Sodindami Supratimo medį kalbėjo apie pakantumą kitokiems

supratimo medis
Nuotr. Ant pasodinto Supratimo medžio buvo kabinamos simbolinės mėlynos spalvos gėlės, balionai bei juostelės, taip išreiškiant supratimą ir palaikymą sergantiems autizmu.

Balandis – autizmo mėnuo, o balandžio 2-oji Tarptautinė autizmo supratimo diena. Šiais metais, prisijungus prie Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“, ši diena pirmąkart paminėta ir Šakiuose – prie Šakių ežero pasodintas Supratimo medis.
Supratimo medžio sodinimo akciją inicijavusi Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė kalbėjo, kad susirinkę draugėn turime progą atkreipti dėmesį, pakalbėti apie tuos, kurie gyvena kitokiame pasaulyje. Ji ragino būti pakantesniems ne taip greitai bėgantiems, ne taip gražiai deklamuojantiems ar kalbantiems, nes jiems prisitaikyti mūsų, save laikančių normaliais, pasaulyje ne taip paprasta. L. Pocevičiūtė atkreipė dėmesį, kad rajone yra trys neįgaliųjų dienos centrai, kuriuos galėtų lankyti dar didesnis skaičius neįgaliųjų, tačiau tėvai bijo išleisti savo vaikus, nes bijo būti nesuprasti, nepriimti, įskaudinti.
 
„Vieni mes galime nueiti greičiau, o kartu – toliau“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja, raginusi kiekvienam savyje auginti toleranciją.

Panašiai kalbėjo ir akcijoje dalyvavęs meras Edgaras Pilypaitis, sutrikusio intelekto žmonių bendrijos „Šakių Viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė, Šeimų tarybos pirmininkė Dinara Gudaitienė.

„O jūs man parodykit du vienodus žmones. Mes visi kitokie, kiekvienas savaip unikalus, skirtingas ir vienintelis“, – kalbėjo rajono vadovas.

R. Dėdynienė pažymėjo, kad su tais kitokiais tiesiog reikia bendrauti kaip lygiam su lygiu. Tiesa, ji prabilo ir apie tai, kad kalbant apie neįgalius asmenis galėtų būti lankstesnė švietimo sistema ir didesnis dėmesys ugdymo procesui, savaime suprantama, integracijai.

Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė ir bibliotekininkė Kristina Stankevičienė skaitė knygos „...o mano brolio vardas Tomas“ ištraukas, kuriose jautriai ir atvirai kalbama apie patirtį gyvenant su autizmo spektro sutrikimą turinčiu vaiku, bandymą suprasti, ką reiškia turėti kitokį brolį. Kai tas brolis visiškai ne iš piktumo išpila kavą, cukrų, atsisėdęs plėšo žurnalų lapus, be priežasties kikena, linguoja ar į klozetą įmeta telefoną. Kai jis keistai elgiasi net pats to nesuprasdamas, o sesuo svajoja, kad galėtų su juo kartu nueiti į kiną, eiti į mokyklą ar bent jau, kad brolis galėtų pasakyti savo vardą...

Mat autizmas ne liga, o raidos sutrikimas, nuo kurio nėra vaistų. Kadangi autizmo simptomai ne visiems vienodi, tai apima tam tikrą sutrikimų spektrą ir vadinama autizmo spektro sutrikimais (ASS).

Beje, mėlyna yra šios dienos simbolinė spalva, raginanti pasaulį matyti kitaip. Tad būtent mėlynos popierinės gėlės žiedai, širdelės ir balionai buvo kabinami ir ant Supratimo medžio Šakiuose, taip išreiškiant supratimą bei palaikymą. Tai kitokius vaikus auginančioms šeimoms ypač svarbu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.