Tarp apdovanotųjų ir miško savininkas iš Šakių rajono

gelesGruodžio 8 dieną Lietuvos miško savininkų asociacija organizavo konferenciją „Miškas - žmogui, žmogus - miškui” bei konkurso „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2011” laureatų apdovanojimus. Konferencijoje buvo apdovanoti konkurso nugalėtojai, tarp jų ir vienas šakietis.

Spalio 3 – 31 dienomis Lietuvos miško savininkų asociacija (LMSA) organizavo jau tradiciniu tapusį konkursą „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2011”. Jo metu buvo apžiūrėtos ir įvertintos  58 valdos, nustatyti geriausiai besitvarkantys miškų savininkai. Gruodžio 8 dieną vykusios konferencijos metu buvo apdovanoti šio konkurso nugalėtojai. Marijampolės apskrityje buvo vertinami Kazlų Rūdos, Marijampolės ir Šakių rajono privačių miškų savininkai. Apskrityje antrąją vietą šiame konkurse laimėjo Algirdas Dičpinigaitis, Šakių rajono Aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius, surinkęs 66 balus. Antrosios vietos laimėtojas pastebi, jog šalies ir rajono privačių miškų savininkams vis dar trūksta sąmoningumo. „Rajone privačios miško valdos tvarkomos patenkinamai. Žmonėms trūksta pareigos jausmo. Daugiausiai problemų yra su kokybišku miško atkūrimu. Taip pat ir su jau atkurto miško priežiūra. Atsodinti dar sugeba, tačiau su priežiūra jau prasideda problemos. Po trejų ketverių metų toj vietoj, kur savininkas buvo atsodinęs mišką, jau nieko nerandi. Visi kalti, tik ne pats savininkas“,- teigė A. Dičpinigaitis. Jis pridūrė, jog savo miško priežiūrai jis kasmet, ypač vasarą, skiria nemažai laiko. „Čia tas pats kaip žemdirbiui. Jeigu priežiūros darbų neatlieki tada, kada reikia, tai tas pat, kaip nieko nedarai. Miške irgi taipat, jeigu priežiūrą darysi rudenį ir žiemą, tai rezultatas bus nekoks. Tada iš viso gali nieko nedaryti“,- teigė jis, pridurdamas, kad miško atkūrimo ir įveisimo nuostatai reikalauja, kad miško želdiniai po įveisimo būtų prižiūrimi aštuonerius metus. Yra numatytos netgi baudos savininkams, tačiau apsieinama žodiniais įspėjimais.    
 
Lietuvoje yra daugiau nei 245 000 miško savininkų. Privatūs miškai užima apie 806 tūkst. ha plotą arba maždaug 39 % visų šalies miškų. Vidutiniškai vienam miško savininkui tenkantis privataus miško plotas - 3,29 ha. Šie skaičiai nuolat didėja, nes atkuriama nuosavybės teisė į miškus buvusiems savininkams.

Šio konkurso tikslas ir yra skatinti privačių miškų savininkus ūkininkauti savo miško valdose pagal tvaraus ir subalansuoto miškų ūkio tvarkymo ir naudojimo principus, taip pat neatsiejama jo dalimi tapo miško savininkų aktyvinimas, jų akiračio praplėtimas, miško panaudojimo galimybių atskleidimas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px