Šakiuose medienos aukcionas susidomėjimo nesulaukė

malkosAplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymu praėjusią savaitę šalyje startavo pirmieji šalyje medienos aukcionai. Ši sistema buvo išbandyta ir VĮ „Šakių miškų urėdija“, tačiau pirkėjų neatsirado.

Kovo pirmosiomis dienomis šalyje pradėjo veikti aukcionai trumpalaikėms sutartims sudaryti apvaliosios medienos elektroninėje prekybos sistemoje. Pagal Medienos pardavimo taisykles medienos pardavimo sutartys gali būti trumpalaikės, pusmetinės ir ilgalaikės. Sutarčių pasirašymas pusmečiui prasidės nuo vasaros, o ilgalaikės – nuo kitų metų sausio 1 dienos. Pasak VĮ „Šakių miškų urėdija“ vyr. inžinieriaus Gintaro Bacevičiaus, šiomis dienomis naujoji sistema buvo išbandoma ir urėdijoje. Daugiausiai buvo bandoma parduoti popiermedį, kurio urėdijai nepavyko parduoti per spalio mėnesį vykusį pusmetinį pardavimą. Pasak inžinieriaus, medienos pardavimo sutartį urėdija pasirašo pusmečiui, todėl didžioji dalis medienos asortimento jau parduota ir urėdija kol kas nebeturi atliekamo kiekio. „Praktiškai dabar visi pirkimai vyksta testavimo metodu. Nedidelius kiekius visi bando parduoti, todėl žiūri, kaip gausis“,- sakė inžinierius, pridurdamas, kad susidomėjimas nėra labai didelis, bet gal dėl to, kad įmonės jau yra pasirašę sutartis pusei metų. Pasak G. Bacevičiaus  popiermedžio ir malkinės medienos kainos kritusios. Jeigu numatytomis kainomis niekas nenori pirkti, kito aukciono metu urėdija gali 10 proc. mažinti kainą. „Pas mus vienas  aukcionas buvo, bet pirkėjų neatsirado, todėl kainas teks mažinti 10 proc. Aukcione dalyvauti gali tiek fizinis, tiek juridinis asmuo“,- kalbėjo inžinierius. Šiuo metu kub. m rąstų kainuoja apie 200 litų, malkinės medienos – 78 litus. Apskritai Šakių miškų urėdija naująją medienos pardavimo sistemą nelinkusi vertinti, visas pastabas teikia Generalinei miškų urėdijai. Inžinieriaus G. Bacevičiaus tikinimu, toks medienos pardavimo būdas naudingas tuo, kad taupo darbo laiko sąnaudas, mat medienos pardavimo rengimo planas trukdavo apie savaitę laiko. Be to, didėja medienos pardavimo skaidrumas.
 
Aukciono būdu per elektroninę sistemą bus parduodama visa didmeninei prekybai skirta mediena, kuri sudaro 90 proc. valstybiniuose miškuose pagamintos medienos. Mažmeninei prekybai skirtos medienos (apie 10 proc.), kaip ir iki šiol, pirkėjai galės įsigyti tiesiogiai iš pardavėjų. Elektroninėje erdvėje aukciono būdu bus parduodama tik valstybiniuose miškuose pagaminta mediena, privačių miškų savininkai ją pardavinės kaip ir iki šiol – šalių susitarimu. Apvaliosios medienos elektroninė pardavimų sistema buvo sukurta operatyviai teikti informaciją apie valstybiniuose miškuose pagamintos apvalios medienos ir kirtimo atliekų pardavimo aukcionuose parduodamus asortimentus, miško kirtimo atliekas ir pardavimo sąlygas medienos pirkėjams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.