Jauni žmonės domėjosi galimybėmis pradėti savo verslą

stankaitisAsta GVILDIENĖ

Balandžio 19 dieną savivaldybės posėdžių salėje vyko renginys „Naujos galimybės pradedančiam verslą“, kuriame dalyvavo tiek Verslo klubo nariai – žinomi rajono verslininkai, tiek jauni žmonės, svajojantys pradėti savo verslą, tiek jų konsultantai, įvairių projektų koordinatoriai ir vadovai. Renginio pabaigoje buvo dalijami vadinamieji vaučeriai – pirmųjų verslo metų nemokamų paslaugų krepšelių čekiai, kuriais susidomėjo net devyni mūsų rajono gyventojai.

Nuotr. Renginio dalyvius įkvėpė Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivio Lauryno Stankaičio atviras pasakojimas apie verslo pradžią,  prasidėjusią ne nuo pelno siekimo, o nuo idėjos ir aistros ją realizuoti.

Pirmąjį verslumo skatinimo renginį organizavusi naujoji Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė pasistengė, kad jis duotų naudos ir norinčiam pradėti savo verslą jaunimui, ir verslą rajone plečiantiems seniesiems verslininkams. Pirmas blynas iš tiesų neprisvilo – visi susirinkusieji išgirdo ir naudingų patarimų, ir naujų žinių.

Daug diskusijų sukėlė Kauno technikos universiteto ekonomikos ir vadybos fakulteto lektorės Linos Girdauskienės pranešimas apie nuoseklų ir impulsyvų verslo planavimą, kuriame ji pabrėžė tris svarbiausius dalykus, nuo kurių priklauso verslo sėkmė. Tai idėja, komanda ir aistra realizuoti savo planus, o ne dėl pinigų daryti pinigus. Taip pat lektorė palygino nuoseklaus ir fluidinio planavimo koncepcijas, pabrėždama, kad jei neįmanoma nuosekliai vystyti verslo ir negali pakeisti esamos situacijos – reikia keisti savo požiūrį į ją, eksperimentuoti. „Tai panašu į plaukimą banglente, - aiškino ji. – Reikia pagauti tinkamą bangą, kitaip gali nuskęsti ir nuskandinti savo verslą.“  Kaip pavyzdį ji pateikė dvi labai garsias ir visiems gerai žinomas kompanijas – „Apple“, kuri dirba pagal nuoseklųjį planą, ir „Google“, kuri nuolat eksperimentuoja.
 
Informaciją apie nemokamus pirmųjų verslo metų paslaugų krepšelio čekius pateikė VšĮ „Versli Lietuva“ vyriausioji projektų vadovė Laimutė Kalinauskienė. Ji pabrėžė, kad Lietuva pagal verslumo plėtrą dar vis atsilieka nuo savo artimiausių kaimynių, nekalbant apie kitas Europos šalis, todėl ieškoma būdų, kaip paskatinti savo verslą pradedančius žmones. Vadinamieji vaučeriai – tai nemokamų konsultacijų, virtualaus ir mobilaus biuro bei reklamos komplektas, kuriuo gali naudotis čekį gavę ir per šešis mėnesius savo įmonę įregistravę verslininkai. Po renginio net devyni rajono gyventojai panoro pasinaudoti šiomis paslaugomis ir įsigijo vaučerius.

VšĮ  „Versli Lietuva“ vyriausioji projektų vadovė Audronė Masandukaitė savo pranešime „E-įrankiai verlui“ pateikė praktinių patarimų, kaip, pasinaudojant portalu www.verslovartai.lt, planuoti savo verslą, pasinaudoti pelno – nuostolio skaičiuokle, sužinoti, kokių reikia leidimų, kokie keliami reikalavimai, pradedant konkretų verslą konkrečioje srityje.

Renginio dalyvius sužavėjo ir naujų idėjų įkvėpė Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivio Lauryno Stankaičio atviras pasakojimas, kaip ir kodėl jis pradėjo savo verslą, kuo jam naudingos vaučerių paslaugos. Du mėnesius  įmonei „Desire Group Europe“ vadovaujantis jaunuolis patikino, kad jo verslo pradžia prasidėjo nuo verslumą skatinančios knygos, kuri pakeitė jo mąstymą – norėjo turėti viską čia ir dabar. Informacinių technologijų kūrimas buvo ta idėja, už kurios jis užsikabino. Investavęs vos vieną tūkstantį litų, Laurynas užsiėmė internetinių svetainių kūrimu, o ateityje planuoja siūlyti ir e-parduotuvių diegimo paslaugas. Taigi viskas prasidėjo nuo idėjos ir aistros ją realizuoti, o ne nuo pelno siekimo. Trūktų dar vienos – trečiosios sėkmingo verslo sudėtinės dalies -  komandos. Deja, kol kas komandos jis suburti negali, nes pagal vyriausybės įstatymus dabdaviu gali tapti tik vidurinį išsilavinimą turintis asmuo. Tad metus dar teks palaukti.  

Kadangi renginyje dėl asmeninių priežasčių negalėjo dalyvauti Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondo pirmininkas Darius Mikelionis, jo pranešimą apie fondo paramą pradedančiajam verslininkui perskaitė D.Palukaitienė. Renginio pabaigoje projekto „Verslumo skatinimas“ koordinatorius Tomas Valauskas pristatė Kredito unijų vykdomą verslumo skatinimo programą, pagal kurią pradedantiems verslininkams kompensuojama net 95 proc. išduodamų paskolų palūkanų. Didžiausia 24 mėnesiams suteikiama paskolos suma – 86 tūkst. litų su 5,5 proc. - 9,5 proc. palūkanomis, priklausomai nuo kintamos palūkanų VILIBOR dalies. Norint gauti  lengvatinį kreditą verslui ar individualią konsultaciją dėl kredito gavimo sąlygų, reikėtų kreiptis į Lietuvos centrinę kredito uniją. D.Palukaitienė apgailestavo, kad mūsų Zanavykų bankelis šiame projekte nedalyvauja, todėl dėl paskolos pagal verslumo skatinimo projektą reikėtų kreiptis į kaimyninę Jurbarko kredito uniją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px