Žemdirbiai jau dairosi į laukus

Šiemet gamtai nepašykštėjus sniego ir užklojus laukus, ūkininkai ėmė nerimauti dėl po sniegu atsidūrusių pasėlių. Šią savaitę sniegas sparčiai tirpsta, džiaugtis geru žiemkenčių peržiemojimu augintojai neskuba: kaip peržiemojo žiemkenčiai, pasimatys po dviejų savaičių.

Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Henrikas Braškys sako, kad tokios sniegingos žiemos seniai nebuvo. Bendrovė pernai rudenį pasėjo 58 ha žieminių kvietrugių, apie 800 ha žieminių kviečių ir per 350 ha rapsų. Taigi bendras žiemkenčių plotas viršija 1 000 ha.
 
Pašnekovas sako, kad praėjusį sekmadienį apžiūrėjo rapsų laukus, būklė atrodė gana stabili. Tiesa, pamiškėse esančiuose laukuose, ypač ten, kur susidarę sniego sankaupos, nerimo dėl žiemkenčių iššutimo yra.

„Sniegas iškrito ant šlapios žemės be įšalo. Jau žinome žiemos klastas ir technologijų pagalba rudenį žiemkenčius paruošiam ramybės periodui. Kad neišplistų sniego pelėsis. Prieš tai turėjom nuostolių su kvietrugiais. Pirmadienį važiuodamas mačiau laukuose jau kyšo kviečių želmenys, atrodo – viskas tvarkoje. O kaip iš tikrųjų bus, pamatysime ateinančios savaitės pradžioje“, – tikino Voniškių bendrovės vadovas.

Pasak pašnekovo, užplūdusi šiluma tirpdo sniegą, želmenys lenda į paviršių. H. Braškys įsitikinęs, kad čia dar ne pergalė, kovo mėnuo – itin pavojingas metas rapsų pasėliams: puikiai po žiemos atrodę rapsai gali pražūti būtent kovui įsibėgėjus.

„Jei visiškai nutirps sniegas, dienomis švies saulė, o naktimis paspaus šaltis iki kokių septynių laipsnių, tuomet yra didesnis pavojus rapsams“, – sako H. Braškys.

Jis įsitikinęs, kad žemė mažai įšalusi, todėl, tirpstant sniegui, didesnių vandens telkinių laukuose nesusidarys, vanduo prasiskverbs į žemę.

„Kokių dešimties dienų bėgyje pasimatys, kaip peržiemojo žiemkenčiai. Galvoju, kol ilgiau sniegas išsilaiko, tol mums linksmiau... čia žvelgiant agronominiu požiūriu. Mano nuomone, jei sniegas laikysis iki kovo vidurio, pavojus žiemkenčiams bus mažesnis. Prisiminus praeitus metus, šalnų sulaukėme ir balandžio mėnesį, o gegužį iškrito sniegas ir sulaužė žydinčius rapsus ir patyrėm nuostolių“, – prisiminė H. Braškys.

Įmonės „Linas Agro“ vadybininkas Algimantas Daugėla pripažįsta, kad sulaukė ir įsibaiminusių augintojų skambučių.

„Sausio mėnesį šiek tiek prisnigo, vėliau sniegas nutirpo, paviršinis vanduo šiek tiek nutekėjo. Po to vėl užsnigo. Aš galvoju, kad blogų žiemkenčių žiemojimo pasekmių turėtume išvengti. Manau, kad tirpstant sniegui vanduo nesant įšalui nepridarys žalos ir nemarkins pasėlių. Juolab kad veikia jau neįšalusios drenažo sistemos. Kol kas šiandien galima tik spėlioti apie žiemkenčių būklę. Nežinia, kokių orų sulauksime už dviejų savaičių, o šaltesnio oro banga gali pašaldyti jau pliką augalą“, – svarstė A. Daugėla.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.