Žemdirbių protesto akcijoje Briuselyje dalyvavo ir šakiečiai

protestas briuselyje
Nuotr. Protesto akcijoje dalyvavo apie 200 žemdirbių atstovų iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Čekijos. Protesto metu sulaukta Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo.


2018 m. spalio 18 d. vykstant Europos Vadovų Tarybos pasitarimui LR Žemės ūkio rūmai Briuselyje organizavo žemdirbių protesto akciją. Susivieniję Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Čekijos žemdirbiai reikalavo vienodų konkurencinių sąlygų visoms ES šalims narėms.
 
Pagal tiesioginių išmokų dydį Lietuva yra trečia nuo galo – po Estijos ir Latvijos. Gerokai atsiliekame nuo ES tiesioginių išmokų vidurkio, kuris yra apie 266 eurai.

Šioje protesto akcijoje dalyvavo ūkininkai iš visos Lietuvos bei Lietuvos žemdirbiškųjų organizacijų atstovai. Šakių r. ūkininkas Adomas Lekavičius, dalyvavęs protesto akcijoje, dalinasi savo mintimis: „Kadangi Lietuva jau ne pirmi metai yra Europos Sąjungos narė, besilaikanti jos nuostatų ir taisyklių, tikimės tokios pat paramos, kaip ir kitos šalys narės. Didžiausias noras – kad būtų įvykdyti visi pasižadėjimai, kurie skatintų kaimo vietovių plėtrą ir jaunimo iniciatyvą pradėti veiklą, tokiu būdu keliant šalies ekonomiką, didinant gyventojų užimtumą ir mažinant emigraciją.“

Devidas Romikaitis, kitas Šakių r. ūkininkas, teigia, kad dalyvavimas tokio pobūdžio akcijose yra ypač svarbus jaunam žmogui. Tai galimybė kovoti dėl geresnės Lietuvos ūkininkų ateities, prisidėti prie kylančių problemų sprendimo: „Jei šiandien tylėsime, rytoj jau gali būti per vėlu imtis veiksmų.“

Protesto akcija sulaukė Europos Sąjungos Žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaro Phil Hogan palaikymo, protesto dalyvių atstovai susitiko su Phil Hogan kabineto nariu Dermot Ryan, kuriam buvo įteikta peticija .

Susitikimo metu buvo aptarta Brexit įtaka naujajam 2021–2027 m. finansiniam laikotarpiui. Dermot Ryan akcentavo, kad turėtų būti svarus kiekvienos ES valstybės narės finansinis prisidėjimas iš nacionalinio biudžeto. Todėl žemdirbiai neturėtų pamiršti ir aktyvių diskusijų, ir derybų su savo šalies valdžios atstovais. Prie protestuotojų prisijungė ir Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto pirmininkas Czeslaw Adam Siekietski, europarlamentaras Bronis Ropė. Su protesto dalyviais susitiko Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.