Ūkininkams sankcijų baimintis nereikia

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) supaprastino dokumentų pateikimo tvarką ūkininkams, kenčiantiems nuo stichinės sausros. Pastarieji galės nesibaiminti, kad laiku nepateikė ar nepateiks dokumentų NMA dėl jų derlių šiais metais nualinusios sausros ir už neįvykdytus įsipareigojimus negrės sankcijos.
 
Kaip žinia, Vyriausybė dėl šalį ilgą laiką alinusios sausros liepos 4 d. paskelbė ekstremalią situaciją visoje šalyje, o mūsų savivaldybėje ji buvo paskelbta dar birželio 18 d. Kaip sakė savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, tai padės ūkininkams, gavusiems iš Europos Sąjungos paramą, išvengti sankcijų dėl neįvykdytų įsipareigojimų bei pagelbės derantis su produkcijos supirkėjais. Nors pastaruoju metu palijo, tačiau, pasak I. Žemaitienės, tai situacijos žemės ūkyje nepakeis, nes sausra jau pakenkė šių metų derliui.

Ūkininkai, gavę paramą ir negalintys įvykdyti taisyklėse nustatytų įsipareigojimų dėl netinkamų gamtinių oro sąlygų, nerimauti neturėtų. Patikrų specialistai nefiksuos pažeidimų, susijusių su įsipareigojimais, kurių įvykdyti neleidžia sausra. Išskyrus tais atvejais, kai paramos gavėjo vykdoma veikla nėra tiesiogiai susijusi su žemės ūkio produktų gamyba, tačiau jis dėl blogų oro sąlygų negali įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų (pvz., išplėtoti gamybos apimtis, pasiekti pelningumo rodiklius konkrečiais metais, užtikrinti darbo vietų skaičių ir kt.), ūkininkas turi pateikti NMA laisvos formos paaiškinimą, kuriame išdėstoma, kokio reikalavimo ir dėl kokių priežasčių, susijusių su oro sąlygomis, negali įgyvendinti, ir pridėti tai patvirtinančius dokumentus.

Šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje aktyviai diskutuojama apie tai, kaip draudimą nuo sausros padaryti patrauklesnį žemdirbiams, kad šie patys imtųsi iniciatyvos valdyti kylančias rizikas ir tokiu būdu apsisaugotų nuo netikėtų nuostolių. Šiemet stichinė sausra žemdirbius užklupo visiškai nepasirengusius – nė vienas jų nebuvo apdraudęs savo pasėlių nuo sausros. Ministerija, siekdama, kad ši situacija nesikartotų, o draudimo sistema taptų patraukli žemdirbiams, pradeda pasėlių draudimo sistemos peržiūrą.
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.