoja savarankiškai, todėl mokestis iš jų ne visuomet imamas.  

„Kalbėt visada apie viską galima, bet kad lėšos yra švaistomos... – mąstė D. Černeckienė. – Skundikų turim! Gaila, kad žmonės pirma su tokiais klausimais nesikreipia į bendruomenę, esame geranoriški visiems.“   

Briedžių bendruomenės centre

Penkerius metus bendruomenės centrui vadovaujanti pirmininkė pasidžiaugė, kad senos mokyklos pastatas tapo toks gražus 2013 – 2014 metais įgyvendinus projektą „Briedžių bendruomenės centro patalpų remontas“.

 „Mintis sutvarkyti šį 80 metų senumo namą man kilo seniai, čia buvusi mano darbovietė, važiuojant pro šalį gaila pasidarė to griūvančio pastato, todėl ir pateikėm paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai“, – teigė moteris.  

Bendruomenės centre organizuojamos adventinės popietės, vyksta „Vaikų Velykėlės“, čia vakarais renkasi kaimo moterys pasišnekučiuoti prie židinio. Jaunimui įrengta treniruoklių salė, vyresni kaimo gyventojai naudojasi įruoštu dušu. Briedžių bendruomenė įgyvendino jau 32 projektus ir toliau rengia naujus projektus, bendruomenės planuose – sutvarkyti greta esantį parką ir kiti darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.