Žemdirbiai šaukiasi pagalbos – derlius dar laukuose

bankauskiene terese
Nuotr. Ūkininkė Teresė Bankauskienė labiausiai nerimauja dėl svogūnų, kurie iškelti iš žemės mirko kelias savaites. Ūkininkė tikisi, kad savaitgalį atšilus orams dirva pradžius ir bus galima į laukus įvažiuoti su technika.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Koks buvo šis sezonas daržovių augintojams? Kol kas rajone ekstremali situacija neskelbiama, žemdirbiai viliasi likusį derlių sudoroti vos tik pradžiūvus dirvoms, visgi dalis derliaus gali likti užlietuose laukuose.

Derlius skęsta

Pasak daržovių augintojų, šiemet morkų, burokėlių ir svogūnų derlius užderėjo prasčiau nei pernai. Anot jų, šiemet nuo pat pavasario nepalankūs veiksniai lydėjo daržovių augintojus: šaltas pavasaris ir sausra stabdė dygimą, vėliau dirvas merkė
lietus, o rugsėjo viduryje jis laukus semte apsėmė.

Gustainiškių kaimo ūkininkė Teresė Bankauskienė iš viso dirba apie 120 ha žemės, daržininkyste ji užsiima apie 20 metų. Šiemet pavasarį pasėjo 4,5 ha svogūnų, 4 ha burokėlių bei 2,5 ha morkų. Pasak ūkininkės, per visą jos ūkininkavimą šie metai pirmi, kai iki rugsėjo vidurio dar nepradėjusi imti daržovių derliaus. Nukasė tik apie 18 ha bulvių (iš 21 ha pasodintų). Ūkininkė pastebėjo, jog morkų šakniavaisiai kol kas mažesni nei būna užaugę rugsėjo viduryje, ji mano, jog laiko jiems paaugti dar yra. Dabar morkų laukas atrodo gražiai. Pasirodo, laukuose svogūnai taip pat nebręsta, kakleliai dar neužsidaro. Anot ūkininkės, jei kaklelis neužsidaro, svogūnai nesilaiko, pūna.

„Labiausiai tai svogūnų gaila, jie šiuo metu iš žemės iškelti, jei būtų šilumos, jie išdžiūtų, beliktų juo surinkti. Tik kol kas dirbti laukuose nieko negalim, technika klimpsta“, – pasakojo T. Bankauskienė ir pridūrė, kad su daržovėm nemažai rankų darbo.
Be to, realizuoti jas sunku, nes didelę konkurenciją sudaro lenkai. Ūkininkė bėdojo, kad 13 ha žirnių jau planuoja užarti.

Neįvažiuoja į laukus

Kriūkų seniūnijoje ūkininkaujantis Martynas Laukaitis į savo laukus įvažiuoti nebegali jau apie dvi savaites – bulvių vagose stovi vanduo.

„Situacija šiemet labai bloga – apie 100 ha bulvių derliaus dar laukuose. Nuotaikos liūdnos, jei nenustos liję, tai lietuviškų bulvių šiemet neturėsime. Sunku derlių ir bulvių kokybę prognozuoti, jei orai leis ir pradėsime kasti, tuomet bus matyti. Rugsėjis būdavo pats bulvių kasimo metas, o dabar tik žiūrim per langą į pliaupiantį lietų“, – kalbėjo ūkininkas.

Jaunasis ūkininkas iš Kudirkos Naumiesčio seniūnijos Linas Pukelis teigė, kad pavyko nukasti ir realizuoti apie 24 ha. Anot jo, šiandien kol kas sandėliai tušti, likęs 40 ha derlius dar laukuose.

„Labai tikiuosi, jei nustos lyti, šios savaitės pradžioje pajudėsim į laukus. Iš nukasto derliaus buvo viena kita ir supuvus bulvė, nieko daugiau prognozuoti negaliu“, – nedaugžodžiavo apie trečdalį bulvių jau spėjęs nusikasti ūkininkas.

Jis dar pridūrė, kad laukuose dar nenuimtas 21 ha burokėlių derliaus. Ūkininkas atviravo, kad likusių 10 ha žirnių jau nesiruošia kulti.

„Žirniai jau peraugę, dalis iš anksčių iškritę ir sudygę, vienas kaimynas ūkininkas jau prieš dvi savaites parsivežė atgal iš supirkėjų žirnius“, – pasakojo apie dešimt metų ūkininkaujantis L. Pukelis. Jo žodžiais, šiemet vasara palyginus su praėjusiais metais buvo geresnė, bet rugsėjo 2 d. prasidėję lietūs ūkininkui tapo tikra tragedija. Nuo tos dienos jis jau į laukus neįvažiavo ir teigia, kad situacija kasdien tik blogėja.

Pupos dar laukuose

Rugsėjo 15 d. duomenimis, rajone dar nebuvo pradėtos kulti pupos, kuriomis rajono žemdirbiai apsėjo 2 tūkst. 428,46 ha. Ūkininkas Rimas Šlapikas, savo laukuose jų auginantis apie 136 ha, atviravo, kad jau trūksta žodžių, nes nežino, koks oras bus rytoj, ar pavyks pradėti doroti derlių.

„Dalis stovi dar gero derliaus, kita dalis, galime sakyti, pūva. Jei ant žemės nuo lietaus ir vėjo pupos jau išbirusios, tai supraskit, kaip yra blogai. Apie ką daugiau galime kalbėti, kai situacija tokia bloga“, – neslėpė susirūpinimo ūkininkas ir pridūrė, kad kiekvieni metai ūkininkams yra skirtingi.

R. Šlapikas atviravo nesitikintis, kad valstybė atsižvelgs į susidariusią šiųmetę žemdirbių situaciją dėl meteorologinių reiškinių. Anot jo, žemdirbiai negali vykdyti įsipareigojimų. Laukia problemos su supirkėjais, su kuriais buvo pasirašytos išankstinės sutartys ar iš bankų imtos paskolos. Tokia rajone susiklosčiusi situacija ūkininkams kelia nerimą ir dėl to, ar pavyks pradėti rudens sėjos darbus.

Kol kas neskelbia

Pasak rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės, rajone ekstremali situacija dėl meteorologinių sąlygų kol kas neskelbiama. Ji ūkininkus ragina kreiptis į seniūnijas, rašyti prašymus dėl žuvusių pasėlių ir užmirkusių laukų, dėl ekstremalios situacijos išsiaiškinimo rajone. Praėjusią savaitę ekstremali situacija dėl meteorologinių sąlygų buvo paskelbta trijose Lietuvos savivaldybėse. Žemės ūkio rūmų tarybos nariai priėmė nutarimą kreiptis į Vyriausybę dėl meteorologinių reiškinių pripažinimo nenugalima jėga žemės ūkio augalininkystės produkcijai išauginti. Praėjusį ketvirtadienį Žemės ūkio ministerija pranešė, kad, atsižvelgdama į susidariusią situaciją, kreipiasi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, bankus bei grūdų supirkėjus, su kuriais buvo sudarytos išankstinės grūdų pardavimo sutartys, prašydama supratingumo ir, esant galimybei, atidėti žemdirbių prisiimtų įsipareigojimų vykdymą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.