Gražiškiams padovanotas naujas varpas

varpas graziskiaiGražiškių kaimo kapinėse jau 220 metų stovinti koplyčia prieš trejus metus piktavalių pastangomis prarado vieną svarbiausių atributų – varpą. Sekmadienį Gražiškiuose nuaidėjo triguba šventė: paminint gražią šventovės sukaktį ir Švč. Mergelės Marijos vardo atlaidus tikintiesiems pristatytas šv. Morkaus vardu pakrikštytas naujas varpas.
 
Nuotr. Beveik du tūkst. eurų kainavęs ir 50 kg sveriantis varpas įsigytas už dosnių rėmėjų aukas.
 
Pasigedo varpo
 
2012 m. rudenį Gražiškių kaimo koplytėlėje pasigesta 1805 m. išlieto varpo. „Didelė nelaimė ištiko – pavogė varpą. Daugelį metų čia jis glaudėsi ir be didelės apsaugos pergyveno net du karus bei kitas negandas. Deja, jau laisvoje Lietuvoje piktos širdys ir grobuoniškos rankos sugebėjo pavogti varpą. Mums belieka tik melstis, nes nežinia, kas bus su naujuoju varpu“, – kalbėjo viena seniausių Gražiškių kaimo gyventojų Onutė Staugaitienė. Besiruošiant koplytėlės 220 m. sukčiai, Barzdų seniūnijos Žilių seniūnaitei Ingridai Dereškevičienei kilo mintis „sugrąžinti“ varpą. Gražiškiečių bei aplinkinių kaimų gyventojų džiaugsmui praėjusį sekmadienį buvo pristatytas tik penktadienį iš Lenkijos parvežtas naujas brolių Kruzevskių išlietas žalvarinis varpas.

Dovanojo varpą

„Nuo šiandien Gražiškiai vėl turės varpą. Bet mums – tai šventė ir proga šlovinti Viešpatį. Varpų skambesys ir Dievo tautos gyvenimas neatsiejami. Varpai nurodo metą ir laiką maldai. Jie skelbia apie džiaugsmingus ar liūdnus bendrijos ar atskirų jos narių gyvenimo įvykius. Su maldingu džiaugsmu švęskime šį varpo palaiminimą“, – į tikinčiuosius kreipėsi Griškabūdžio Kristaus atsimainymo ir Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčių kunigas Vytautas Mazirskas.

Kad šventėje nuaidėtų naujojo varpo gausmas, didelį darbą nuveikė Barzdų bendruomenės centro pirmininkė Ilona Leleivienė. „Pritariau I. Dereškevičienės idėjai „grąžinti“ varpą. Viską įgyvendinti teko pačiai. Ieškojau rėmėjų“, – kalbėjo I. Leleivienė.

Beje, varpas kainavo apie du tūkst. eurų. Prie jo įsigijimo materialiai prisidėjo LR Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, jo paramos fondas „Laimingoji Aura“, Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonė bei Jonas ir Dainius Stonkai. Pasak Gražiškiuose viešėjusio Krašto apsaugos ministro J. Oleko, koplytėlė verta, kad joje skambėtų varpas, kuris kviestų prie bendro stalo, bendros maldos ir prie meilės Dievui, meilės Tėvynei. „Nuoširdžiai dėkoju, kurie palaikė idėją. Dėkoju tiems, kurie čia nuolat renkasi ir taip gražiai prisidėjo, kad mes šiandien galime turėti pašventintą varpą“, – kalbėjo ministras J. Olekas.

Didelę atsakomybę prisiėmusi I. Leleivienė palengvėjimą pajutusi, kai savo akimis pamatė nulietą varpą. „Broliai Kruzevskiai, su kuriai aš bendravau, kalbėjo lenkiškai, o aš lietuviškai. Derindami detales kalbėjomės pusiau rusiškai, pusiau lenkiškai ir lietuviškai. Iš tų pokalbių pačiai buvo neramu, kas išeis. Tikrai buvo bemiegių naktų. Slėgė atsakomybė. Bet kai pamatėme varpą, pajutau palengvėjimą“, – įspūdžiais dalijosi I. Leleivienė.
 
Varpui suteiktas vardas

Pilviškių parapijos klebono Algirdo Žukausko aukotų šv. Mišių metu varpą pašventino kunigas V. Mazirskas. Varpui suteiktas šv. Morkaus vardas, kuris pasirinktas neatsitiktinai. „Gražiškių koplyčioje altoriaus priestato viršų puošia šv. Morkaus paveikslas. Kad būtų įamžintas šventojo atminimas, nuspręsta varpui duoti jo vardą“, – kalbėjo kunigas V. Mazirskas.

Nors neaišku, kur nuolat bus laikomas varpas, bet Gražiškiuose jis be apsaugos nebus paliktas. Tačiau, kaip patikino I. Leleivienė, per šventes koplytėlėje varpas būtinai skambės.
 
Padėkojo nusipelniusiems

Su gražia švente žmones pasveikinti atvyko LR Seimo narys Mindaugas Bastys. „Džiaugiuosi žmonėmis, kuriems kilo idėja, kurie ją rėmė. Šiandien turime gražų kūrinį“, – pasidžiaugė Seimo narys. Už nuopelnus savam kraštui M. Bastys įteikė du padėkos raštus. Vieną jų įteikė nuolatinei Gražiškių koplyčios prižiūrėtojai ūkininkei I. Dereškevičienė. Už istorijos įamžinimą knygose padėka įteikta Vikiui Petrui Olekai.

Kraštiečius pasveikino ir rajonas vadovas Juozas Bertašius. „Sveikindamas su šia švente aš jums visiems linkiu stiprios sveikatos ir karštos žemiškos meilės. Linkiu, kad visuomet būtumėte laimingi ir jaustumėte Dievo palaimą“, – kalbėjo meras. Įteikdamas gėlių puokštes meras pagerbė I. Dereškevičienę, Barzdų bendruomenės pirmininkę I. Leleivienę, Barzdų seniūną vaduojantį Žvirgždaičių seniūną Algimanta Baubonį. Mero vardu pasirašyti padėkos raštai įteikti Rūtai Jackienei, Angelei Buškevičienei, Mindaugui Zimkui, Barzdų laisvalaikio centro saviveiklininkams ir jų meno vadovei Rasai Malinauskienei.   
 
Giedrė Merčaitienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.