Šakiuose – apie daugiabučių namų renovaciją

antanaitis juozas
Nuotr. Lietuvos būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis kalbėjo, kad šiluma, gražus ir tvarkingas namas, kuriame malonu ir jauku gyventi, – toks modernizacijos tikslas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kovo 16 d. savivaldybėje lankėsi Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai, kurie susitiko su savivaldybės atstovais, daugiabučius namus administruojančia įmone, gyventojais, besidominčiais renovacija. Susitikimo metu aptarta renovacijos eiga rajone, gyventojai supažindinti su daugiabučių namų atnaujinimo programa, atsakyta į rūpimus klausimus.

Pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje yra atnaujinta apie 2000 tūkstančiai namų. Mūsų rajone renovuoti septyni. Iš viso Šakių rajone yra 202 daugiabučiai (mieste 199, kaime 203). BETA specialistai pateikė štai tokią statistiką pagal statybos metus: 75 daugiabučiai pastatyti iki 1940 m., 1941–1960 m. pastatyti 87, didžioji dauguma (231 namas) pastatyta 1961–1990 m., nuo 1991 m. – 20 namų.

„Šiandien savo namuose visi galime gyventi geriau – šilčiau ir pigiau. Mūsų apsilankymo tikslas papasakoti apie renovacijos perspektyvą iš finansinės, techninės bei teisinės pusės. Aš manau, kad renovacija yra ne tik šiltas, bet ir gražus namas, į kurį norėtųsi kasdien pareiti, ir tokį jį palikti savo vaikams“, – kreipėsi į susirinkusius Lietuvos būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

Jam paklausus, kiek daugiabučių gyventojai moka už šilumą Šakių rajone, susirinkę atsakė, kad šiluma Šakiuose yra brangi, bet kokia kilovatvalandės kaina, gyventojai nežinojo. J. Antanaitis pastebėjo, kad gyventojams svarbu yra gaunama sąskaita už šildymą, o, pasak jo, turėtume galvoti apie šilumos suvartojimo sumažinimą.

BETA specialistė Dr. Rūta Mikučionienė patikslino, kad mūsų rajono gyventojai daugiausiai gyvena XX a. šeštojo dešimtmečio pabaigoje statytuose daugiabučiuose namuose, kuriuos statant nebuvo reikalavimų pastatų energiniam efektyvumui. Ji akcentavo renovacijos naudą, kuri pasiekiama atnaujinus daugiabutį. Ir pasiūlė pasinaudojus valstybės parama imtis renovacijos priemonių, kad namas būtų aukštesnės klasės: įrengti naują stogo dangą, apšiltinti namo sienas, įstiklinti balkonus, pakeisti langus ir duris bei pertvarkyti inžinerines sistemas.

„Renovuojant namus dažnai iškyla klausimas, ką daryti su balkonais. Žiūrint iš techninės pusės, jo nešiltinti negalime ir gyventojai bendru supratimu turėtų priimti sprendimą, ar stiklinti balkoną, kokias balkono sienų medžiagas naudoti ir kita“, – kalbėjo R. Mikučionienė.

Seminare dalyvavęs daugiabučių administratorius UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas pasiteiravo, kokį sprendimą priimti, kai daugiabučio gyventojai savo nuožiūra yra įsistiklinę balkonus kokiais septyniais variantais: plastikiniai, mediniai, aliuminio profilio rėmai ir kitokie. BETA specialistė patarė ieškoti kompromiso ir nebūtinai visus balkonus griauti, o renovatoriams ieškoti kokybiškos ir vientisos architektūrinės išraiškos. R. Mikučionienė priminė, kad reikia gerai apgalvoti renkantis namų fasadus: tinkuojami fasadai yra pigesni, tačiau vėdinami – ilgaamžiškesni, taip pat nereikėtų pamiršti apšiltinti namo cokolio.

BETA atstovė kalbėdama apie inžinerinių sistemų įrengimą priminė, kad gyventojai nepamirštų vėdinimo. Jos nuomone, klysta tie, kurie mano, kad šilumos sutaupys, jei mažiau vėdins. Prastas vėdinimas kenkia ir pastato konstrukcijoms, ir gyventojų sveikatai. Specialistė siūlė įrengti decentralizuoto vėdinimo rekuperatorius, per kuriuos iš lauko šviežias oras patenka jau šiltas. Gyventojams iškilo klausimas, ar ventiliatoriuose, oro kondicionieriuose nesiveisia legionelės? Į šį klausimą specialistai tikslaus atsakymo nedavė.

Dr. R. Mikučionienė, pateikdama namų renovacijos pavyzdžius kituose Lietuvos vietovėse, pabrėžė saulės kolektorių efektyvumą, pavyzdžiui, vasarą jais galima pašildyti vandenį.

„Šakiuose rekuperatoriai, balansiniai ventiliai jau šiemet bus įrengiami renovuojamuose namuose. Manau, kad turėtume kalbėti apie tai, kaip gyventojams gyventi po renovacijos, kad ta sąskaita už šilumą būtų mažesnė. O tie, kas rengiasi renovacijai, turėtų gerai apgalvoti namo atnaujinimo investicinį planą“, – siūlė G. Pulokas.

Seminaro dalyviams BETA specialistas Darius Jakubauskas pristatė daugiabučių renovacijos projekto etapus bei dalyvavimo programoje būdus, taip pat kalbėta apie teisinę bazę. J. Antanaitis pasiūlė įsteigti rajono daugiabučių namų savininkų bendrijų asociaciją. Asociacijos veikloje galėtų dalyvauti bendrijų pirmininkai, savivaldybės atstovai, daugiabučių namų administratorius ir pasidalinti informacija, aptarti aktualius teisės aktus.

Šakiečiai svarstė, kad renovuoto daugiabučio namo savininkai, kurie gauna kompensacijas dėl būsto šildymo išlaidų, dažniausiai šilumos netaupo, o sunaudota šilumos energija išdalinama visiems gyventojams. Kalbėjusiųjų nuomone, turėtų būti numatytos tam tikros lubos, kiek būsto šildymo išlaidų kompensuoti. Galbūt tuomet net ir kompensacijas gaunantys žmonės būtų suinteresuoti taupyti.

Beje, G. Pulokas išsakė dar vieną pastabą šilumininkams – Šakiuose renovuotų namų butuose per karšta.

„Turime ir nesusišnekėjimo su statybininkais, taisome jų broką, visko čia tame renovacijos procese pasitaiko, bet drąsiai galime teigti – modernizuoti pastatai taupo šilumą. Manau, kad renovacija Šakių savivaldybėje pavyko“, – renovacijos situaciją rajone apibūdino G. Pulokas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.