Pavasarinėje mugėje – rekordinis dalyvių skaičius

augustino bitynas
Nuotr. Girėniškiai Augustinas Pečiulis ir Agnė Pečiulytė pristatė šių metų naujoves – vaikų taip mėgiamus guminukus ir natūralų kūno sviestą su bičių vašku ir kakavos sviestu.

Asta GVILDIENĖ

Balandžio 14 d. Šakiuose šurmuliavo tradicinė mugė „Žemei bundant“. Nežinia, ar čia pavasariškas oras, ar noras greičiau pradėti žemės darbus, nulėmė kaip niekad gausų prekeivių ir pirkėjų skaičių. Šiemet mugėje dalyvavo tris kartus daugiau prekiautojų nei ankstesniais metais, todėl jų palapinės išsiplėtė net per visą automobilių stovėjimo aikštelę.

Nors prekių buvo labai daug ir įvairių – nuo maisto produktų iki tekstilės ir medžio gaminių – visgi šakiečius labiausiai domino sodo augalai, kurių taip pat buvo didžiulis pasirinkimas.

Kaip ir kasmet, mugėje netrūko įvairiausių skanumynų – pradedant čia pat karštai rūkyta žuvimi, kurią mums atvežė pajūrio prekybininkai, o baigiant medumi ir įvairiausiais jo produktais, kuriais prekiavo mūsų krašto bitininkai. „Augustino bitynas“ – ne išimtis. Mūsų rajono gyventojams girėniškiai Augustinas Pečiulis ir Agnė Pečiulytė pristatė šių metų naujoves – vaikų mėgiamus guminukus, kurių sudėtyje medus ir natūralios obuolių, aviečių bei vyšnių sultys, bei natūralų kūno sviestą su bičių vašku ir kakavos sviestu. Šio bityno medus ypač populiarus tarp šakiečių – aviečių medus buvo išgraibstytas pirmosiomis mugės minutėmis, tačiau ne ką mažiau pirkėjai domėjosi ir kreminiu medumi, kuris keletą parų sukamas, kol įgauna kremo konsistenciją.

Jau trečius metus iš eilės į Šakius atvyksta „Punsko sūriai“. Ekologiško ūkio savininkės Jolantos Aleksienės prekybvietė apgulta pirkėjų. Zanavykai ir patys gamina neprastus sūrius, bet Punsko sūriai su česnakais, pomidorais, graikiniais riešutais ir kitokiais priedais buvo ypač paklausūs.

Beje, mugėje netrūko ir kitokių gėrybių. Pirmą kartą joje dalyvavo ir jauna lekėtiškių Andriaus ir Aistės Mockų šeima, savo verslą pradėjusi dar tik nuo šių metų. Jie prekiavo savo tekstilės ir medžio dirbiniais – nuo siuvinėtų pagalvėlių ir rankšluosčių iki įvairiausių pjaustymo lentelių, medinių padėkliukų, modernių prieskoninių.

Prie žolininkės Adelės Karaliūnaitės palapinės būriavosi daugiausiai moterys. Čia mamą pavadavusi Gintarė Karaliūnaitė, paklausta, ką perka šakietės, prasitarė, jog visos ieško priemonių sulieknėti, perka kremą nuo raukšlių ir ne viena turi stuburo bei sąnarių problemų. Tačiau, priešingai nei plungiškės, miega ramiai ir neieško miegą gerinančių arbatų.

Tradiciškai mugėje populiariausios prekės buvo vaismedžiai, vaiskrūmiai, įvairūs dekoratyviniai medeliai ar krūmai, gėlių daigai ir sodinukai. Prie sodininkystės ūkių prekystalių būriavosi išties ilgos virtinės smalsuolių, kurie pateikė pardavėjams ne vieną klausimą, susijusį su įvairių vaismedžių ar vaiskrūmių auginimo subtilybėmis, ieškojo naujovių.

Štai medelynas „Tado ūkis“ šiemet šakiečiams pristatė gausią koloninių ir žemaūgių vaismedžių kolekciją. Tiesa, pasak Tado Civiko, juos kol kas daugiau perka miestiečiai, turintys mažus kotedžus ir žemės sklypukus, tačiau jau po truputį pradeda domėtis ir kaimo gyventojai. Aišku, kainos šių augalų dukart brangesnės nei įprastų, todėl ir atbaido ne vieną pirkėją. Jei paprastas persikas kainuoja 10 eurų, tai už žemaūgį tektų pakloti 25 eurus. Medelyno savininkas pasidžiaugė, kad pagaliau sodininkams gali pasiūlyti koloninius abrikosus ir trešnes, to iki šiol dar mūsų šalyje nebuvo.

Dekoratyviniais augalais prekiaujanti Kristina Bakaitienė  patikino, kad šiemet populiariausi buvo magnolijų medžiai, rododendrai ir azalijos. Daug pirkėjų šluote šlavė goji krūmus, dar vadinamus dygliuotuoju ožerškiu, kurio uogos laikomos jaunystės bei ilgaamžiškumo šaltiniu ir tradicinėje kinų medicinoje naudojamos organizmo stiprinimui daugiau nei 6 tūkst. metų.

Mugės lankytojus stebino magiški muzikos garsai. Dažnas sustodavo paklausyti ar pats pabandyti pagroti didžeridu (angl. didgeridoo) – Šiaurinės Australijos aborigenų pučiamuoju instrumentu. Juos iš natūralaus medžio gamina mūsų kraštietis Saulius Arštikaitis. Tiesa, jo teigimu, mugėse šių instrumentų niekas neperka – reikia laiko iš keleto dešimčių didžeridu išsirinkti savo. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.