Lukšiečio kolekcijoje – 306 laikrodžiai

endriukaitis laikrodziaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

79-erių lukšiečio Jono Endriukaičio namuose už sieninio laikrodžio užkišta popieriaus skiautelė, ant kurios užrašyta skaičius – 306. Štai tiek per 15 metų jis surinko įvairiausių laikrodžių.

Nuotr. Jonas Endriukaitis dažnai žiūri į šimtus laikrodžių ir apgailestauja, kad dauguma jų jau niekada netiksės.

Jau peržengę Natalijos ir Jono Endriukaičių namų slenkstį pamatome nukabinėtas laikrodžiais koridoriaus sienas. Nemažai jų net virtuvėje, o didžiausia dalis – nedideliame kambarėlyje. Kambarėlyje surinkti įvairių rūšių laikrodžiai: mechaniniai, kvarciniai ir elektroniniai. Dauguma sieniniai, kiti pastatomi. Vieni tiksintys, kiti grojantys ar kukuojantys. Yra ir namelio formos laikrodis su gegute. Laikrodžių formos taip pat įvairios: daugiausia pailgo keturkampio formos švytuokliniai laikrodžiai, yra apvalių. Dėmesį pritraukia rankinių laikrodžių kolekcija – jų net 100. Yra keletas kišeninių laikrodžių ir laikrodžių-pakabukų. O jau žadintuvų įvairovė... Staliniais laikrodžiais nustatytos spintelės, stalas.

Nežino Jonas visų laikrodžių pagaminimo datos, nes, pasak jo, ne visada gamintojai laikrodžius datuodavo. Pirmojo kolekcijos laikrodžio J. Endriukaitis taip pat neatsimena, o ir pradėjo juos rinkti atsitiktinai: namuose buvo keletas sugedusių laikrodžių, tad nusprendė juos sutaisyti. Kai jiems pritrūko detalių, paprašė draugų, tie atnešė, vėliau giminės, kaimynai, sužinoję apie jo pomėgį, pradėjo nešti įvairius laikrodžius. Todėl nebuvo jokio reikalo pirkti, pasitaikė, kad mainė žmonės laikrodį į jo kokį sukonstruotą daiktą arba laikrodį atiduodavo kaip užmokestį už Jono atliktą darbą. Jeigu rasdavo kur išmestą laikrodį, Jonas pro šalį nepraeidavo, žmonės atiduodavo radę paliktus tuščiose sodybose.

„Šis laikrodis seniausias, tarpukario laikų, bet aš niekada nežiūrėjau į laikrodžių vertę, mane domino jų mechanizmas, todėl niekada kolekcijos pinigais nevertinau“, – sako Jonas, rodydamas keturkampį medinį mechaninį laikrodį.

Įdomu į laikrodžius žiūrėti dar ir dėl to, kad dauguma jų yra meno kūriniai – savo formomis panašūs į gyvūnus, augalus, yra puoštų religiniais motyvais.

Kolekcionierius, paklaustas apie laikrodžių paslaptis, papasakojo istoriją apie staiga Amžinybėn išėjusį žmogų ir jo mirties valandą sustojusį laikrodį. Jonas girdėjęs, kad tokio laikrodžio mechanizmas ima tiksėti tik po metų. Bet lukšietis laikrodžių kolekcininkas netiki, jog laikrodis sugeria žmogaus nuotaikas ir būdą.

Laikrodžiai – ne vienintelis Jono pomėgis – elektriko specialybę turintis vyras nuolat ką nors konstruodavo ir meistraudavo. Štai prieš gerą dešimtmetį pagamino patranką, kurios skleidžiamu garsu buvo bandoma gąsdinti varnas, užpuolusias rajono kapines. Jo sukonstruota vėjo jėgainė sukasi pas brolį Lepšių kaime (Lukšių sen.), kambaryje įrengtas perspėjantis signalas, jeigu kas atidaro kiemo vartelius, o ant sienos kabo mechaninis kalendorius. Lauke – Jono sukonstruotas termometras ir kiti mechanizmai.

J. Endriukaitis apgailestauja, kad visi kartu laikrodžiai jau niekada netiksės ir neskambės, nes dauguma jų sugedę ar sustoję, nes reikia elementus pakeisti arba neužmiršti kasdien prisukti...

„Šiandien laikrodžių nebeliko, nes jie tapo nebemadingi ir niekas jų nenešioja, namuose ant sienų nekabina, nes visi turi mobiliojo ryšio telefonus, kuriuose laikrodžiai įtaisyti“, – sako kolekcininkas Jonas.

Šio pomėgio jis tęsti neketina, nes sveikata neleidžia. O apie greitai bėgantį gyvenimą vis primena dar keli tiksintys laikrodžiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.