Atsakomybės dėl atsiradusių defektų rangovas nesikrato

kdvaras defektai
Nuotr. Praėjusią savaitę savivaldybės administracijos bei darbus atlikusios bendrovės atstovai apžiūrėjo Kidulių dvarą, jame išryškėjusius defektus ir tarėsi dėl jų likvidavimo.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Prieš beveik penkerius metus rekonstruotame Kidulių dvare jau ne pirmą kartą išryškėja vienokių ar kitokių defektų. Praėjusią savaitę prie dvaro rinkosi darbus atlikusios UAB „Statybos ritmas“ bei savivaldybės administracijos atstovai, kurie apžiūrėjo dvarą, ypač problemines bei defektų turinčias vietas, ir tarėsi, kada trūkumai galėtų būti pašalinti.  

Garantinis – į pabaigą

Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis priminė, kad garantinis penkerių metų laikotarpis eina pabaigos link, tad laukti nesinori, nes defektų ne vienas ir ne du. Be to, pastebėjo seniūnas, kai kuriuos defektus rangovai tvarkė jau anksčiau. Pavyzdžiui, sienoje kištukinis lizdas buvo, bet elektra iki jo neatvesta, kai kur reikėjo perdažyti sienas ir pan.

„Buvo čia cirkų. Suorganizavom eglutės įžiebimą, jungiame girliandas, pasirodo, sienoje tik rozetė, bet elektra net neatvesta“, – dėstė seniūnas.

Jis svarstė, kad šiuo metu pradėta vykdyti seniūnijų pertvarka, neaišku, kaip susidėlios galutiniai pertvarkos niuansai, tad  dėl išryškėjusių defektų laukti nesinori, nes seniūnija pati pašalinti ir atlikti tiek darbų finansiškai būtų nepajėgi.

Laukti nenusiteikusi ir savivaldybės administracija, todėl kartu su administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi, Ūkio skyriaus vedėju Kęstučiu Kuncaičiu, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičene, UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinieriumi Giedriumi Puloku dvarą apžiūrėjo UAB „Statybos ritmas“ statybos vadovas Kęstutis Orlauskas, gamybos direktorius pavaduotojas Saulius Ridikas. Jie vertino defektus, ieškojo problemų sprendimo būdų ir atsakymų į kilusius klausimus. Pasak rangovų, tai tiesiog įprastiniai defektai.

Kas kaltas?

Nors rangovai aiškina, kad visi darbai atlikti pagal keltus reikalavimus ir technologijas, o Kultūros paveldo departamento reikalavimai buvo nemenki ir atsižvelgti į juos buvo būtina, tačiau ne vienoje Kidulių dvaro pastato dalyje atšokęs tinkas, nutrupėjusios ir suskilusios sienos. Vietomis ant sienų iššokusios pūslės. Visi sutarė, kad tai nuo per didelės drėgmės, tačiau atsakymo, kodėl ta drėgmė laikosi ir gadina fasadą, nerado.

„Tai kokia išvada? Kodėl taip yra?“ – rangovo teiravosi administracijos direktorius.

Atsakymo nebuvo. Ypač drėgna ir rūsyje, kur atšokęs tinkas, dažai, jaučiamas pelėsio kvapas. UAB „Statybos ritmas“ atstovai aiškino, kad jau atliekant darbus jie siūlė rūsyje įrengti modernią rekuperacinę vėdinimo sistemą, tačiau buvo paaiškinta, kad lėšų tam nėra.

„Jūs davėt užduotį, mes viską pagal tą užduotį darėm, o jūs pinigų neturėjot. Mes siūlėm“, – aiškino S. Ridikas.

Tačiau D. Grincevičius teiravosi, ar žmogiškai nebuvo galima kaip specialistams informuoti, kad taip, kaip siūloma padaryti, bus blogai.

„Tai ar taip ir turėjo išeiti, kaip yra?“ – rodydamas į trupančias sienas teiravosi administracijos direktorius.

Tačiau darbus atlikusios įmonės atstovai aiškino, kad darbai rūsyje apskritai buvo „tarp kitko“. Visgi galiausiai nuspręsta, kad rūsyje geriausias sprendimas būtų buvę sienas tepti ne chemija ir dažais, o kalkėmis, kas dabar ir bus bandoma padaryti.
Išpuvę ir terasos laiptai, o visa konstrukcija, kaip dėmesį atkreipė Kidulių dvaro renginių organizatorė Veronika Novickaitė, net krypsta į šoną. Tačiau išsiaiškinta, kad ne visos terasos detalės ir konstrukcijos buvo darytos naujai, nes kai kurias departamentas rekomendavo palikti. Tad, kaip kalbėjo susitikimo dalyviai, ir yra pusiau skusta, pusiau lupta. Visgi nuspręsta, kad laiptus sutvarkyti būtina, nes apatinės laiptų pakopos visiškai supuvusios. Bus tvarkomi ir trupantys paradiniai laiptai.

Sistema nefunkcionuoja

Tačiau defektų pilna ne tik pastato išorėje. Kaip rašoma rangovams įteiktame rašte bei kaip buvo kalbama susitikime, vanduo bėga tiek į muziejinę pastato dalį pirmame aukšte, tiek antrame aukšte į konferencijų salę, tiek ant laiptų į biblioteką. Todėl bus apžiūrėta stogo danga, įtariama, kad vandenį gali leisti kai kurios čerpės. Be to, suskilusios kai kurios pastato sienos, po paskutinio defektų tvarkymo nevienodos sienų spalvos, kai kur ant lubų atsiradusios rudos tarsi vandens nubėgimo vietos. Tačiau prabilus apie defektus viduje, tiek statybos vadovas K. Orlauskas, tiek gamybos direktoriaus pavaduotojas S. Ridikas priekaištų turėjo ir dvarą prižiūrintiems. Jie teiravosi, kodėl nenaudojama sumontuota vėdinimo sistema. Pasak specialistų, nenormalu, jei temperatūra šildymo metu kai kuriose vietose būna 30 laipsnių, tad tinkama patalpų eksploatacija jau ne jų kompetencija. Kad kai kuriose patalpose žiemą būna ypač karšta, neneigė ir seniūnas, tačiau tiek jis, tiek V. Novickaitė tikino, kad kai sistema įjungiama, dūmai patenka vidun ir nuo jų tiesiog dūstama. Todėl vėdinimo sistema, turinti tolygiai paskirstyti orą ir temperatūrą po patalpas, realiai nefunkcionuoja. Ieškant sprendimo būdų, nutarta ilginti kamino įdėklą ir dėti specialią „kepurę“, nes viename lygyje negali būti vėdinimo ir kieto kuro kaminai, kaip yra dabar.

Taigi defektus apžiūrėjus realiai, o vėliau sėdus prie stalo buvo surašytas protokolas ir situacija išdėstyta popieriuje. UAB „Statybos ritmas“ atstovai žadėjo atsakymą raštu pateikti per rugpjūtį, o nuo rugsėjo rangovai darbus nusiteikę vykdyti realiai. Tiesa, kuriuos defektus konkrečiai jie sutiks taisyti, o kuriems bus keliama papildomų sąlygų, paaiškės, kai bus gautas atsakymas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.