Penkerių metų siekis – tapti mėgstamiausia jaunimo vieta

ajc5
Nuotr. Šakių atviro jaunimo centro jaunimo darbuotoja Judita Ambrasienė vaišino visus susirinkusius gimtadienio tortu.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienio pavakare į Šakių kultūros centrą skubėjo rajono jaunimas. Čia vyko Šakių atviro jaunimo centro (AJC) „Laisvas“ penktasis gimtadienis. O koks gimtadienis be praėjusių metų apžvelgimo, dovanų, torto ir linksmybių? Po gausybės svečių sveikinimų ir palinkėjimų jaunimo laukė vaikinų grupės „Flash Voyage“ koncertas.

Šakių AJC jaunimo darbuotoja Judita Ambrasienė džiaugėsi, kad į šventę susirinko daug jaunų žmonių. Registratorės suskaičiavo 116. Visų užsiregistravusių laukė staigmena – jie dalyvavo gimtadienio loterijoje ir keturi laimingieji šventės metu laimėjo specialius AJC prizus. Tiesa, po oficialiosios dalies jaunimo skaičius dar labiau išaugo, nes kai kurie atvyko tik į neoficialiąją dalį – koncertą.

Simboliškai AJC gimtadienio šventė prasidėjo filmuku, kuris buvo sukurtas lygiai prieš penkerius metus centro atidarymo proga. Pasak renginį vedusios Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivės Gustės Žukauskaitės, „tai ne mano gimtadienis ir ne tavo – tai mūsų visų bendro darbo vaisiaus gimtadienis“, todėl perversti AJC dienoraštį ir apžvelgti visų penkerių metų istoriją, projektus ir veiklas ji pakvietė centro jaunimo darbuotoją.

J. Ambrasienės teigimu, mintis įkurti Šakiuose jaunimo centrą kilo dar 2011-aisiais, kai Jaunimo reikalų departamentas pradėjo skatinti atvirą darbą su jaunimu vykdančių organizacijų ir jų padalinių atsiradimą Lietuvoje. Tuomet jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė kartu su kolegomis iš Plungės, Telšių ir Jurbarko vyko į Vokietiją susipažinti su ten veikiančių atvirų jaunimo erdvių ir centrų veikla, pasisemti patirties. Jos į Jaunimo reikalų tarybą parvežtos idėjos pradėjo virsti veiksmais. Tuometinė „Apskritojo stalo“ pirmininkė Milda Kuraitė ir Moksleivių tarybos pirmininkas Lukas Keraitis, taip pat savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos komitetas, kuriam tada vadovavo Darius Mikelionis, bei tarybos narys Martinas Eimutis buvo pagrindiniai AJC atsiradimo Šakiuose iniciatoriai.

Jaunimo darbuotoja prisiminė, kad kilo daug klausimų, kur ir prie ko turėtų atsirasti nauja erdvė jaunimui – prie bibliotekos, prie Šakių „Žiburio“ gimnazijos, prie Meno mokyklos ar Jaunimo kūrybos ir sporto centro? Po ilgų pamąstymų buvo nuspręsta – 2014m. vasario 21 d. Šakiuose startuos AJC, kuris įsikurs Šakių „Žiburio“ gimnazijos senųjų patalpų pusrūsyje, kur anksčiau veikė valgykla-bufetas, ir bus pavaldus Jaunimo kūrybos ir sporto centrui. Tiesa, reikia paminėti, kad praėjusių metų lapkritį AJC tapo Šakių socialinių paslaugų centro padaliniu.

„Buvo beprotiškai smagu, kad atsirado vieta, kur galės rinktis jaunimas, tačiau norėjosi pokyčių“, – dalijosi įkurtuvių įspūdžiais J. Ambrasienė.

Ji pristatė skaidres, kuriose buvo galima palyginti, kaip atrodė AJC patalpos tik pradėjus veiklą ir kaip vaizdas keitėsi per penkerius metus, kai buvo perdažytos sienos, įrengta jaunimo darbuotojos vieta, išgriautos rūbinės, įrengta virtuvė ir kabinetas, kuriame 2016m. įsikūrė Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro vykdomo projekto „Saugok sveikatą, kol jaunas“ koordinacinis centras. Beje, 2018 m. rudenį centras tapo Eurodesk Lietuva informavimo tašku. Nuo to laiko čia galima rasti visą informaciją, kur jaunimas gali savanoriauti ne tik mūsų šalyje, bet ir už jos ribų.

„Per penkerius metus AJC įgyvendino 13 projektų, kurių bendras finansavimas daugiau kaip 10 tūkst. eurų, suorganizuota begalė renginių. Džiaugiamės, kad mumis domisi tiek aktyvus, tiek nemotyvuotas rajono jaunimas, vis dar ieškantis savirealizacijos. Kiekvienais metais apsilankančių centre vis daugėja. Centrą lankančio jaunimo skaičius išaugo nuo 150 pirmais veiklos metais iki 280. Tikime, kad einame teisinga kryptimi, siekdami, jog centras taptų mėgstamiausia jaunimo vieta, kur kiekvienas turėtų galimybę atrasti save, įgyvendinti savo idėjas, būti išklausytas ir padrąsintas“, – kalbėjo J. Ambrasienė.

Su penkerių metų gimtadieniu AJC sveikino rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, simboliškai dovanodamas centrui Šakių vėliavą, kad ją rajono jaunimas neštų priešakyje, garsindamas mūsų kraštą. Gražių žodžių ir dovanų negailėjo savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė D. Jurgutienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, Zanavykų muziejaus vadovė Rima Vasaitienė, Šakių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, Jaunimo reikalų departamento vyriausioji patarėja Eglė Došienė. Šakių socialinių paslaugų centras, vadovaujamas Vilmos Bielskienės, jaunimui dovanojo didžiulį gimtadienio tortą, kurį iškepė cukrainės „Laimė“ konditerės.

Gimtadienio šventę vainikavo vaikinų grupės „Flash Voyage“ ir kraštiečių muzikos grupės „Būni“ koncertas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.