Žemės vertinimas vis dar kelia klausimų

ukininkai2 02 14
Gausiai susirinkę rajono ūkininkai, žemės ūkio specialistai išgirdo naujausią informaciją apie žemės masinį vertinimą mūsų rajone ir turėjo konkrečių klausimų Registrų centro specialistams. D. Pavalkio nuotr.


Vasario 7 d. rajono ūkininkai, žemės ūkio specialistai Šakių savivaldybės salėje susitiko su VĮ Registrų centras atstovais, kurie pristatė 2020 m. žemės ir nekilnojamojo turto (statinių) masinį vertinimą. Mūsų krašto ūkininkai turėjo konkrečių klausimų, kokiais kriterijais remiantis atliekamas žemės vertinimas.

Mūsų savivaldybės teritorijos plotas – 1453 kv. km, gyvena 27 tūkst. 341 gyventojas. Daugiausiai rajone yra žemės paskirties žemės (74,34 proc.), antroje vietoje – miškų ūkio paskirties žemė (22,80 proc.), kitos paskirties – 2,68 proc. Daugiausiai žemės ūkio paskirties žemės turi privatūs asmenys (45 tūkst. 169 sklypai), savivaldybė turi tik 12 žemės sklypų. Anot Registrų centro vyriausiojo specialisto turto vertinimui Antano Tumelionio, mūsų rajone pirkimo-pardavimo sandorių skaičius, palyginus su 2015 m., kai per metus būdavo sudaroma maždaug tūkstantis sandorių, pastaraisiais metais žymiai sumažėjo. Aktyviausia rinka apie Šakių miestą bei palei Nemuną. Šakių r. sav. teritorijoje sudaryta 20 verčių zonų, iš kurių Šakių mieste – dvi, kitose –18.

Apžvelgdamas žemės ūkio paskirties sklypų kainą mūsų savivaldybės teritorijoje, A. Tumelionis akcentavo, kad kaina keitėsi nuo 4 iki 6 tūkst. už ha, šoktelėjo ir iki 10 tūkst. už hektarą. A. Tumelionis aiškino, kad panemunių zonoje žemės vertė sumažinta per pusę.

„Per jūsų savivaldybę eina magistralinis dujotiekis, apsaugos zonoje žemės vertė sumažinama 30 proc., taip pat ir tuose sklypuose, kuriuos kerta 6 kilovoltų ir aukštesnės įtampos elektros linijos“, – aiškino A. Tumelionis.

Ūkininkė Viktorija Šimaitienė turėjo konkrečių klausimų dėl iš valstybės nuomojamų žemės sklypų.

„Mes nuomojamės Nemuno lankas, našumo balas čia 13, lankos yra užliejamos, ir mes mokam valstybei žemės mokestį žymiai didesnį negu už sklypą, kurio našumo balas yra 50“, – kalbėjo ūkininkė.

Registrų centro atstovai pakvietė pasikonsultuoti individualiai, svarstė, kad galbūt matininkai ne taip nustatė našumo balus. Ūkininkė skundėsi, kad teisybės nesulaukia iš niekur. Į tokį jos nepasitenkinamą Registrų centro atstovė Irena Banišauskienė atsakė, kad per trejus metus nė vienas mokesčių mokėtojas iš Šakių bei Marijampolės regiono nesikreipė dėl vidutinės savo sklypo vertės nustatymo.

A. Tumelionis dar kartą pabrėžė, kad žemės vertei įtakos turi žemės našumo balai, kurie mūsų rajone, pasak A. Tumelionio, labai geri, perkopia 60 balų.

Per praėjusius metus mūsų rajone įvertinti 49 tūkst. 655 sklypai, kurių vertė 514,55 mln. eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.