Nominacijos – aktyviausiam rajono jaunimui

jaunimo nominacijosAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį penktadienį į „Kibos“ kavinę skubėjo rajono jaunimas. Jau tapo tradicija metų pabaigoje organizuojamoje konferencijoje „Įjunk šviesą“ nominuoti aktyviausius rajono jaunuolius ir organizacijas. Jiems už nuopelnus puoselėjant jaunimo visuomeninę veiklą buvo įteikti ir 250 litų vertės piniginiai prizai.
 
Nuotr. Už kultūrinių ir socialinių paramos projektų įgyvendinimą nominuota aktyviausia jaunimo organizacija - asociacija „Mano Šakiai“, vienijanti iš mūsų krašto kilusius studentus. Jai vadovauja M. Tarnauskas.
 
Į konferenciją „Įjunk šviesą“ susirinkusį jaunimą su artėjančiomis didžiosiomis šventėmis pasveikino rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rauktienė. Kartu su savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatore Danute Jurgutiene ji pradėjo tradicinį nominacijų ir piniginių prizų įteikimą.
 
Pirmoji nominacija „Jaunimo organizacija“ šiemet buvo skirta vienai aktyviausių organizacijų - iš mūsų rajono kilusius studentus vienijančiai asociacijai „Mano Šakiai“ ir jai vadovaujančiam Mindaugui Tarnauskui -  už kultūrinių ir socialinių paramos projektų įgyvendinimą savo gimtinėje.

„Jaunimo lyderio“ nominacija buvo įteikta Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivei Mildai Antanaitytei - už puikų vadovavimą rajono Moksleivių tarybai, Šakių vardo garsinimą visoje Lietuvoje ir aktyvią visuomeninę veiklą – įvairias akcijas ir renginius. Pasak Mildos, be savo komandos ir žmonių, kuriuos labai brangina, tiek daug įvairių darbų ji viena būtų neįstengusi padaryti. Tad dėkojo visiems, kas prisidėjo prie jos, kaip lyderės, augimo.  

Nominacija „Jaunimo iniciatyva“ šįkart atiteko Šakių rajono moksleivių tarybai - už netradicinę ir plačiai nuskambėjusią iniciatyvą - Vasario 16-osios akciją „Mes mylime Lietuvą“, kuri šią šventę padarė daug spalvingesne, ugdančia moksleivių pilietiškumą bei meilę Tėvynei. Nominacija ir piniginis prizas buvo įteikti naujai išrinktam Moksleivių tarybos pirmininkui Nagliui Gudiškiui.  

Nominacijos „Jaunimo renginys“ šiemet labiausiai verta buvo neformali Zanavykų muziejaus jaunimo grupė, kuriai vadovauja Rima Vasaitienė,-  už gausių jaunimo pajėgų įtraukimą į pažintinio – kultūrinio - edukacinio renginio „Muziejų naktį – pražydo tulpės ant močiutės kraičio skrynios“ organizavimą ir jaunatviško polėkio kupiną programą (kūrybines dirbtuves, gyvo garso koncertą, naktinį kiną, ekskursijas bei sriubos virimą katile), į kurią atvyko apie keturis šimtus dalyvių.

„Jaunimo partnerio“ nominacija įteikta beveik prieš metus prie Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro (JKSC) įsikūrusiam Atviram jaunimo centrui, tapusiam puikia užuovėja jos ieškančiam jaunam žmogui ir patikimu partneriu kitoms jaunimo organizacijoms, vykdančioms savo veiklas. Nominacija ir piniginis prizas buvo įteikti centre su jaunimu dirbančiai Juditai Beržvinskaitei.

Nepamirštas ir jaunųjų verslininkų entuziazmas. „Jaunimo indėlio“ nominacija antrus metus iš eilės skiriama VšĮ „Mano skveras“, vykdanti šaunias iniciatyvas ir remianti rajono jaunimą. Jei pernai organizacijos direktorė Živilė Unguvaitytė buvo apdovanota už visuomenės poreikių tenkinimą ir Šakių miesto J. Lingio parko infrastruktūros gerinimą, pastatant suoliukus, tai šiemet ji nominuota už labdaringą renginį „33“, skirtą VšĮ „Vaišnavų kultūros centras“ labdaros valgyklai paremti.

Piniginiai prizai taip pat įteikti: Kidulių bendruomenės centrui „Vinkšnupis“ ir jo pirmininkei Zitai Janulaitienei - už atviros jaunimo erdvės įkūrimą bei veiklos programos „Atviri namai Kidulių jaunimui“ įgyvendinimą; Kriūkų bendruomenės centrui, vadovaujamam Lilijos Liutvinienės, - už atviros jaunimo erdvės įkūrimą ir veiklos programos „Saugus ir turiningas jaunimo laisvalaikis Kriūkuose“ įgyvendinimą; Gelgaudiškio bendruomenės centrui „Atgaiva“ ir jos pirmininkui Edgarui Pilypaičiui - už atviros jaunimo erdvės įkūrimą ir veiklos programų „Atrask save“ bei „Jaunystės impulsas“ įgyvendinimą, taip pat Šakių kultūros centrui, vadovaujamam Raimondo Januševičiaus, - už atviros jaunimo erdvės įkūrimą ir veiklos programos „Mama, negrįšiu namo – aš parke“ įgyvendinimą.

Po šio, bene svarbiausio šventinio suėjimo akcento, konferencijos dalyviams žodį tarė rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė. Dėkodama už aktyvią kultūrinę veiklą, ji įteikė nominantams po archaiškų posakių, kuriuos naudojo mūsų senoliai, knygelę „Močiutės Kunigundos žodynėlis“, kurią iliustravo Greta Unguvaitytė.

Jaunimo reikalų koordinatorė pristatė susirinkusiesiems praėjusių metų jaunimo veiklą, džiaugdamasi tuo, kad praėję metai buvo pirmieji, kai buvo teikiamos paslaugos jaunimui. Tai nulėmė naujų struktūrų atsiradimas – Atviras jaunimo centras, įsikūręs prie Šakių JKSC, Jaunimo darbo centras, duris atvėręs prie marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus, Kiduliuose, Gelgaudiškyje, Kriūkuose atsiradusios Atviros jaunimo erdvės. Projektų įgyvendinimui pagal Jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų programą šiemet buvo skirta 39 tūkst. 500 litų. Šioje veikloje dalyvavo šešios jaunimo organizacijos, penkios neformalios jaunimo grupės, 33 vyriausybinės organizacijos, dirbančios su jaunimu, ir trys biudžetinės organizacijos. Užimtumas buvo užtikrintas 1 tūkst. 500 jaunų žmonių nuo 14 iki 29 metų.

Kalbėdama apie ateinančius metus, D. Jurgutienė džiaugėsi tuo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra numačiusi finansuoti dar dvi naujas programas: Jaunimo iniciatyvų skatinimui visoms šalies savivaldybėms ji skiria 200 tūkst. litų, o tarpinstituciniam bendradarbiavimui – 100 tūkst. litų. Jaunimo departamentas ketina ir toliau finansuoti Atvirus jaunimo centrus, Atviras jaunimo erdves bei „Apskrituosius stalus“. Mūsų rajono savivaldybė taip pat žada skirti lėšų jaunimo iniciatyvų įgyvendinimui, mokymams, gerosios patirties sklaidai, Atviro jaunimo centro ir Atvirų jaunimo erdvių veiklos finansavimui. Jaunimo reikalų koordinatorė pažadėjo, kad iki Šv. kalėdų Atviras jaunimo centras gaus dar vieną dovaną – nešiojamą kompiuterį, kuris labai reikalingas filmų peržiūros vakarų organizavimui.

Konferenciją vainikavo Gelgaudiškio, Šakių, Kidulių ir Kriūkų Atvirų jaunimo erdvių projektinės veiklos pristatymai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.