Ant Velykų stalo – kiaušiniai iš „Kukarskės“

galveliene vida
Nuotr. Kaimo turizmo sodybos „Kukarskė“ įkūrėja Vida Galvelienė Velykų stalui siūlo šviežių, ekologiškų, natūraliai spalvotų kiaušinių.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių – ryškiomis spalvomis nudažytų, skirtingais raštais ir ornamentais išgražintų. Norintys į velykinius margučius pažvelgti originaliau, užsukę į kaimo turizmo sodybą „Kukarskė“ galite įsigyti ir per Velykas skanauti putpelių, žąsų ir egzotinių vištų veislių kiaušinių. 40-ties gaidžių diriguojamos 250 vištų kasdien padeda per 200 kiaušinių, šeimininkai juos patys valgo ir ištisus metus laukia pirkėjų.

Spalvų įvairovė

Kaimo turizmo sodyba „Kukarskė“ įsikūrusi prie kelio į Sudargą, medžių paunksmėje, paklysti neleis ir nuoroda, ženklinanti, kad čia gyvena giesmininkai... Užsukus į sodybą pasitinka jos šeimininkė Vida Galvelienė, kuri pirmiausiai kviečia pasidžiaugti šios dienos surinktais įvairių dydžių ir spalvų kiaušiniais: balti, tamsiai rudi, melsvi ar žalsvi. Vienoje pintinėje cholmogorų žąsų, ančių kiaušiniai. Vida sako, kad putpelių kiaušinių net marginti nereikia, o štai kita pintinė – pilnutėlė bene 20 sodyboje auginamų veislių vištų kiaušinių: šiurpių, kochinchinų, bramų, maranų, minorkų, faverolių, Sumatrų, pastarųjų žalsvi kiaušiniai, bene daugiausiai – dedeklių vištų rudų kiaušinių. Vida ir Artūras rodo kiaušinius ir vardina savo augintinių veislių pavadinimus, kurie su dekoratyvinių sparnuočių auginimu nesusijusiems žmonėms sunkiai įsimenami.

„Ne visus kiaušinius valgome ar parduodame, štai mažųjų bramų vištaitės dabar peri, tai veisliniai paukščiai. Šilkinė višta per metus padeda vos 100 kiaušinių, tai auginam jas dėl grožio“, – pasakoja sodybos šeimininkė.

Pasak jos, kiaušinių jie turi ištisus metus, nes bramų veislės vištos deda ir žiemą. Šios veislės vištos didžiulės ir sunkios, jų kiaušiniai ypač dideli. Populiarūs ir dideli orpingtonų paukščių kiaušiniai. Vida siūlo Velykų stalui nusimarginti ir nedidelių baltakuodžių vištų kiaušinių.

V. Galvelienė kiaušinius sudeda į dėžutes su sodybos logotipu, ji atvirauja, kad paprastų dedeklių 10 vnt. kiaušinių kainuoja apie du eurus, o štai veislinių vištų vieno kiaušinio kaina apie 70 centų. Klientų, norinčių įsigyti kiaušinių, čia niekada netrūksta, sveikus kiaušinius pamėgę ir vilniškiai, ir kauniečiai.

Aistra paukščiams

Paukščių lesinimu ir priežiūra daugiausiai rūpinasi sodybos šeimininkas Artūras Galvelė. Kaip ir žmona, pedagogo išsilavinimą turintis Artūras sako, kad kelias vištas jam padovanojo sūnus jubiliejaus proga ir štai per šešerius metus sodyboje jau apie 300 paukščių. Anot Artūro, paukščiai čia gyvena laisvėje, todėl yra sveikesni ir ilgiau gyvena, kai kurių veislių iki 10 metų. Sodybos šeimininkas nuolat ieško naujų vištų veislių, porelės kaina prasideda nuo 25 eurų.

„Paukščiams ruošiu natūralų lesalą iš kukurūzų, kviečių, žirnių, miežių. Vietoj papildų duodu kriauklių ar kreidos. Rudosios dedeklės per metus padeda apie 300 kiaušinių. Svarbu paukščiui subalansuoti pašarą. Jų pirkti važiuoju į specialius paukštynus. Mane jau užvaldžiusi paukščių liga“, – juokiasi A. Galvelė. Jis tvirtina, kad jei yra sveika višta, sveikas ir kiaušinis.

„Naminiai kiaušiniai yra vertingi, nes vištos lesinamos natūraliu maistu, visą dieną prabūna lauke, todėl sveika yra. Chemijos nenaudojame. Visų mūsų auginamų paukščių kiaušiniai yra valgomi“, – pasakoja paukščių augintojas.

Prieš 20 metų Vida su vyru Artūru nusipirko seną, 1931 m. statytą suvalkiečio sodybą Kukarskės kaime, kurią renovavo ir nuo 2008 m. kviečia atostogas praleisti kaime.

Vištos gyvena laisvėje

Jaukioje „Kukarskės“ sodyboje ištisą dieną girdėti vištų kudakavimas, gaidžių giedojimas. Čia pat ir vištidės, kuriose pirmiausiai pasitinka prabangūs juodieji Ayam Cemani gaidžiai ir vištos.

„Ypač reti šie paukščiai yra visiškai juodos spalvos – nuo skiauterės, plunksnų, nagų iki odos, kaulų ir net vidaus organų. Tačiau kiaušiniai tradiciniai. Paslaptingai atrodantys plunksnuočiai kilę iš Indonezijos. Auginti ir veisti jas yra sudėtinga“, – pasakoja A. Galvelė.

Čia iškilmingai žygiuoja šiurpių veislės gaidys bei sodybos šeimininkų pasididžiavimas bramų veislės gaidys, vardu Kukarskis. Čia auginamų šilkinių gaidžių kojos turi nebūdingą penkių pirštų struktūrą. Paukščių būrelyje puikuojasi mėgstantis žmonių draugiją kalakutas, vardu Bičas, čia gyvena garsiakalbės patarškos ir kitų veislių paukščiai.

Artūras, rodydamas savo augintinius, apie juos gali pasakoti ilgai: jų veislių ypatumus, savybes, net charakterį. Paukščių ūkyje daug erdvės: vištos gali šmirinėti aptvertuose garduose, kur ir pačios maisto, žolės išsikapsto. Sodybos šeimininkas atvirauja, kad paukščių ūkis ypač traukia lapes, tačiau nuo jų paukščius saugo šuo Lordas, Artūras vardija ir kitus vištų priešus – krankliai, vanagai.

Pasak Artūro, paukščių nuo ankstyvo ryto trunkančios arijos nurimsta tik vakarop. Galvelių paukščiais gėrisi į sodybą „Kukarskė“ užsukantys turistai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Japonijos, Meksikos, JAV, Vokietijos, Pietų Afrikos ir kitų šalių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.