Sniegu nuklotais knygnešių takais...

zygis sudarge
A. Kriščiūno nuotr.: Žiemiškas oras Krašto apsaugos savanorių neatbaidė nuo žygio.


Sausio 26 diena Kidulių ir Sudargo apylinkėse žygeiviai iš visos Lietuvos, nepaisydami sniego iki kelių, keliavo knygnešių takais. Tai ne pirmas Kidulių dvaro ir bendruomenės „Knygnešiai“ suorganizuotas žygis, kurio tikslas – įprasminti knygnešių atminimą.
 
Nepabūgę minusinės temperatūros ir snieguoto oro, dalyvauti žygyje „Knygnešių takais, žiemos maršrutas“ praėjusio šeštadienio rytą susirinko triskart daugiau dalyvių nei prieš tai buvusiame žygyje. Žygeiviai atvyko iš Kauno, Vilniaus, Ukmergės, Prienų, Šakių, Jurbarko ir kitų miestų.

Dar prieš 11 val. žygeiviai rinkosi Kidulių dvare, kur prieš startą susipažino su žygio tikslu – pajusti ir pamatyti vietas, kuriose kažkada iš tiesų knygnešiai dirbo Lietuvos žmonių ir kalbos labui, pažinti mūsų krašto istorines vietoves, susijusias su knygnešių veikla.

Dalyviai galėjo rinktis du maršrutus: „Ąžuolų kelias“ (atstumas 27 km) ir „Vienišos obelys“ (atstumas 30 km). O kad sėkmingai pasiektų startą, žygeiviai galėjo naudotis ne tik žemėlapiu, bet ir 8 skaitmenų koordinačių sistema – tai galimybė išbandyti savo žinias orientuojantis su kompasu.

11 val. buvo duotas startas ir žygeiviai pasuko minėtais maršrutais, besidriekiančiais  Kidulių, Sudargo seniūnijų teritorijose. Eidami galėjo mėgautis panemune, buvo aplankyti ir žymieji Sudargo piliakalniai. Neužmirštas ir pats knygnešių tėvas Martynas Sederevičius – prie jo kapo uždegta žvakelė. Prisiminta jo biografija, kalbėta apie asketišką  gyvenimo būdą ir atsidavimą savo šaliai.

Žygyje dalyvavo gausus būrys kariškių, savanorių ir skautų. Pirmieji dalyviai finišavo jau vakarop. Sugrįžę į Kidulių dvarą visi buvo vaišinami sriuba bei arbata.

Žygio organizatoriai sako, kad šis žygis skirtas visai šeimai, jie siekia, kad prie žygio prisijungtų senjorai ir vaikai, todėl jiems nereikėjo mokėti dalyvio mokesčio.

Organizatoriai jau planuoja pavasario žygį (numatomas balandžio 27 d.) ir kviečia žygeivius atvykti į kraštą, kuriame gyva knygnešių dvasia.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.