Mokestinis tyrimas bus pradėtas tik vienam rajono ūkininkui

traktorius3Giedrė PLEČKAITYTĖ

Šiemet Valstybinė mokesčių inspekcija vykdo projektą „Žemės ūkis“, kurio metu daugiau dėmesio skiria stambiųjų ūkininkų sumokamiems mokesčiams, aiškinasi dažniausiai pasitaikančius mokesčių įstatymų pažeidimus.

Nuotr. Valstybinė mokesčių inspekcija šiuo metu įgyvendina projektą „Žemės ūkis“. Buvo atrinkta 30 rizikingiausių stambiųjų ūkininkų ūkių, tarp kurių vienas iš Šakių rajono.   

Kaip žinia, ūkininkai yra viena iš didžiausių mokesčių mokėtojų grupių Lietuvoje – jie sudaro daugiau kaip pusę (55,7 proc.) visų mokesčius mokančių fizinių asmenų. Šiuo metu ūkininkų ir ūkininkų partnerių Lietuvoje priskaičiuojama 114,5 tūkst. Pernai ūkininkai sumokėjo apie 65 mln. litų mokesčių, tai sudaro tik 23 proc. visų mokesčių, kuriuos sumoka gyventojai.

Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Danguolė Ona Kučinskienė informavo, kad detalesnei analizei buvo pasirinkti Marijampolės, Šiaulių ir Panevėžio apskričių ūkininkų ūkiai, nes jie valdo trečdalį visos šalies dirbamos ūkinės žemės. Tarp 4692 šalies stambiųjų ūkininkų (kurių žemės valdos ekonominis dydis viršija 14 Europinio dydžio vienetų (toliau – EDV*), beveik pusė (48,9 proc.) yra minėtų apskričių gyventojai. Be abejo, nebus pamiršti ir kitų apskričių ūkininkai.
 
Galimi pažeidimai

Atlikta ūkininkų 2006 - 2010 metų veiklos rodiklių analizė parodė, kad mokesčiai galimai nesumokami ūkininkams nuomojantis žemę. Pradiniais skaičiavimais, bendras išnuomotos žemės plotas šalyje sudaro apie 1 mln. hektarų. „Įvertinus vidutines žemės nuomos kainas manome, kad gyventojai už žemės ūkio paskirties žemės nuomą pernai galėjo gauti per 100 mln. litų pajamų, nuo kurių į biudžetą nesumokėjo apie 20 mln. litų mokesčių. Ūkininkai neva veltui (panaudos pagrindais) naudojasi kitiems gyventojams priklausančia žeme, tačiau realiai šią žemę nuomojasi ir jos savininkams moka nuompinigius. Tokie sandoriai nuslepiami vengiant mokesčių, kuriuos privalu mokėti gavus pajamų už žemės nuomą“,- informavo viršininkė D. O. Kučinskienė.

Kita pastebėta problema – galimas pajamų slėpimas teikiant žemės ūkio paslaugas. Pagal Traktorių registro duomenis, tik apie 35 proc. stambiųjų ūkių (virš 30 ha) turi savo javų kombainus, o likusieji 65 proc. ūkių javų derliai nuo 585 tūkst. ha ploto nuimami skolinta ar išsinuomota technika. Bendra paslaugų vertė už javų derliaus nuėmimą metams yra apie 108 mln. litų. Manoma, kad čia taip pat gali būti apskaitomos ne visos pajamos už šias paslaugas.

Tikrins rajono ūkininką

Marijampolės mokesčių inspekcija teigia, kad ūkiuose dalis asmenų įdarbinama nelegaliai. Pavyzdžiui, Marijampolės apskrityje nustatytas atvejis, kai 500 ha dydžio ūkyje, turinčiame ištisą žemės ūkio technikos parką, tedirba tik vienas darbuotojas – pats ūkio savininkas. Be to, pastebėta tendencija, kad net ir darbingiausiu rugsėjo mėnesio laikotarpiu iš ūkininkų ūkiuose dirbančių asmenų net apie 10 proc. buvo neapmokamose atostogose, kai tuo tarpu žemės ūkio bendrovėse šis skaičius sudaro 3,6 proc. Pasak viršininkės D. O. Kučinskienės, tai leidžia manyti, kad iš tiesų darbuotojai dirba, tačiau įforminus nemokamas atostogas bandoma išvengti mokesčių. Be to, ūkininkų ūkiuose galimi piktnaudžiavimo žymėtais degalais atvejai, kai šie degalai naudojami ne pagal paskirtį, tai yra ne žemės ūkio reikmėms, tačiau degalais „atsiskaitoma“ su kitais asmenimis už nuomojamą žemę ar teikiamas paslaugas.

Mokesčių inspekcijos specialistai rugsėjo viduryje atrinko 30 rizikingiausių minėtų trijų apskričių stambiųjų ūkininkų ūkių, kurių atžvilgiu šį mėnesį bus pradėti mokestiniai tyrimai. Tarp 30 atrinktųjų – 13 Marijampolės apskrities ūkininkų, iš jų vienas Šakių rajono ūkininkas.

Projektą „Žemės ūkis“ numatoma baigti ateinančių metų pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.