Tarėsi, kaip ir kur efektyviau paskirstyti lėšas

trisale taryba vvg
Praėjusį ketvirtadienį į neeilinį posėdį savivaldybėje susirinkusiems trišalės verslo tarybos nariams Šakių krašto vietos veiklos grupės Vietos plėtros strategijos administratorė Alina Baltrušaitienė (viduryje) pranešė apie skiriamas papildomas lėšas, kurias reikėtų rajone kuo skubiau ir efektyviau įsisavinti. (R. Plaušinaitytės-Šerkšnienės nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Už gerai paruoštus namų darbus ir puikiai įgyvendinamą strategiją Šakių krašto vietos veiklos grupei (VVG) numatyta skirti papildomų lėšų. Ketvirtadienį savivaldybėje vyko trišalės verslo tarybos posėdis, kurio metu buvo aptartos šių lėšų įsisavinimo galimybės rajone ir svarstoma, kaip elgtis, kad projektai atneštų kuo daugiau vertės mūsų kraštui.

Šakių krašto VVG Vietos plėtros strategijos administratorė Alina Baltrušaitienė informavo trišalės tarybos narius, kad Šakių krašto VVG gauna papildomų pinigų – 411 tūkst. eurų. Lėšos skiriamos ne visoms VVG, o tik toms, kurios puikiai įgyvendina savo planus. Anot A. Baltrušaitienės, Šakių krašto VVG šiuo metu jau į pabaigą einant įgyvendinamos strategijos laikotarpiui, rengiant projektus ir teikiant paraiškas, planai viršyti ir strategija sėkmingai įgyvendinama, tačiau, norint įsisavinti ir papildomai skiriamas lėšas, dabartinę strategiją reikia keisti, pildyti bei numatyti jos tęsinį.

Apie tai, kur tikslingiausia investuoti ir kokios sritys būtų efektyvios, ketvirtadienį diskutavo verslininkai, ūkininkai ir savivaldybės atstovai. Rajono meras Edgaras Pilypaitis pastebėjo, jog ši finansinė injekcija yra labai svarbi dar ir tuo, kad dabar projektus įgyvendinančių bendruomenių ir kitų subjektų veikla nenutrūktų, kol ateis kitos strategijos lėšos, kaip jau kartą buvo atsitikę. Lėšas pereinamajam laikotarpiui skirti buvo pažadėjusi dar buvusi Vyriausybė.

Anot A. Baltrušaitienės, papildomi pinigai VVG ateis iš dviejų srautų ir yra sudėti į du skirtingus krepšelius.

„188 tūkst. eurų bus vadinamos „Euri“ lėšos, kurios skirtos finansuoti nuostolius, patirtus dėl Covid-19 pandemijos. Turime mintyse tuos, kurie dėl pandemijos prarado darbo vietas, ar asmenis, sustabdžiusius savo veiklą. Šios lėšos bus skiriamos griežtai reglamentuotai – jų negalima „miksuoti“ su kitų vykdomų projektų lėšomis“, – aiškino administratorė A. Baltrušaitienė.

Kiti beveik 223 tūkst. eurų yra pereinamojo laikotarpio lėšos, kurios skirtos projektų tęstinumui. Kaip žinia, kitas strategijos įgyvendinimo laikotarpis prasidės nuo 2024 metų.

Rajono meras E. Pilypaitis sako, jog į šį trišalės verslo tarybos posėdį neatsitiktinai pakviesta ir Šakių socialinio paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė – galbūt šiai įstaigai atsirastų galimybė pritraukti lėšų toms paslaugoms, kurias savivaldybė turi pirkti papildomai. Šiuo metu rajone nėra krizių centro, paslauga perkama Jurbarke, o jos kaštai per metus susidaro nemaži.

Kalbant apie lėšas, skirtas nukentėjusiems nuo Covid-19 remti, VšĮ „Šakių verslo ir informacijos“ centro vadovė Daiva Palukaitienė pastebėjo, jog labai keistai skamba, kad į tą paramą pretenduoja ir fiziniai asmenys, nors iš principo pinigai yra skirti įmonėms, kurios nukentėjo per pandemiją, remti. Kam ir kaip reikėtų numatyti projektines lėšas, siūlė gerai pagalvoti ir verslininkas Edmundas Rinkevičius.

 „Mes turime žinoti, ko mes norime. Jeigu mūsų tikslas, kad gaunamos lėšos dvigubėtų, juos reikia atiduoti verslui, nes tiek nevyriausybinės organizacijos, tiek biudžetinės įstaigos tokios pridėtinės vertės kaip verslas nesukurs. Prioritetas būtų darbo vietų kūrimas. Vienos nuolatinės darbo vietos įkūrimas ir išlaikymas atsieina 100 tūkst. eurų“, – pabrėžė E. Rinkevičius, skatindamas pagalvoti apie investicijų grąžą ir naudą rajonui.

Į trišalės verslo tarybos posėdį buvo pakviesta ir Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė, kuri taip pat apžvelgė, kokia situacija su per jų tarnybą įgyvendinamų projektų veikla, kokios priemonės dar numatytos finansuoti ir kokios realios galimybės tą finansavimą gauti. Deja, anot vedėjos, šiuo metu situacija liūdna, nes norinčiųjų startuoti su projektine parama yra ženkliai daugiau, negu numatoma lėšų, visiems norintiems nepakanka, todėl tarnybos specialistai galėtų taip pat prisidėti prie sklaidos apie Šakių krašto VVG įgyvendinamos strategijos procesus.  

Pasak A. Baltrušaitienės, per šiuos 7-erius strategijos įgyvendinimo metus įvairioms priemonėms įgyvendinti Šakių VVG gavusi 2 mln. 79 tūkst. eurų. Bendruomenės iš 22-jų planuotų priemonių įgyvendino tik 10, t.y. neįvykdė pusės plano. Atlikusi lėšų dalis buvo patikėta privačiam verslui, konkrečiai – darbo vietų kūrimui. Regis, tokios ambicijos pasiteisino – vietoj rajone planuotų 36 etatų, sukurta 64,35 etato darbo vietų. Siekta įgyvendinti 58 projektus, šiandien yra pateikta 71 paraiška, o iš strategijai numatytų lėšų dar yra likę 25 tūkst. eurų, kuriuos, anot A. Baltrušaitienės, planuojama paskirti knygų leidybai. Šakių krašto VVG strategijos, taisyklių keitimas, intensyvumo padidinimas sumažino finansinę naštą savivaldybei – kuo daugiau sukurta darbo vietų, tuo mažiau pinigų biudžete reikia skirti pašalpoms, kurioms sumokėti valstybė neskiria jokių dotacijų, o suma susidaro nemenka – per metus nei daug, nei mažai – 1 mln. eurų arba 17 proc. viso rajono biudžeto.  

Posėdžio metu jokių konkrečių sprendimų nepriimta, aptartos tik galimybės, nes kaip, kur, kiek naujai numatytų lėšų investuoti, spręs patys Šakių krašto VVG nariai visuotinio susirinkimo metu, kada balsuodami galės išreikšti savo pritarimą (ar nepritarimą) ruošiamiems planams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px